توکن ERC20 جیست و چه مزایا و معایبی دارد؟

  • 5 بهمن 1400
  • بروزرسانی: ۹ مهر ۱۴۰۱
  • ۴ نظر
  • 13 دقیقه
  • 4900 نفر
4.5/5 - (33 امتیاز)
۴.۵/۵ - (۳۳ امتیاز)

کلمات و حروف انگلیسی مخفف شده در دنیای ارزهای دیجیتال به وفور دیده می‌شوند. درواقع، ارز دیجیتال پیش از اینکه بازاری برای معامله‌گری باشد؛ یک علم است و هر علمی، زبان تخصصی خود را دارد. برای فعالیت در زمینه ارزهای دیجیتال، لازم است که با زبان فنی این علم آشنایی داشته باشید. در این مقاله، درباره توکن ERC20 و استاندارد اتریوم و کاربرد آن در خرید و فروش ارزهای دیجیتال توضیح داده می‌شود.

توکن‌های ERC20 همیشه در دسته بهترین توکن‌های بازار قرار می‌گیرند و سرمایه گذاری روی بهترین آنها می‌تواند استراتژی بسیار خوبی باشد. صرافی‌های بسیار زیادی این توکن‌ها را لیست کرده‌اند که بهترین آنها صرافی ارزپایاست. شما می‌توانید در صرافی ارزپایا خرید سندباکس و سایر توکن‌های ERC20 را با کارمزد ۰.۰۰۲ انجام دهید. برای ثبت نام در صرافی ارزپایا روی این لینک کلیک کنید.

ERC مخفف کلمات “ethereum request for comment” است و مجموعه‌ای از قوانین و پروتکل‌ها را نشان می‌دهد که هر توکن برای حضور بر روی بلاک چین اتریوم باید آن‌ها را رعایت کند. پیش از ظهور بلاک چین اتریوم، هر پلتفرم بلاک چینی، باید شبکه بلاک چین مختص خود را راه‌اندازی می‌کرد. اما امروزه، بلاک چین اتریوم به افراد اجازه می‌دهد که پلتفرم‌های خود را با استفاده از بلاک چین اتریوم ایجاد کنند.

اگر بلاک چین اتریوم را یک شهر در نظر بگیریم، پلتفرم‌های مختلف ارزهای دیجیتال، مانند ساختمان‌های موجود در این شهر هستند. هر کسی قصد ساختن یک ساختمان در این شهر را داشته باشد، باید از مجموعه قوانین و مقررات شهر تبعیت کند. این مجموعه قوانین در شهر اتریوم، استاندارد ERC-20 نام دارد.

اگر مایلید به‌صورت صوتی درباره انواع شبکه‌های انتقال ارز دیجیتال بیشتر بدانید به اپیزود کوتاه زیر گوش دهید:

توکن‌های ERC20، توکن‌هایی هستند که قوانین اتریوم را پذیرفته و پلتفرم خود را با استفاده از یک قرارداد هوشمند در بلاک چین اتریوم ایجاد کرده‌اند. این توکن‌ها، فاقد بلاک چین اختصاصی بوده و مستقل نیستند. تکنولوژی، سرعت، امنیت و کارمزد تراکنش آن‌ها همان چیزی است که در بلاک چین اتریوم وجود دارد. آن‌ها نمی‌توانند ادعا کنند که از اتریوم قوی‌تر یا امن‌تر هستند چرا که دقیقا با همان تکنولوژی اتریوم ساخته شده‌اند.

استاندارد ERC20 برای یکپارچه‌سازی پلتفرم‌های ایجاد شده بر بستر اتریوم و آسان‌تر کردن کار توسعه‌دهندگان ایجاد شده است. با استفاده از این استاندارد، توسعه‌دهندگان لازم نیست برای ایجاد و قابل شناسایی بودن توکن‌های خود توسط کیف پول‌ها و صرافی‌ها، دستور‌العمل‌های لازم را از اول کدنویسی کنند. آن‌ها صرفا استاندارد ERC20 را به صرافی معرفی کرده و از آن ‌جا که این استاندارد، برای تمام صرافی‌ها و کیف پول‌های اتریوم قابل شناسایی است، می‌توانند به‌راحتی توکن‌ خود را در صرافی‌ها لیست کنند.

توکن ERC20 چگونه کار می‌کند؟

erc20 چگونه کار میکند؟

هسته استاندارد ERC-20، قراردادهای هوشمند هستند. برای درک این استاندارد، بهتر است اول سراغ نحوه کار قرارداد هوشمند برویم. می‌توان یک قرارداد هوشمند را به یک پرینتر سه بعدی تشبیه کرد. در پرینترهای سه بعدی، یک ماده اولیه (مثلا پلاستیک!) وجود دارد. پرینتر با استفاده از دستور و قوانینی که کاربر وارد می‌کند، ماده اولیه را شکل می‌دهد و می‌تواند اشیا گوناگون در اشکال مختلف بسازد.

ماده اولیه قرارداد هوشمند، اتر، توکن بومی پلتفرم اتریوم است. کاربر باید مقداری اتر در قرارداد هوشمند بریزد و ویژگی‌های توکن مورد نظر خود را کدنویسی کند. قراردادهای هوشمند، فقط مسئول ساخت توکن نیستند. آن‌ها با توجه به قوانینی که کاربر برایشان تعریف می‌کند، بر روی نحوه توزیع، تعداد کل توکن‌های ساخته شده و غیره نظارت می‌کنند.

نکته: اگر تمایل دارید تا درباره تفاوت بین اتر و اتریوم مطالعه کنید، می‌توانید مقاله تفاوت اتر و اتریوم را مطالعه کنید.

هرچند توکن‌های ERC20، موظف‌اند که تحت چهارچوب قوانین شبکه اتریوم فعالیت کنند اما این چهارچوب، آزادی و استقلال عمل توکن‌ها را از آن‌ها نمی‌گیرد. توکن‌ها می‌توانند بدون ایجاد اختلال در شبکه اتریوم، کاربرد‌های خاص خودشان را داشته باشند. برای مثال، هر توکن ERC20 می‌تواند سیستم حسابداری خود را در موازات دفتر کل توزیع شده اتریوم داشته باشد، بدون اینکه اختلالی در اتر آدرس‌ها به وجود بیاید یا شفافیت، قابلیت ردیابی و امنیت خود را از دست بدهد.

توابع حاکم بر استاندارد  ERC-20

توابع حاکم بر erc20

اما این قوانینی که توکن‌های ERC20 ملزم به رعایت آن‌ها شده‌اند چه قوانینی هستند؟ این قوانین درواقع، تعدادی دستورالعمل برای ساخت یک توکن جدید هستند. برای ساخت یک توکن جدید، کاربر باید طبق دستورالعمل، کدهای مورد نیاز را در قرارداد هوشمند وارد کند. ۳ تابع اختیاری و ۶ تابع اجباری توسط استاندارد ERC20 تدوین شده است که در ادامه، به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

توابع اختیاری

نام توکن (Token name)

در این تابع، کاربر باید نامی را به عنوان نام اصلی توکن خود انتخاب کند.

نام اختصاری توکن (Symbol)

هر توکن نامی اختصاری برای نمایش ساده‌تر نیز دارد. برای مثال توکن چین لینک با نام اختصاری LINK شناخته می‌شود.

تقسیم‌پذیری (Decimal)

این تابع تعیین می‌کند توکن تا چه حد قابلیت تقسیم شدن به قسمت‌های کوچک‌تر را دارد. برای مثال، بخش‌‌پذیری صفر به این معناست که توکن بخش پذیر نیست و نمی‌توان ۰.۵ توکن خرید.

توابع اجباری

میزان عرضه کل (Total supply)

عرضه کل نشان دهنده تعداد کل توکن‌های ایجاد شده توسط قرارداد هوشمند است. اگر تعداد عرضه کل، هزار توکن مشخص شود، قرارداد هوشمند پس از ایجاد هزارمین توکن به ساخت توکن‌های جدید ادامه نخواهد داد.

موجودی (balanceOf)

این تابع، تعداد توکن‌هایی که در یک آدرس خاص وجود دارند را برمی‌گرداند.

تایید (approve)

پس از بررسی موجودی یک حساب، لازم است که صاحب توکن‌ها بتواند توکن‌های خود را بفروشد و آن‌ها را به حساب دیگری منتقل کند. این تابع، تاییدیه انتقال توکن‌ها از حسابی به حساب دیگر را صادر می‌کند. برای این کار، تابع باید تعداد توکن‌های انتقال داده شده را با تعداد کل توکن‌های عرضه شده و توکن‌های در گردش تطابق دهد تا مطمئن شود جعل توکنی اتفاق نیفتاده است.

انتقال (transfer)

پس از چک شدن موجودی حساب و اطمینان از جعلی نبودن توکن‌ها، حالا نوبت به تابعی می‌رسد که توکن‌ها را از یک آدرس به آدرس دیگر منتقل کند. این تابع به صاحب حساب اجازه می‌دهد که توکن‌ها را دقیقا مانند یک تراکنش معمولی ارزهای دیجیتال، از کیف پول خود به کیف پول شخصی دیگر واریز کند.

انتقال منظم (transferFrom)

وجود تابع انتقال منظم چیزی است که استاندارد ERC20 را تبدیل به استانداردی خاص و محبوب کرده است. با استفاده از این تابع، پرداخت‌های منظم انجام خواهند شد. تصور کنید که قرار است هر ماه، سر یک تاریخ معین حقوق کارکنانتان را واریز کنید. می‌توانید این کار را دستی انجام دهید یا برنامه‌ای برای پرداخت منظم حقوق‌ها به بانکتان بدهید. اما راه نوین این کار، استفاده از تابع transferFrom در یک قرارداد هوشمند است. با وارد کردن آدرس دریافت‌کننده‌های توکن، میزان توکن دریافتی و زمان مورد نظر، هر ماه پرداخت‌ها به صورت خودکار انجام خواهند شد.

دسترسی (allowance)

این تابع، حداقل توکن مورد نیاز برای انجام یک تراکنش را درنظر گرفته و آن را با موجودی کاربر مقایسه می‌کند. اگر موجودی کاربر کمتر از میزان حداقل توکن مورد نیاز باشد، امکان انجام تراکنش برای کاربر وجود نخواهد داشت.

پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با بهترین پروژه های لایه دوم اتریوم، پیشنهاد می‌کنیم که مقاله لایه دوم اتریوم را مطالعه کنید.

مزایا و معایب ERC20

توکن ERC20 دارای مزایا و معایبی است که در ادامه درباره مزایا و معایب توکن ERC20 به شما می‌گوییم.

مزایای استاندارد ERC20

مزایای استاندارد ERC20

۱- ساخت سریع و آسان توکن‌ها

اگرچه قراردادهای هوشمند به زبان برنامه نویسی Solidity نوشته شده‌اند اما برای ایجاد یک توکن ERC20 نیازی به دانستن زبان برنامه‌نویسی ندارید. افراد می‌توانند با استفاده از رابط‌های کاربری ساده‌ای که برای ایجاد توکن‌های ERC20 طراحی شده‌اند، به‌راحتی و با صرف کمترین زمان توکن مورد نظر خود را بسازند.

۲- یکپارچه سازی شبکه اتریوم

شبکه اتریوم با استفاده از استاندارد ERC20، به ساختار تمام توکن‌های ساخته شده نظم می‌بخشد. علاوه بر این، استاندارد ERC20، برای تمام صرافی‌ها شناخته شده است. به این ترتیب، صرافی‌ها نیز می‌توانند به‌راحتی توکن‌های مبتنی بر اتریوم را لیست کنند.

معایب استاندارد ERC20

۱- فراهم کردن زمینه برای کلاهبرداری

آسان بودن ایجاد یک توکن، باعث شده است که توکن‌های زیادی بدون هدف خاصی به وجود بیایند. بدتر از آن، کلاهبرداران می‌توانند به‌راحتی یک توکن ساخته و آن را در عرضه اولیه ارز دیجیتال بفروشند. آن‌ها ممکن است ادعا کنند که توکنشان برنامه خاصی برای آینده دارد یا نوآوری ویژه‌ای را عرضه می‌کند درحالی‌که صرفا برنامه‌ای برای فریب مردم است.

۲- وجود باگ در توابع استاندارد ERC20

برخی از کاربران توکن‌های ERC20 اعلام کرده‌اند که توکن‌هایشان در حین انتقال از آدرسی به آدرس دیگر از بین رفته‌اند. اگر فرستنده توکن دقت کافی را در وارد کردن آدرس گیرنده به خرج ندهد، توکن‌های خود را از دست خواهد داد. این مشکل به این دلیل به وجود آمده است که تمام آدرس‌های اتریوم، توکن‌های ERC20‌ را می‌پذیرند اما اگر آدرس، با استاندارد ERC20 همخوانی نداشته باشد، توکن‌ها را برای همیشه مسدود خواهند کرد.

باید مکانیسمی وجود داشته باشد که از انتقال توکن‌ها به ادرس‌هایی که از استاندارد ERC20 پشتیبانی نمی‌کنند جلوگیری کند و مانع از انتقال توکن‌‌ها شود. به همین دلیل، توسعه‌دهندگان اتریوم استاندارد ERC20 ‌را بررسی کرده و مشکلات آن را حل کردند. آن‌ها استاندارد جدیدی با نام ERC223‌ ارائه دادند.

آدرس ERC20 چیست؟

هنگام دریافت ارزهای دیجیتال، باید Public Key یا آدرس عمومی خود را برای ارسال کننده بفرستید. زمانی که شما بخواهید پس از خرید اتریوم آنها را از صرافی به کیف پول خود انتقال دهید، باید آدرس erc20 کیف پول خود را کپی و در صرافی وارد کنید. اگر اشتباها اتریوم‌های خود را به آدرسی به جز آدرس اتریوم واریز کنید، احتمال از بین رفتن دارایی شما بسیار زیاد است. به‌همین علت به این نکته دقت کنید که آدرس کیف پول های اتریوم با 0X شروع می‌شوند. بنابراین، برای اطمینان بیشتر، همیشه ابتدای آدرس اتریوم خود را چک کنید که با 0X شروه شده باشد.

معرفی انواع استانداردهای اتریوم

انواع استانداردهای اتریوم

اگرچه استاندارد ERC20 شناخته‌شده‌ترین استاندارد اتریوم است اما استانداردهای متفاوت و کارآمدتری از آن نیز بر روی شبکه اتریوم وجود دارد. این استانداردها عبارت‌اند از:

ERC223: جلوگیری از مسدود شدن توکن‌ها در آدرس‌های اشتباه

ERC721: استانداردی برای ایجاد توکن‌های غیر قابل تعویض

ERC777: توسعه یافته استاندارد ERC223 است و امکانات بیشتری در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

ERC1155: با کمک این استاندارد، می‌توان هم توکن‌های تعویض پذیر و هم توکن‌های غیرقابل تعویض را بر روی شبکه اتریوم ایجاد کرد.

نکته: برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شبکه‌های انتقال، مقاله انواع شبکه انتقال ارز دیجیتال را مطالعه کنید.

لیست توکن‌های ERC20

بیش از صدها توکن ERC20 در دنیا وجود دارد. در این قسمت، تعدادی از برترین توکن های erc20 معرفی شده‌اند:

کیف پول های ERC20

اتریوم از نظر ارزش بازار در جایگاه دوم قرار دارد. همچنین از نظر حجم معاملات نیز اتریوم همیشه در جایگاه یکم تا پنجم بازار رمز ارزها قرار داشته است. به‌همین علت تعداد کیف پول‌هایی که از این ارز پشتیبانی می‌کنند بسیار زیاد است. حدودا بیش از ۵۰ ولت مختلف از اتریوم پشتیبانی می‌کنند. اما قطعا بعضی از این ولت‌ ها از اعتبار و محبوبیت بیشتری برخوردار هستند که در جدول زیر ۵ مورد از آن ها را لیست کرده‌ایم:

نام ولت نوع ولت تعداد کوین‌های پشتیبانی شده
Trust Wallet نرم‌افزاری (موبایل) اتر و بیش ۱۰۰۰ کوین و توکن
Atomic Wallet نرم‌افزاری (دسکتاپ و موبایل) اتر و بیش از ۳۰۰ کوین و توکن
Metamask نرم‌افزاری (تحت وب) اتریوم و توکن‌های اتریوم
Ledger سخت‌افزاری بیش از ۱۰۰۰ کوین و توکن
Trezor سخت‌افزاری بیش از ۱۰۰۰ کوین و توکن

تفاوت ERC20 و TRC20

همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، ERC20 استاندارد توکن‌های موجود در شبکه اتریوم است، در حالی که استاندارد TRC20 مربوط به شبکه TRON می‌شود و تمامی توکن‌هایی که از این استاندارد استفاده می‌کنند روی بلاک چین ترون راه‌اندازی شده‌اند. بلاک چین ترون تفاوت‌های عمده‌ای با بلاک چین اتریوم دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

هزینه تراکنش

به‌دلیل استفاده تعداد زیادی از افراد و پروژه‌های مختلف از بلاک چین اتریوم، شبکه این ارز دیجیتال معمولا شلوغ است که باعث افزایش هزینه تراکنش‌ها شده. در نقطه مقابل، شبکه ترون به‌دلیل استفاده از الگوریتم اثبات سهام دارای مقیاس‌پذیری و سرعت بالاتری نسبت به اتریوم است که در عمل، این موضوع باعث کاهش هزینه تراکنش‌ها می‌شود. هزینه تراکنش در شبکه ترون زیر ۱ تا ۱۰ دلار است، درحالیکه در اتریوم این هزینه می‌تواند از ۳ تا ۱۵۰ دلار متغیر باشد.

سرعت تراکنش‌ها

تفاوت بعدی میان شبکه اتریوم و ترون به سرعت پردازش تراکنش‌ها باز می‌گردد. با وجود این‌که سرعت بلاک چین اتریوم نسبت به بیت کوین افزایش قابل ملاحظه‌ای داشته است، اما همچنان نسبت به بلاک چین ترون کندتر محسوب می‌شود. دلیل این موضوع پروتکل قدیمی اتریوم است که بر اساس الگوریتم POW یا اثبات سهام کار می‌کند. همچنین تعداد نودهای مورد نیاز برای تایید تراکنش‌ها در شبکه ترون کمتر از اتریوم است. این موضوع باعث افزایش سرعت تایید تراکنش‌ها و کاهش کارمزد آن‌ها می‌شود.

آدرس کیف پول

سومین تفاوت استاندارد ERC20 و TRC20 مربوط به آدرس کیف پول‌ها است. آدرس ولت‌های اتریوم با 0X و آدرس ولت‌های ترون با حرف T آغاز می‌شود.

امنیت تراکنش‌ها

با وجود سرعت بالا و کارمزد کم شبکه TRON، معامله‌گران برای انجام معاملات بزرگ همچنان از شبکه ERC20 استفاده می‌کنند. زیرا تعداد نودهایی که در شبکه اتریوم وظیفه تایید تراکنش‌ها را برعهده دارند، بیشتر است که این موضوع باعث افزایش امنیت تراکنش‌ها می‌شود.

سخن آخر

اگر به تازگی وارد دنیای ارزهای دیجیتال شده باشید احتمالا با اصطلاحات و کلمات اختصاری مواجه می‌شوید که چیزی از آن‌ها نمی‌دانید. برای فعالیت در این بازار، ابتدا لازم است دانشی کلی، راجع به کلمات مخفف شده و اصطلاحات فنی آن داشته باشید. صرافی ارزپایا، با ارائه مطالب آموزشی مختصر و جامع، همراه شما است تا معاملات خود را با دانش کافی انجام داده و از حضور در بازار شگفت انگیز ارزهای دیجیتال لذت ببرید.

سوالات متداول

توکن ERC20 چیست؟

توکن‌های ERC20، توکن‌هایی هستند که قوانین اتریوم را پذیرفته و پلتفرم خود را با استفاده از یک قرارداد هوشمند در بلاک چین اتریوم ایجاد کرده‌اند. این توکن‌ها، فاقد بلاک چین اختصاصی بوده و مستقل نیستند.

ادرس های erc20 به چه شکل‌اند؟

آدرس کیف پول های اتریوم با 0X شروع می‌شوند. بنابراین، برای اطمینان بیشتر، همیشه ابتدای آدرس اتریوم خود را چک کنید که با 0X شروع شده باشد.

بهترین توکن ERC20 کدام است؟

توکن‌های بسیار زیادی روی بلاک چین اتریوم ایجاد شده‌اند که از بین آنها اکسی اینفینیتی، چین لینک، شیبا و سندباکس را می‌توان به عنوان بهترین‌ها معرفی کرد.

بهترین صرافی ایرانی برای خرید توکن ERC20 کدام است؟

صرافی ارزپایا با توجه به امنیت و سرعت بسیار بالایی که دارد، قطعا یکی از بهترین گزینه‌ها برای خرید توکن ERC20 است.

می توانید مطلب را به اشتراک بگذارید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. Mahsa

    سلام شب شما بخیر. یه سوالی داشتم که اگر راهنماییم کنید ممنون میشم. آیا راهی وجود داره که توکن های ERC20 رو روی شبکه های دیگه جا به جا کنیم؟ آخه کارمزد شبکه اتریوم خیلی بالاس.

    1. Arzpaya SEO

      سلام دوست عزیز
      برای تبدیل توکن‌های اتریومی می‌تونید اون‌ها رو از طریق Bridge به شبکه بایننس اسمارت چین منتقل کنین که کارمزد کمتری داره. برای این کار وارد برگرسواپ به آدرس https://burgerswap.org/trade/swap بشید و ولت خودتون رو به سایت متصل کنید. در مرحله بعدی میتونین شبکه توکن اتریومی خودتون رو از طریق این پلتفرم به شبکه BEP-20 منتقل کنید. البته این قابلیت برای تمامی توکن‌های اتریوم وجود ندارد زیرا برخی از این توکن‌ها فقط روی شبکه ERC-20 اجرا می‌شون.

  2. شاهین

    در بین انواع استانداردهای اتریوم کدوم یکی بهتره؟

    1. Arzpaya SEO

      سلام دوست عزیز
      هر کدوم از استانداردهای اتریوم برای موضوع خاصی توسعه پیدا کردن. برای مثال استاندارد nft های ساخته شده روی بستر اتریوم با کوین های ساخته شده روی شبکه این ارز متفاوت هستش. به همین دلیل نمیشه گفت که کدوم استاندارد اتریوم بهتر از بقیه استانداردها میتونه عمل کنه. با این حال ERC_20 در حال حاضر محبوبترین استاندارد اتریوم محسوب میشه.