TRC20 چیست؟
TRC20، مجموعه ای از قوانین و دستورالعملهاست که توکنهای ایجادشده بر روی شبکه ترون، ملزم به رعایت آنها هستند. این قوانین، شامل قوانین ایجاد توکن جدید، قوانین ناظر بر ارسال و دریافت توکن و تاییدیههای انتقال توکن هستند. تعریف استاندارد TRC20، مشابه تعریفی است که از استاندارد ERC20 ارائه میشود. بلاک چین ترون در بعضی موارد شباهت زیادی به بلاک چین اتریوم دارد. این شباهت، ممکن است به این دلیل باشد که ترون، در ابتدا توکنی بر روی بلاک چین اتریوم بود.
شبکهی TRC20 یکی از بهترین شبکهها برای خرید تتر است؛ چراکه سرعت انتقال آن سریع و کارمزد انتقال پایین است. صرافی ارزپایا با احراز هویت فوری و کارمزد ۰.۰۰۲ برای تمامی معاملات، یکی از سریعترین صرافی های ایرانی در واریز تتر است. برای ثبت نام در ارزپایا، کلیک کنید.
اگر مایلید بهصورت صوتی درباره انواع شبکههای انتقال ارز دیجیتال بیشتر بدانید به پادکست زیر گوش دهید:
شبکه ترون، در سال ۲۰۱۷ توسط «جاستین سان (Justin Sun)» بر روی بلاک چین اتریوم ایجاد شد. یک سال بعد، در سال ۲۰۱۸، تیم توسعه دهنده ترون بلاک چین اختصاصی آن را طراحی و ترون را به خانه خودش منتقل کردند. شبکه ترون بهسرعت توانست توجه افراد زیادی را به قابلیتهای خود جلب کند. این شبکه بسیار سریعتر و ارزانتر از شبکه اتریوم بود، هرچند که نمیتوانست امنیت شبکه اتریوم را داشته باشد.
قابلیت های شبکه ترون
شبکه ترون مانند شبکه اتریوم, به کاربران اجازه میدهد که توکنهای خود را با استفاده از بلاک چین ترون ایجاد کنند. در واقع، با استفاده از استاندارد TRC20، افرادی که قصد ایجاد یک شبکه بلاک چینی دارند لازم نیست بلاک چین خود را از ابتدا طراحی کنند. بلکه فقط کافی است پلتفرمی با استفاده از یک قرارداد هوشمند بر روی شبکه ترون ایجاد کرده و ویژگیهای موردنظر توکن خود را با استفاده از دستورالعملهای موجود در استاندارد TRC20 وارد قرارداد هوشمند کنند. به این ترتیب، میتوانند توکنی بر روی بلاک چین اتریوم داشته باشند.
استاندارد TRC20، به یکپارچگی شبکه ترون و توکنهای ایجادشده روی این شبکه کمک میکند. ماشین مجازی ترون (TRON Virtual Machine) نام نرمافزاری است که دقیقا مانند ماشین مجازی اتریوم عمل کرده و قراردادهای هوشمند را اجرا میکند. این ماشین از زبان برنامه نویس سالیدیتی پشتیبانی میکند و به هر قرارداد، میزان حافظه و قدرت پردازش لازم برای اجرا شدن قرارداد را اختصاص میدهد.
تفاوت TRX و TRC20
TRX نام اختصاری ارز Tronix، ارز بومی پلتفرم ترون است اما TRC20، استانداردی است که توکنهای دیگر میتوانند با رعایت آن بر روی بلاک چین ترون ایجاد شوند. برای تولید توکنها بر اساس استاندارد TRC20، باید کارمزدی در قالب ارز TRX پرداخت کنید. همچنین کارمزد تراکنشها نیز با استفاده از این ارز پرداخت میشود در حالیکه استاندارد TRC20، استانداردی است که ارزهای دیجیتال بر اساس آن در شبکه ترون از آدرسی به آدرس دیگر فرستاده میشوند.
توکن های TRC20
به توکنهایی که با استفاده از دستورالعملهای موجود در استاندارد TRC20 بر روی شبکه ترون ایجاد شدهاند، توکنهای TRC20 گفته میشود. تمام توکنهای TRC20 با توکن ERC20 و به طور کلی، با شبکه اتریوم نیز سازگار هستند. این یعنی میتوان از توکنهای TRC20 بر روی شبکه اتریوم و بالعکس نیز استفاده کرد. اما نمیتوان این توکنها را مستقیما از شبکهای به شبکه دیگر منتقل کرد. اگرچه استانداردهای TRC20 و ERC20 شباهتهای زیادی با یکدیگر دارند، اما انتقال مستقیم آنها امکان پذیر نیست. این یعنی شما نمیتوانید یک توکن TRC20 را به یک آدرس ERC20 بفرستید. درصورت انجام این کار، اگر خوش شانس باشید کیف پولتان به شما اجازه انجام این تراکنش را نمیدهد اما اگر کیف پول به روزی نداشته باشید، ممکن است تمام توکنهای خود را از دست بدهید.
توجه داشته باشید که آدرس کیف پولها برای توکنهای TRC20 با حرف T شروع میشود. هنگام ارسال و دریافت این توکنها، باید آدرس گیرنده با دقت زیادی وارد شود. اشتباه وارد کردن آدرس میتواند منجر به از بین رفتن تمام توکنهای شما شود. در ادامه، به معرفی برخی از مهمترین ویژگیها و کاربردهای توکنهای TRC20 میپردازیم:
- توکنهای TRC20 در اپلیکیشنهای غیرمتمرکزی که بر روی بلاک چین ترون ایجاد شدهاند نیز قابلاستفادهاند.
- این توکن ها از امنیت و سرعت شبکه ترون برخوردار هستند. همچنین کارمزد تراکنش آنها، برابر کارمزد تراکنش شبکه ترون است. از آنجا که بلاک چین ترون، بلاک چینی سریع، مقیاسپذیر، امن و ارزان است. بسیاری از افراد توکنهای خود را بر روی این شبکه میسازند.
- توکن های TRC20 را میتوانید در کیف پولهایی که از شبکه ترون پشتیبانی میکنند نگهداری کنید. نسخههای مختلفی از این کیف پولها برای تمام سیستمعاملها از جمله اندروید، مک، ویندوز، ios و غیره طراحی شده است.
آموزش ساخت توکن TRC20
استاندارد TRC20 شبکه ترون نیز مانند استاندارد ERC20 از ۹ دستورالعمل تشکیل شده که ۳ تای آنها اختیاری و ۶ تای دیگر اجباریاند. برای ساخت یک توکن TRC20 به دانش برنامهنویسی زیادی نیاز نیست، با دنبال کردن مراحلی که در ادامه توضیح خواهم داد، میتوانید بهراحتی یک توکن TRC20 بسازید. اما پیش از ساختن توکن این نکته را در نظر داشته باشید که نسخه قبلی استاندارد TRC20، استاندارد TRC10 نام دارد. این استاندارد از قراردادهای هوشمند استفاده نمیکند؛ بنابراین اگر میخواهید توکنی با استفاده از قراردادهای هوشمند بسازید، باید از استاندارد TRC20 استفاده کنید.
با طی مراحل زیر، میتوانید یک توکن TRC20 داشته باشید:
۱- اولین قدم برای ساخت یک توکن TRC20، رفتن به پلتفرم Tronscan است. کلیک روی لینک https://tronscan.org شما را به این وبسایت هدایت میکند. در بالای صفحه، سمت راست، گزینه Connent Wallet وجود دارد. روی این گزینه کلیک کرده و کیف پول ترون خود را به وب سایت متصل کنید.
۲- حال از تب Blockchain گزینه Token Tracker را انتخاب کنید. در سمت راست صفحه، گزینه Create Token مشاهده میشود. با انتخاب این گزینه، وارد مراحل ایجاد توکن خواهید شد.
۳- در این مرحله، پنجرهای باز میشود که از شما نوع توکن مورد نظرتان را میپرسد. همانطور که گفته شد، توکنهای TRC10 از قراردادهای هوشمند استفاده نمیکنند. بهتر است نوع توکن را باتوجه به کاربردی که برای آن در نظر گرفتهاید، انتخاب کنید.
۴- در مراحل بعدی، باید اطلاعات توکن را به طور کامل وارد کنید. این اطلاعات شامل نام توکن، علامت اختصاری آن و تعداد عرضه کل میشود. اگر نوع توکن TRC10 را انتخاب کرده باشید، باید مشخص کنید که میخواهید ارزش هر توکن در مقایسه با ترون چقدر باشد. اگر نوع توکن TRC20را انتخاب کرده باشید، باید آدرس قرارداد هوشمند و آدرس وایت پیپر را نیز وارد فرم کنید.
۵- پس از وارد کردن تمام اطلاعات، توکن شما ایجاد خواهد شد. اگر توکن شما از نوع TRC10 باشد، باید حدود ۱۰۲۴ ترون بهعنوان کارمزد پرداخت کنید. اما برای ساخت توکنهای TRC20 کارمزدی دریافت نخواهد شد. البته لازم است آدرس قرارداد هوشمند را بهدرستی وارد کنید تا پلتفرم بتواند از دادههای موجود در قرارداد استفاده کند.
تفاوت TRC20 و TRC10
همانطور که در قسمت قبل نیز ذکر شد، استاندارد TRC10 قدیمی تر از استاندارد TRC20 است و از قراردادهای هوشمند پشتیبانی نمیکند. ساختن توکن در این استاندارد سادهتر است اما محدودیتهایی نیز دارد. از جمله این محدودیتها میتوان به عدم افزایش عرضه پس از ایجاد شدن توکن اشاره کرد. یکی دیگر از معایب این توکنها، استفاده از آنها در طرحهای پانزی و کلاهبرداری است چرا که هزینه ایجاد آنها بسیار کم است. تقریبا هر کسی میتواند یک توکن TRC10 ایجاد کند. استفاده از این توکنها در پلتفرم Bittorent رایج است.
لیست ارزهای TRC20
ارزهای زیر، تنها تعدادی از توکنهای ایجادشده با استاندارد TRC20 هستند:
- Revain
- Tether
- JUST
- WINk
- PYRO Network (TRON)
- IG Gold
- USDJ
- Proof Of Liquidity
- TRONbetDice
جالب است بدانید که پرمعاملهترین ارز در شبکه TRC20، خرید ترون نیست؛ بلکه خرید تتر بیشترین حجم تراکنشها در شبکه ترون را به خود اختصاص داده است. USDT یکی از مشهورترین استیبل کوینها است و قیمت آن همواره برابر یک دلار است. این استیبل کوین بر روی شبکههای دیگری مانند ERC20 و OMNI هم وجود دارد. اما به دلیل سرعت بالا و هزینه کم بستر انتقال ترون، اکثر معاملهگران از این استیبل کوین برای انجام معاملاتشان در شبکه ترون استفاده میکنند.
تفاوت TRC20 و ERC20
بزرگترین تفاوت بین توکنهای ERC20 و TRC20، بلاک چین آنها است. توکنهای TRC20 بر بستر بلاک چین ترون و توکنهای ERC20 بر بستر بلاک چین اتریوم قرار دارند.
شبکه انتقال ترون، پلتفرمی کاملا شبیه به اتریوم اما با کارایی بالاتر و هزینه کمتر است. هر دو استاندارد TRC و ERC از زبان برنامه نویسی سالیدیتی استفاده میکنند. علاوه بر این، فرایند ایجاد توکن در آنها بسیار به یکدیگر شبیه است. تفاوتی که میتوان بین آنها مشاهده کرد، میزان کارمزدها و سهولت استفاده از آنها است. کارمزدها در شبکه ترون، کمتر از کارمزدهای شبکه اتریوم هستند.
تفاوت دیگر استانداردهای ERC20 و TRC20، در الگوریتم اجماع آنها است. اتریوم هنوز از الگوریتم قدیمی اثبات کار استفاده میکند، در حالی که الگوریتم اجماع ترون، اثبات سهام نمایندگی شده (Delegated Proof of Stake) است که باعث سرعت بیشتر این بلاک چین نسبت به بلاک چین اتریوم میشود. درواقع، ناکارآمدی شبکه اتریوم باعث ایجاد شبکههای دیگر از جمله ترون شد.
زمانی که تعداد تراکنشها در شبکه اتریوم افزایش پیدا کند، این شبکه نمیتواند پاسخگوی تمام کاربران باشد و سرعت تایید تراکنشها کاهش مییابد. همچنین با شلوغ شدن شبکه، گس مورد نیاز برای تایید هر تراکنش نیز افزایش پیدا کرده و کاربران ناچارند کارمزدهای بیشتری به شبکه پرداخت کنند. شبکههایی مانند ترون، این مشکلات را حل کرده و میتوانند تعداد زیادی از تراکنشها را در مدت زمان کم تایید کنند. البته اتریوم نیز نسبت به مشکلات شبکه خود بیتفاوت نیست و ساخت شبکه اتریوم ۲ را استارت زده است. این شبکه قرار است در نیمه اول سال ۲۰۲۲ کار خود را آغاز کند.
از آنجاییکه کارمزد تراکنش در اتریوم در حال حاضر بسیار زیاد است و با افزایش بار روی شبکه بیشتر نیز میشود، توسعهدهندگان برای ساخت اپلیکیشنهای پیچیده با ویژگیهای پیشرفته با مشکل مواجهاند. چرا که این کار، باعث افزایش هزینه تراکنشها در شبکه میشود. کارمزد شبکه ترون نسبت به اتریوم بسیار ناچیز است. همچنین TRON روشی معرفی کرده است که کاربران میتوانند قراردادها و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز پیشرفته بسازند و تنها کمی بیشتر از حد معمول کارمزد پرداخت کنند.
اما توکنهای ERC20 هنوز در بین مردم محبوب هستند. شهرت و محبوبیت اتریوم جهانی است و حجم بازار بیشتری را به خود اختصاص داده است. ترون سعی زیادی برای قانع کردن افراد و پروژهها برای ترک خرید اتریوم کرده است. اما همچنان پروژههای زیادی اتریوم را با تمام کاستیهایش به ترون ترجیح میدهند.
کارمزد شبکه ترون
TRC20 یکی از محبوبترین شبکهها برای انتقال ارزدیجیتال است چرا که علاوه بر ارزان بودن کارمزد تراکنشها، بسیار سریع است. در حال حاضر، کارمزد انتقال ارزها دیجیتال در شبکه TRC 20 چیزی حدود ۱ ترون است. قیمت ترون نیز در زمان نگارش این مقاله، برابر با ۰.۰۶ دلار است.
سخن آخر
در این مقاله، استاندارد TRC20 شبکه Tron و توکنهای TRC20 را بررسی کردیم. سرعت و امنیت یکی از مهمترین مولفهها برای موفقیت یک پلتفرم بلاک چینی است و بستر انتقال ترون بهخوبی از عهده این کار برآمده است. این شبکه، بهدرستی ثابت کرد که سرعت در دنیای ارزهای دیجیتال محدود نیست و بسترهای انتقال بلاک چینی میتوانند در زمینههای مقیاس پذیری و کارمزد کم تراکنشها، با شبکههایی مانند Visa و PayPal رقابت کنند. اگر قصد سرمایهگذاری بر روی توکنهای TRC20 و خرید ارز دیجیتال را دارید، میتوانید تعدادی از آنها را در صرافی ارز ارزپایا پیدا کنید.
سوالات متداول
تفاوت TRX و TRC20 چیست؟
TRX نام اختصاری ارز Tronix، ارز بومی پلتفرم ترون است اما TRC20، استانداردی است که توکنهای دیگر میتوانند با رعایت آن بر روی بلاک چین ترون ایجاد شوند. برای تولید توکنها بر اساس استاندارد TRC20، باید کارمزدی در قالب ارز TRX پرداخت کنید.
کارمزد شبکه TRC20 چه مقدار است؟
TRC20 یکی از محبوبترین شبکهها برای انتقال ارزدیجیتال است چرا که علاوه بر ارزان بودن کارمزد تراکنشها، بسیار سریع است. در حال حاضر، کارمزد انتقال ارزها دیجیتال در شبکه TRC20 چیزی حدود ۱ ترون است.
آیا امکان ارسال تتر ERC20 به آدرس TRC20 وجود دارد؟
خیر، ارزهای دیجیتال نباید به شبکههای اشتباه ارسال شوند و در صورت ارسال تتر ERC20 به آدرس کیف پول TRC20، تترهای شما از بین خواهد رفت.
آیا صرافی ارزپایا از شبکه TRC20 پشتیبانی میکند؟
بله، صرافی ارزپایا از شبکه TRC20 پشتیبانی میکند و شما میتوانید ارزهایی همچون تتر را در شبکه نرون واریز و برداشت کنید.
سلام. ممنونم بابت مقاله خوبتون. فقط یه سوالی برام پیش اومده اونم اینه که کارمزد شبکه ترون مثل شبکه اتریوم متغیره یا یه مقدار ثابته؟ ممنون میشم اگر راهنمایی کنید🙏
سلام دوست عزیز. کارمزد شبکه ترون برخلاف اتریوم مقداری ثابت است و تقریبا معادل ۱ ترون از کاربر کسر میشود.
برای انتقال در شبکه trc20 حتما باید مقداری ترون توی کیف پولمون داشته باشیم؟
سلام دوست عزیز. برای استفاده از شبکه TRC20 مقدار بسیار اندکی از شما کارمزد کسر میشه که این کارمزد با ارز ترون باید پرداخت بشه. بههمین علت برای انجام انتقال در شبکه TRC20 باید مقدار کمی ارز ترون در کیف پول خودتان داشته باشید.