شبکه انتقال ارز دیجیتال چیست؟
حتما شما هم تجربه پست یک بسته از جایی به جای دیگر را داشتهاید. روی هر بسته پستی، باید آدرس فرستنده و گیرنده با تمام جزئیات درج شود. اگر آدرس گیرنده در شهر دیگری باشد، شرایط پست تغییر خواهد کرد. ممکن است امکان انتقال به شهر موردنظر شما وجود نداشته باشد یا لازم باشد بسته شما با هواپیما یا کشتی جابهجا شود. انتقال ارز دیجیتال را نیز میتوان به انتقال یک بسته با پست تشبیه کرد. انواع شبکه انتقال ارز دیجیتال، یکی از مفاهیم اصولی و جالب دنیای ارزهای دیجیتال است.
شبکههای انتقال ارز دیجیتال که به آنها بسترهای انتقال ارز دیجیتال نیز گفته میشود را میتوان به شهرهای جداگانهای تشبیه کرد. در این شهرها، امکان پست هیچ بستهای به بیرون از شهر نیست یا این کار، با شرایط خاصی انجام میشود؛ بنابراین، وقتی شما میخواهید بستهای را از یک نقطه به نقطه دیگر بفرستید، باید مطمئن شوید که آدرس مقصد، درون شهر باشد.
هر کدام از انواع شبکه انتقال ارز دیجیتال، کارمزد خاص خود را دارند که در این بین برخی از آنها کارمزد کمتری را نسبت به دیگری میگیرد. در کنار انتخاب شبکهی انتقال با کارمزد کم، انتخاب یک صرافی ارز دیجیتال که کارمزد معاملاتی پایینی دارد، یک استراتژی بسیار عالی برای معاملات است. کارمزد معاملاتی در صرافی ارز دیجیتال ارزپایا ۰.۰۰۲ است که نسبت به سایر صرافیهای ایرانی بسیار کمتر است. شما میتوانید خریدهای خود را در بستری بسیار امن و با کارمزد بسیار پایین انجام دهید. برای ثبت نام در صرافی ارزپایا روی این لینک کلیک کنید.
در صورتی وقت کافی برای مطالعه مقاله ندارید، حتما پادکست اختصاصی ارزپایا در مورد انواع شبکه های انتقال ارز دیجیتال را گوش دهید:
لازمه درک شبکه انتقال ارز دیجیتال، درک سازوکار کلی شبکه بلاک چین است. بیت کوین، اولین ارز دیجیتال دنیا، با هدف حذف واسطهها در پروسه انتقال دارایی به وجود آمد. در سیستم اقتصادی سنتی، شما به یک واسطه مورد اعتماد برای انتقال پول یا املاک و مستغلات نیاز دارید. بانکها، دفترخانههای ثبت اسناد رسمی و موسسههای مالی، واسطههایی هستند که بر فرایند انتقال دارایی از شخصی به شخص دیگر نظارت میکنند.
بیت کوین، برای حذف این واسطهها از شبکهای به نام شبکه بلاک چین استفاده میکند. زیربنای هر ارز دیجیتال، یک شبکه بلاک چین است. شبکههای بلاک چینی از تعدادی نود یا گره تشکیل شدهاند. این نودها، کامپیوترهایی هستند که کل اطلاعات و پروتکلهای شبکه را در خود ذخیره کرده و طبق قوانین از پیش تعیین شده برای شبکه، به کار تایید تراکنشها مشغول هستند. هر شبکه بلاک چینی، از روش و قوانین خاصی برای تایید تراکنشها استفاده میکند که به آن الگوریتم اجماع میگویند. درواقع، الگوریتم اجماع، دستورالعمل نودها برای تایید یا رد یک تراکنش است. در این شبکه، برای انجام یک تراکنش مالی فقط به یک خریدار و یک فروشنده نیاز است. شبکه بلاک چین بیت کوین، وظیفه نظارت و تامین امنیت که پیشتر بر عهده بانک بود را برعهده گرفته است.
شبکههای انتقال رمزارز، با به وجود آمدن کوینها و توکنهای دیگر بعد از بیت کوین اهمیت پیدا کردند. تا پیش از آن، تمام تراکنشها فقط میتوانستند در شبکه بیت کوین انجام شوند. برخی از این ارزها، اقدام به ایجاد یک شبکه بلاک چینی جدید برای خود کردند، مانند اتریوم، و برخی دیگر، پلتفرم خود را روی شبکههای از پیش ایجاد شده بنا کردند، مانند چین لینک که روی شبکه اتریوم ایجاد شد.
تمام کوینها و توکنهایی که روی یک شبکه بلاک چینی مشترک ایجاد شده باشند، میتوانند در آن شبکه معامله شوند. ممکن است یک توکن، توسط چند شبکه انتقال ارز دیجیتال پشتیبانی شود. در این صورت انتقال این ارز بین شبکههای مختلف ارزهای دیجیتال نیز امکانپذیر است.
برای آشنایی با بهترین کیف پول ارز دیجیتال به مقالات قبلی مجله ارزپایا مراجعه کنید.
هر شبکه بلاک چین، یک استاندارد ایجاد توکن منحصربهفرد برای شبکه خود تعریف کرده است. بهاینترتیب، افرادی که قصد دارند توکنی روی آن شبکه ایجاد کنند؛ باید از استاندارد شبکه پیروی کرده و توکن خود را متناسب با قوانین شبکه بلاک چین اصلی ایجاد کنند. کوین و توکنهایی که تحت یک استاندارد ساخته شدهاند؛ اصطلاحا شبکه انتقال یکسانی دارند.
هنگام انتقال یک کوین یا توکن از حسابتان، باید به این مورد توجه داشته باشید که کوین موردنظر شما روی چه شبکهای ایجاد شده است و آیا کیف پول مقصد از آن شبکه پشتیبانی میکند یا نه. اگر کوینهایتان را به کیف پولی بفرستید که شبکه موردنظر شما را نمیشناسد، ممکن است دارایی خود را از دست بدهید.
ارسال ارز دیجیتال به شبکه اشتباه
یکی از بدترین اتفاقاتی که میتواند برای یک معاملهگر رخ دهد، ارسال یک ارز دیجیتال به یک آدرس اشتباه است. فرض کنید ۱۰۰ واحد دوج کوین دارید و میخواهید فارغ از قیمت دوج کوین آنها را از کیف پولتان به صرافی انتقال دهید. اما پس از چندین ساعت متوجه میشوید که کوینهای شما به حساب صرافی واریز نشده است. زیرا آدرس انتخابی شما اشتباه بوده است. در این لحظه، دو حالت کلی وجود دارد:
- اگر حین انتقال شبکه بلاک چین را اشتباه انتخاب کرده باشید، کوینهای شما به هیچ وجه قابل بازیابی نخواهند بود. قبلا اشاره کردیم که شبکه بلاک چین ارزهای دیجیتال مانند شهرهایی هستند که به هیچ وجه با یکدیگر در ارتباط نیستند. بههمین علت همیشه شبکه مبدا و مقصد یک ارز دیجیتال باید یکسان باشد.
- اگر شبکه ارز دیجیتال را درست انتخاب کرده باشید و صرفا آدرس کیف پول انتخابی شما اشتباه باشد، باز هم به احتمال ۹۹ درصد پول شما از بین رفته است. زیرا تنها شاید ۱ درصد این احتمال وجود داشته باشد که بتوانید صاحب آدرس ولت را پیدا کنید.
معمولا در ۹۵ درصد مواقعی که حین انتقال ارز دیجیتال اشتباه کنید، اشتباه شما غیر قابل جبران است. اما در ۵ درصد موارد ممکن است حین برداشت از صرافی یا کیف پولتان، بتوانید به کمک پشتیبانی ولت یا صرافی، دارایی خود را بازگردانید. این اتفاق تنها در حالتی رخ میدهد که شبکه ارز دیجیتال را بهدرستی انتخاب کرده باشید و تنها آدرس کیف پول انتخابی شما متعلق به فرد دیگری باشد که آن فرد نیز در همان کیف پول یا صرافی حساب داشته باشد.
روش بازیابی ارز دیجیتال ارسال شده به شبکه اشتباه
همانطور که پیشتر گفته شد، بازیابی ارزهای دیجیتال ممکن نیست اما در برخی موارد نادر، پشتیبانی کیف پول ها یا صرافیها میتوانند به شما در بازیابی ارزهایتان کمک کنند؛ بنابراین در صورت از دست دادن ارزهایتان، حتما با پشتیبانی ولت یا صرافی خود ارتباط برقرار کنید.
انواع شبکه های ارز دیجیتال
بدیهی است که هر شبکه بلاک چینی، الگوریتم اجماع خود را دارد. سرعت و هزینه تراکنشها در هر شبکه متفاوت است و به همین دلیل، برای هر شبکه، پروتکلی منحصر به فرد در نظر گرفته شده است. برای مثال، شبکه انتقال ارز دیجیتال بیت کوین نسبت به شبکه انتقال رمزارز اتریوم سرعت کمتری دارد. هدف از ایجاد انواع شبکه انتقال ارز دیجیتال جدید، افزایش سرعت، مقیاسپذیری و کاهش کارمزد تراکنشها است. تعداد بسیار زیادی از بستر های انتقال رمز ارز وجود دارند. در این قسمت، توضیح مختصری راجع به چند نمونه از مشهورترین این شبکهها ارائه شده است:
۱- شبکه ERC20
استاندارد ERC20 مجموعهای از دستورالعملها و عملکردهای اساسی است که هر توکن جدیدی که در شبکه اتریوم ایجاد میشود باید از آن پیروی کند. بسیاری از ارزهای دیجیتال در ابتدا با ایجاد یک توکن ERC20 اقدام به جذب سرمایه میکنند. سپس پس از جذب سرمایه اقدام به ایجاد بلاک چین اختصاصی خود کرده و بهصورت جداگانه به فعالیت خود ادامه میدهند.
ویژگی های شبکه ERC-20
شبکه ERC-20 نسبت به شبکه بیت کوین از سرعت بالا و کارمزد کمتری برخوردار است. این شبکه باعث میشود ایجاد یک ارز دیجیتال جدید بسیار سادهتر شود. هماکنون بیش از ۹۵ درصد از ارزهای دیجیتال بر روی بلاک چین اتریوم ایجاد شدهاند. بهدلیل اینکه اکثر ارزهای دیجیتال دنیا بر روی شبکه اتریوم ایجاده شدهاند، پشتیبانی از آنها برای کیف پولها و صرافیها سادهتر است.
۲- شبکه BEP2 و BEP20
شبکه بایننس چین در سال ۲۰۱۹ توسط صرافی بایننس ایجاد شد و BEP2 استاندارد ایجاد توکن در این شبکه است. سپس صرافی بایننس شبکه هوشمند بایننس را ایجاد کرد که بزرگترین مزیت آن نسبت به بایننس چین، پشتیبانی از قراردادهای هوشمند است. BEP20، استاندارد شبکه بایننس اسمارت چین است و نسبت به BEP2 از سرعت و مقیاسپذیری بیشتری برخوردار است. تا قبل از ایجاد این شبکه، تمامی قراردادهای هوشمند صرفا بر روی شبکه ERC20 قابل اجرا بودند. کوین بومی این بلاک چین، بایننس کوین (BNB) نام دارد.
۳-شبکه OMNI
شبکه OMNI یک پلتفرم معاملاتی غیرمتمرکز، همتا به همتا و توزیع شده است که بر روی بلاک چین بیت کوین ساخته شده و هدف از راهاندازی آن، تسهیل مبادله داراییهای دیجیتال بدون واسطه است.
امنی لایر (OMNI Layer) با نام سابق مسترکوین (Mastercoin)، یک پروتکل ارز دیجیتال است که نخستین پیش نویس آن در ژانویه سال ۲۰۱۲ میلادی در قالب یک وایت پیپر (White Paper) توسط جی آر ویلت (J. R. Willett) منتشر شد. در این وایت پیپر بیان شده بود که قرار است پروتکل بیت کوین به عنوان یک لایه پایه استفاده شده و در سطح بالاتر از این لایه، لایههایی با قوانین جدید به وجود آیند، به طوری که پایه و اساس فرایند با تغییر مواجه نگردد.
بسیاری از ارزهای دیجیتال، از جمله بیت کوین (BTC)، به عنوان یک لایه اصلی عمل میکنند، اما شبکه Omni یک لایه بالاتر از بیت کوین است و در واقع زیربنایی برای کل بلاک چینها و ارزهای دیجیتال به حساب میآید. با به واقعیت پیوستن این پروژه، امکان انجام تراکنش از طریق توکن Omni در بلاک چین بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال امکان پذیر شده است. در برخی منابع از این شبکه به دلیل اینکه بالاترین و اصلی ترین لایه برای انتقال ارزهای دیجیتال به حساب می آید، به عنوان شبکه آینده ارزهای دیجیتال یاد میشود.
تفاوت بین امنی لایر و بیت کوین در این است که امنی لایر در واقع در لایه بالایی بلاک چین بیت کوین توسعه یافته است. امنی بر خلاف بیت کوین یک ارز دیجیتال نیست، بلکه لایهای است که ویژگیهای مبادلهای پیشرفته مانند ایجاد توکن، معاملات غیرمتمرکز (DeFi)، قراردادهای هوشمند (Smart Contracts) و غیره را ارائه میدهد.
از آنجایی که این یک پروتکل لایهای بر روی شبکه بیتکوین است، تمام توکنهای Omni از نظر فنی مشابه بیت کوین هستند و میتوانند از خدمات صرافیها یا کیف پولهایی که از بیت کوین پشتیبانی می کنند، استفاده کنند.
۴- شبکه TRC20
بستر انتقال ارز دیجیتال برای بلاک چین ترون، شبکه TRC20 نام دارد. شبکه ترون را بهعنوان ارزانترین شبکه انتقال رمز ارز میشناسند چرا که کارمزد جابهجایی ارز دیجیتال در این شبکه بسیار ناچیز است و تراکنشها با سرعت بسیار بالایی پردازش میشوند. توسعهدهندگان این شبکه سعی کردند تا با تبلیغات بسیار زیاد، طرفداران شبکه ERC20 را مجاب کنند که به شبکه TRC20 مهاجرت کنند، اما این اتفاق نیفتاد.
تفاوت شبکه های انتقال ارز دیجیتال
شبکههای بلاکچینی از نظر نوع الگوریتم اجماع با یکدیگر متفاوتاند. برای مثال از الگوریتم اثبات کار در شبکه بیت کوین استفاده شده است درحالیکه ارز دیجیتال سولانا از الگوریتم اجماع اثبات سهام استفاده میکند. تفاوت در الگوریتم اجماع، بر هزینه و سرعت انجام تراکنشها تاثیر میگذارد. معمولا ارزهای دیجیتال جدیدتر، مانند سولانا، مقیاسپذیرتر بوده و کارمزد جابجایی ارز دیجیتال در آنها کمتر است.
کارمزد انتقال در بلاک چین
یکی دیگر از تفاوتهای شبکههای انتقال ارز دیجیتال،کارمزد انتقال است. انتقال پول به سراسر دنیا آن هم بدون هیچ واسطهای، رویایی است که ارزهای دیجیتال به آن جامه عمل پوشاندهاند. البته این ماینرها هستند که باعث میشوند ارز دیجیتال شما طی چند دقیقه به یک حساب دیگر واریز شود. درواقع واسطهها بهصورت کامل حذف نشدهاند بلکه صرفا از حالت متمرکز به غیرمتمرکز تغییر کردهاند. این ماینرها بابت تایید تراکنشها و هزینههایی که متحمل میشوند به میزان اندکی از کاربران کارمزد دریافت میکنند که میزان آن در شبکههای مختلف متفاوت است.
انتخاب شبکه در انتقال ارز دیجیتال
انتخاب شبکه مناسب در انتقال ارزهای دیجیتال اهمیت زیادی دارد. این شبکه باید بهگونهای انتخاب شود که انتقال ارز دیجیتال با کمترین کارمزد انجام شود. بسته به اینکه کوینی که میخواهید منتقل کنید چه نوع کوینی است، از یک یا چند شبکه میتوانید برای انتقال آن استفاده کنید. در اکثر کیف پولها، با انتخاب کوین و رفتن به صفحه ارسال، استانداردهای موجود برای انتقال این کوین نمایش داده میشود.
اگر نمیدانستید که کوین شما از چه استانداردی تبعیت میکند؛ میتوانید بهراحتی با سرچ نام کوین، استاندارد و شبکه مناسب جهت انتقال آن را پیدا کنید. این را نیز در نظر داشته باشید که کیف پول مقصد نیز بایستی از شبکه انتقال شما پشتیبانی کند در غیراین صورت، امکان ارسال ارز دیجیتال موردنظر وجود ندارد و باید آن را با ارز دیگری جایگزین کنید.
بهترین شبکه انتقال ارز دیجیتال
شبکههای انتقال ارز دیجیتال روز به روز پیشرفتهتر شده و سعی در رفع نواقص خود دارند. به همین دلیل، ضریب امنیت در آنها همواره در حال افزایش است و سرعت پردازش تراکنشها نیز افزایش مییابد. با این حال، برخی از این شبکهها هزینه زیادی از شما دریافت میکنند و در عین حال سرعت پایینی دارند. یک توکن ممکن است چندین شبکه انتقال مختلف را همزمان پشتیبانی کند. در این صورت کاربر آزادی عمل بیشتری دارد و میتواند یکی از شبکههای موجود را برای انتقال انتخاب نماید.
برای اینکه بتوانید از بین شبکههای موجود بهترین شبکه را برای تبادل انتخاب کنید، باید ویژگیهایی مانند سرعت انتقال و هزینه انتقال را در نظر بگیرید. شبکهای که بتواند ارز شما را در مدت زمان کوتاه و با کارمزد کم انتقال دهد، گزینه خوبی برای تبادل است. از این رو هنگام انتخاب بهترین شبکه برای انتقال ارزهای دیجیتال باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
- سرعت پردازش تراکنشها
- ضریب امنیت
- کارمزد دریافتی
- توکنها و کیف پولهای سازگار
- بلاک چین پایه
- قابلیتها و امکانات
کمترین کارمزد شبکه ارز دیجیتال (ارزانترین شبکه انتقال ارز دیجیتال)
معاملهگرانی که به تازگی وارد دنیای ارزهای دیجیتال شده باشند، معمولا از شبکه اصلی هر ارز برای انتقال داراییهای دیجیتال خود استفاده میکنند. تصور کنید که یک معاملهگر مبتدی در نخستین معامله خود مقداری بیت کوین میخرد و قصد دارد آن را ذخیره کند. بنابراین تصمیم میگیرد آن را به یک پلتفرم با امنیت بالاتر از محیط صرافی منتقل کند، برای مثال کیف پول TRUST WALLET را انتخاب مینماید. در این صورت، معاملهگر به دلیل بی تجربگی، احتمالا از شبکه BTC که شبکه اصلی بیت کوین است برای انتقال ارز دیجیتال خود استفاده خواهد کرد. در این حالت، معاملهگر باید ۰.۰۰۰۵ بیت کوین را به عنوان کارمزد باید بپردازد؛ چیزی حدود ۵۰۰ هزار تومان!
عموما معاملهگران مبتدی با انتخاب اولین شبکهای که در لیست شبکههای انتقال ارز دیجیتال مشاهده میکنند، کارمزد تراکنشهای بالایی را میپردازند. اما میتوان با خرید بیت کوین بر روی شبکه بایننس اسمارت چین، کارمزد انتقال کمتر را پرداخت کرد. شبکههای زیر، به ترتیب از کارمزد انتقال کم به زیاد مرتب شدهاند:
- شبکه ترون TRC20
- شبکه بایننس اسمارت چین BEP20
- شبکه بایننس کوین BEP2
- شبکه اتریوم ERC20
- شبکه بیت کوین OMNI
سریعترین شبکه انتقال ارز دیجیتال
شبکهها از نظر زمان انتقال (به ترتیب کم ترین زمان تا بیش ترین زمان) به شرح زیر مرتب میشوند:
- شبکه ترون TRC20
- شبکه بایننس چین BEP2
- شبکه بایننس اسمارت چین BEP20
- شبکه اتریوم ERC20
- شبکه بیت کوین OMNI
بهترین شبکه برای انتقال اتریوم
اتریوم یک ارز دیجیتال محبوب مبتنی بر فناوری بلاک چین است که با استفاده از قراردادهای هوشمند، قابلیتهای زیادی را به دنیای ارزهای دیجیتال اضافه کرده است. استاندارد انتقال اتریوم، استاندارد ERC20 است. اتریوم و تمام توکنهای موجود بر روی شبکه آن، با استفاده از این استاندارد منتقل میشوند. اما اگر کیف پول شما از انتقال اتریوم در شبکه BEP20 پشتیبانی میکند، میتوانید از این شبکه نیز برای انتقال اتریوم استقاده کنید. شبکه BEP20 یک استاندارد فنی برای ایجاد و استفاده از توکنهای جدید در بایننس چین به شمار میآید. BEP20، سریعتر و ارزانتر از شبکه ERC20 توکنهای مبتنی بر بلاک چین اتریوم را منتقل میکند اما برای استفاده از این شبکه، به هماهنگی شبکهها در مبدا و مقصد تراکنش دقت کنید.
بهترین شبکه برای انتقال تتر
تتر یک استیبل کوین است که در شبکههای مختلفی قابلیت انتقال دارد. معروفترین شبکهها برای انتقال تتر شبکههای اتریوم (ERC20)، ترون (TRC20)، پالیگان (POLYGON) و شبکه هوشمند بایننس (BEP20) هستند. اما بهترین شبکه برای انتقال تتر، شبکه TRC20 است. انتقال تتر در این شبکه کارمزد انتقال کمی دارد (حدود ۱ تتر) و بسیار سریع است.
البته باید بدانید که شبکههای دیگری نیز برای انتقال ارزهای دیجیتال وجود دارند مانند شبکه ترا و شبکه پالیگان که ما در این مقاله به مهمترین و پرکاربردترین آنها اشاره کردیم.
سوالات متداول
انواع شبکه های انتقال ارز دیجیتال کدام اند؟
تعداد بسیار زیادی بستر برای انتقال ارز دیجیتال وجود دارد اما از معروف ترین آنها می توان به شبکه اتریوم (ERC20)، ترون (TRC20)، شبکه بایننس (BEP2) و شبکه هوشمند بایننس (BEP20) اشاره کرد.
ارزانترین شبکه انتقال ارز دیجیتال کدام است؟
برای انتقال هر ارز دیجیتال، ممکن است شبکههای مختلفی وجود داشته باشد اما معمولا انتقال در شبکههای TRC20 و BEP20 نسبت به سایر شبکهها، ارزانتر است. در حالیکه عموما معاملهگران مبتدی با انتخاب اولین شبکهای که در لیست شبکههای انتقال ارز دیجیتال مشاهده میکنند، کارمزد انتقال بالایی را میپردازند.
شبکه انتقال ارز دیجیتال چیست؟
شبکهای است که برای انتقال ارز دیجیتال از یک کیف پول به کیف پول دیگر استفاده میشود. هر ارز دیجیتال در یک یا چند بلاک چین یا شبکه اختصاصی قابل انتقال است.
کدام صرافی ارز دیجیتال کارمزد کمتری دارد؟
برای کنترل هزینه انتقال ارز دیجیتال، علاوه بر کارمزدی که به شبکه انتقال رمزارز پرداخت میکنید، باید به کارمزد خرید و فروش صرافی نیز توجه کنید. صرافی ارزپایا، با کمترین کارمزد در بین صرافیهای ایرانی، بهترین انتخاب برای انجام معاملات شما در حوزه ارزهای دیجیتال است.
کارمزد شبکه های انتقال ارز دیجیتال رو چه کسانی تعیین میکنند؟
سلام دوست عزیز
کارمزد شبکه یک ارز دیجیتال توسط ماینرها و اعتبارسنجهای شبکه تعیین میشه. درواقع Validator ها یا اعتبارسنجهای یک شبکه در ازای خدمتی که ارائه میدن، بهعنوان پاداش کارمزدی تحت عنوان کارمزد شبکه دریافت میکنن. جالبه بدونین که صرافیها در تعیین این کارمزد هیچ دخل و تصرفی ندارن.