یکی از مفیدترین شاخصهایی که سرمایهگذاران هنگام خرید رمز ارز به آن توجه میکنند، شاخص ترس و طمع ارزهای دیجیتال است. این شاخص بیشتر از هر زمان دیگری، هنگام نزولی شدن ارزش رمز ارزها مورد بحث قرار میگیرد. البته برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال، نمیتوان تنها به این شاخص اکتفا کرد، اما مطالعه درمورد آن و درنظر داشتن نمودار ترس و طمع میتواند یک درک کلی از احساسات حاکم بر بازار به شما بدهد. اگر میخواهید با تسلط و آگاهی کامل از احساسات خود و سرمایهگذاران دیگر به خرید و فروش ارز دیجیتال بپردازید، این مقاله را از دست ندهید. جدیدترین مقدار شاخص را میتوانید در تصویر زیر مشاهده کنید:
بدون شک بیت کوین بهترین و بزرگترین ارز دیجیتال در بازار کریپتو است و شرکتهای بسیار بزرگی روی آن سرمایه گذاری کردهاند. شاخص ترس و طمع برای نشان دادن میزان ترس و طمع سرمایه گذاران بیت کوین ایجاد شده است و با استفاده از آن شما میتوانید تصمیم بگیرید که سرمایه گذاری روی بیت کوین در آن بازه زمانی کار درستی است یا خیر. اگر پس از بررسی این شاخص، تصمیم گرفتید که روی بیت کوین سرمایه گذاری کنید، میتوانید ارز دیجیتال بیت کوین و دهها ارز دیگر را از صرافی ارزپایا با کارمزد ۰.۰۰۲ خریداری کنید. برای ثبت نام در ارزپایا روی این لینک کلیک کنید.
شاخص ترس و طمع ارز دیجیتال چیست؟
شاخص ترس و طمع در بازار کریپتو یا Fear and Greed Index روشی برای سنجش این موضوع است که سرمایه گذاران ارز دیجیتال در بازارهای بیش از حد صعودی یا نزولی چقدر احساس طمع یا ترس دارند. Fear یا ترس، به ترس از دست دادن سرمایه در بازار نزولی اشاره دارد و منظور ازGreed، حس طمع برای سود بیشتر در بازارهای صعودی است.
بهطور کلی، شاخص ترس و طمع میتواند این احساسات را در قالب یک عدد در بازه ۰ تا ۱۰۰ نمایش دهد. عدد صفر بهمعنای ترس شدید در بازار و عدد ۱۰۰ به معنای طمع شدید در آن است. طبق این شاخص، زمانیکه یک بازار در ترس شدید باشد، بهترین زمان برای سرمایه گذاری در ارز دیجیتال است چراکه سرمایهگذاران نگران از دست دادن سرمایه خود در اثر کاهش قیمت هستند.
وارن بافت، سرمایه گذار و اقتصاددان آمریکایی درمورد این شاخص میگوید:
” بترسید زمانی که دیگران طمع میکنند و طمعکار باشید زمانی که دیگران میترسند”
این شاخص توسط CNNMoney بهوجود آمد تا دو احساس اصلی که بازار را هدایت میکند و در خرید و فروش ارز دیجیتال تاثیر گذار است را بررسی کند. شاخص ترس و طمع رمزارزها بر این منطق استوار است که ترس شدید سرمایهگذاران، موجب کاهش شدید قیمت یک رمزارز میشود و درمقابل، حرص و طمع آنها به افزایش ارزش رمزارز منجر میشود.
شاخص ترس و طمع را کجا ببینیم؟
شاخص ترس و طمع در ابتدای همین مقاله ارائه شده و قابل مشاهده است. همچنین میتوانید با سرچ عبارت Fear and Greed Index در گوگل وارد سایت alternative.me شده و روی بخش Cryoto در بالای سایت کلیک کنید. در این وبسایت، احساسات حاکم بر بازار باتوجه به منابع مختلف بهصورت روزانه تجزیه و تحلیل شده و در قالب یک عدد ساده بهعنوان میزان شاخص ترس و طمع رمزارزها به شما ارائه میشود.
همچنین، کاربران میتوانند علاوهبر بررسی شاخص ترس و طمع بهصورت روزانه در این وبسایت، این عدد را برای روز، هفته یا ماه قبل بررسی کرده و روند این شاخص در طی یک بازه زمانی را دریافت کنند.
اجزای شاخص ترس و طمع
برای ارزیابی شاخص ترس و طمع در بازار کریپتو، ۵ عامل اصلی مورد بررسی قرار میگیرند:
- نوسانات: بررسی نوسانات ۲۵ درصد از شاخص ترس و طمع ارز دیجیتال را تشکیل میدهد. این عامل قیمت بیت کوین را محاسبه کرده و آن را با ارزش میانگین این رمزارز در ۳۰ تا ۹۰ روز مقایسه میکند.
- قدرت بازار: این عامل حجم معاملات فعلی بیت کوین را جمعآوری کرده و آن را با میانگین ۳۰ و ۹۰ روزه مقایسه میکند. قدرت بازار ۲۵ درصد از شاخص ترس و طمع ارز دیجیتال را شامل میشود.
- شبکههای اجتماعی: رسانههای اجتماعی ۱۵ درصد از شاخص را به خود اختصاص میدهند. این عامل شامل بررسی هشتگهای توییتر راجع به بیت کوین و بررسی سرعت و تعداد تعاملات میشود. تعاملات بالاتر از حد معمول در شبکههای اجتماعی بهمعنای رفتار حریصانه بازار است.
- تسلط: با توجه به سهم بیت کوین از ظرفیت کل بازار ارزهای دیجیتال، تسلط آن ۱۰ درصد از این شاخص را تشکیل میدهد. کاهش تسلط BTC نشان میدهد که میزان طمع سرمایه گذاران برای خرید آلت کوینها افزایش پیدا کرده است.
- ترندها: روندها براساس دادههای Google Trend برای جستجوهای مرتبط با بیت کوین بررسی میشوند و ۱۰ درصد از این شاخص را تشکیل میدهند.
- نظرسنجی: ۱۵ درصد مابقی، از نظرسنجیهای هفتگی از کاربران بهدست میآید که احساسات گروهی از سرمایهگذاران را مورد بررسی قرار میدهد.
نمودار شاخص ترس و طمع ارز دیجیتال در یک سال اخیر
در زمان نگارش این مطلب بازار در ترس شدید قرار دارد. همچنین طبق گذشته این نمودار، وضعیت شاخص ترس و طمع بعد از مدتی که در ترس شدید یا طمع شدید قرار میگیرد تغییر میکند. بههمین علت افراد زمانی که بازار در ترس شدید قرار میگیرد شروع به خریدهای پلهای میکنند زیرا میدانند که شرایط بهزودی تغییر خواهد کرد.
با نگاه به نمودار شاخص ترس و طمع در ۱ سال گذشته میبینیم که این شاخص در تاریخ ۱۷ May 2022 در بدترین حالت خود یعنی عدد ۸ قرار گرفته است. همچنین این شاخص در تاریخ ۲۱ اکتبر و ۹ نوامبر ۲۰۲۱ به بالاترین حد خود یعنی عدد ۸۴ رسیده است.
همان طور که مشاهده میکنید، پس از هر دوره ترس شدید، شاهد دورهای از طمع و افزایش قیمت ارزهای دیجیتال هستیم؛ بنابراین به نظر میرسد دورهای از افزایش قیمت رمز ارزها را پیش رو داشته باشیم.
اهمیت شاخص ترس و طمع در تحلیل تکنیکال
تحلیلگران تکنیکال، علاوهبر چارت قیمتی اطلاعات دیگری را نیز مورد بررسی قرار میدهند. این اطلاعات شامل دادههای On-Chain و درون زنجیرهای میشود. شاخص ترس و طمع یکی از مهمترین داده های On-Chain است که تحلیلگران بازار همیشه گوشه چشمی به آن دارند. معمولا، معاملهگران حرفهای زمانی که بازار در طمع شدید قرار دارد اقدام به خرید نمیکنند. آنها در زمان طمع شدید بهدنبال نشانههایی از برگشت قیمت هستند تا پوزیشنهای خرید یا لانگ خود را ببندند. شاخص ترس و طمع، بهنوعی میتواند یک هشدار باشد که معاملهگران حد سود و ضرر خود را به شکل منطقیتری تنظیم کنند.
بازه های عددی شاخص ترس و طمع به چه معناست؟
شاخص ترس و طمع دائم در حال نوسان است و بین عدد ۰ تا ۱۰۰ تغییر میکند.
- Extreme Fear
بازه ۰ تا ۲۵ در شاخص ترس و طمع را بازه Extreme Fear یا ترس شدید مینامند. این بازه بهمعنای ترس شدید معاملهگران از خرید ارزهای دیجیتال است. نهنگها معمولا زمانی که بازار در ترس شدید قرار دارد خرید میکنند.
- Fear
بازه ۲۵ تا ۵۰ را بازه ترس یا Fear مینامند. زمانی که شاخص در این بازه قرار میگیرد معاملهگرها تمایل کمتری به خرید ارز دیجیتال دارند.
- Neutral
زمانی که نمودار در حالت Neutral قرار میگیرد بهاین معنا است که شاخص ترس و طمع روی عدد ۵۰ قرار دارد. این عدد به معنای برابر بودن ترس و طمع سرمایهگذران است.
- Greed
زمانی که شاخص ترس و طمع میان اعداد ۵۰ تا ۷۵ قرار بگیرد اصطلاحا در حالت Greed یا طمع قرار دارد. در این شرایط افراد وارد بازار شده و شروع به خرید میکنند. قیمت ارزهای دیجیتال در این بازه شروع به رشد میکند.
- Extreme Greed
بازه ۷۵ تا ۱۰۰ را Extreme Greed یا طمع شدید مینامند. زمانی که شاخص ترس و طمع در حالت طمع شدید قرار میگیرد افراد بسیاری که دچار فومو شدهاند شروع به خرید میکنند. در حالی که معمولا نهنگها در این شرایط شروع به سیو سود و فروش ارزهای دیجیتال خود میکنند.
مزایا و معایب شاخص ترس و طمع
از شاخص ترس و طمع میتوان نقاط ورود و خروج هولدرهای میان مدت بیت کوین را تعیین کرد. بهعبارتی زمانی که بازار در طمع شدید قرار دارد خرید کردن با دید چند ماهه منطقی نیست. بهتر است زمانی که بازار در ترس شدید قرار دارد و قیمتها کاهش یافته است خرید کنیم.
اما این شاخص بدون عیب هم نیست. درواقع شاخص ترس و طمع صرفا یک هشدار است و نمیتواند دلیل قاطعی برای خرید یا فروش ارزهای دیجیتال باشد. اشتباهی که شاید خیلی از معاملهگران انجام دهند این است که در ترس شدید خرید کنند و در طمع شدید بفروشند. برای تعیین نقطه خرید و فروش بهتر است از تحلیل تکنیکال بیت کوین و فاندامنتال کمک بگیرید.
فومو و فاد چه نقشی در شاخص ترس و طمع دارند؟
فومو به زبان ساده بهمعنای ترس از دست دادن است. زمانی که بازار در حالت ترس قرار میگیرد، بسیاری از افراد ترس از دست دادن سرمایه خود را دارند. بههمین علت بعضا بدون تحلیل خاصی شروع به فروش دارایی خود میکنند. در نقطه مقابل نیز زمانی که بازار وارد فاز طمع میشود، مردم میترسند که از سود بازار جا بمانند بههمین علت بدون توجه به شرایط بازار شروع به خرید میکنند. این احساسات باعث تشدید هیجانات در بازار شده و شاخص ترس و طمع را به سمت ترس یا طمع شدیدتر سوق میدهد.
اما فاد بهزبان ساده بهمعنای انتشار اخبار نادرست در رابطه با ارزهای دیجیتال است. هدف افراد یا سازمانهای مختلف از ایجاد فاد گمراه کردن مردم است. درواقع عدهای تلاش میکنند تا با ایجاد فاد، هیجانات مردم را به سمت خاصی که میخواهند سوق بدهند. یکی از معروفترین فادها مربوط به سال ۲۰۲۱ بود. سالی که چینیها با انتشار اخبار ضد و نقیض شروع به ایجاد فاد در میان معاملهگران کردند و به ریزش بیت کوین تا محدودههای ۳۰ هزار دلار دامن زدند.
تاثیر شاخص ترس و طمع بر بازار ارز دیجیتال
جهت اصلی بازار را نهنگها و موسسات مالی تعیین میکنند. یکی از مهمترین شاخصهایی که در تصمیمگیری آنها موثر است شاخص ترس و طمع است. این شاخص به بیان ساده به ما نشان میدهد احساسات سرمایهگذارانی که در بازار حضور دارند در چه سمت و سویی قرار دارد. یک جمله قدیمی هست که میگوید: زمانی که همه در حال خرید هستند، بفروش و زمانی که همه در حال فروش هستند، بخر.
نکته دیگر همگرایی شاخص ترس و طمع با قیمت بیت کوین است. معمولا زمانی که شاخص ترس و طمع در حال کاهش است قیمت بیت کوین نیز نزولی میشود. همچنین زمانی که قیمت بیت کوین در حال افزایش شدید است این شاخص نیز صعودی است.
درحالیکه آگاهی از شاخص ترس و طمع در بازار کریپتو ضروری است، اما نمیتواند کافی باشد. امیدواریم با خواندن این مطلب و شناخت شاخص ترس و طمع ارز دیجیتال بتوانید بهراحتی احساسات خود را برای خرید و فروش ارز دیجیتال کنترل کرده و از احساسات کلی سرمایهگذاران شناخت کافی پیدا کنید. درآخر فراموش نکنید که سوالات یا ایدههای خود درمورد شاخص ترس و طمع رمزارزها را با ما بهاشتراک بگذارید.
سوالات متداول
شاخص ترس و طمع ارز دیجیتال چیست؟
شاخص ترس و طمع در بازار کریپتو (Index Fear and Greed) روشی برای سنجش این موضوع است که سرمایه گذاران ارز دیجیتال در بازارهای بیش از حد صعودی یا نزولی، چقدر احساس طمع یا ترس دارند. Fear یا ترس، به ترس از دست دادن سرمایه در بازار نزولی اشاره دارد و منظور ازGreed، حس طمع برای سود بیشتر در بازارهای صعودی است.
شاخص ترس و طمع را کجا ببینیم؟
بروزترین و آخرین مقدار شاخص ترس و طمع در ابتدای همین مقاله قابل مشاهده است. همچنین تحلیل این شاخص و ارتباط مقدار آن با احساسات سرمایه گذاران نیز در مقاله ارائه شده است.
شاخص ترس و طمع چه کاربردی دارد؟
یکی از مهمترین کاربردهای شاخص ترس و طمع، پیدا کردن نقاط ورود و خروج هولدرهای میانمدت است.
بهترین صرافی ایرانی برای خرید بیت کوین کدام است؟
با توجه به کارمزد معاملات بسیار کم در صرافی ارزپایا در مقایسه با سایر صرافیها و همچنین امنیت و سرعت بسیار بالای این صرافی، میتوان ارزپایا را به عنوان بهترین صرافی ایرانی برای خرید بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال معرفی کرد.