معاملات آتی یا فیوچر، معاملات محبوب بسیاری از معاملهگران ارزهای دیجیتال هستند. در این نوع معاملات، تریدرها میتوانند از اهرمها استفاده کرده و سود خود را چندین برابر کنند. اما اکثر کارشناسان، استفاده از معاملات فیوچر را برای افراد تازهکار و کمتجربه توصیه نمیکنند. ریسک این نوع معاملات بسیار بالاتر از سایر انواع معاملات است. در این مقاله، معامله فیوچر ارز دیجیتال بررسی و نکات مثبت و منفی آن بیان شده است.
یکی از روشهای سرمایهگذاری که به سرمایهگذاران کمک میکند تا سود خود را به حداکثر برسانند، Futures Trading است. معامله فیوچر به شما این امکان را میدهد تا با بهکارگیری استراتژیهای معاملاتی، در موقعیتهای لحظهای بازار آمادگی داشته باشید و با چابکی عمل کنید. در معاملات فیوچرز دو طرف توافق میکنند تا یکی از آنها در تاریخی معین شده در آینده و به قیمتی که توافق کردهاند، دارایی پایه را از طرف دیگر، خریداری کند. خریدار یا فروشنده باید بدون توجه به قیمت فعلی بازار در تاریخ مشخص شده، آن دارایی را به قیمت تعیین شده خریداری کند یا بهفروش برساند.
قراردادهای آتی در بازار ارزهای دیجیتال، اوراق قرضه و سهام استفاده میشوند. این نوع معاملات، نیاز به خرید و فروش مستقیم یا نگهداری داراییها را از بین میبرند و به سرمایهگذاران اجازه میدهند تا درمورد ارزش یک ارز دیجیتال در آینده حدس و گمان داشته باشند. درواقع، سیستم اصلی این قراردادها برپایه شرطبندی است. معاملهگران افزایش یا کاهش قیمت ارز دیجیتال در آینده را پیشبینی میکنند و سپس مشخص میکنند که در تاریخی معین با قیمتی که پیشبینی کردهاند، به خرید و فروش بپردازند.
هدف از قرارداد آتی چیست؟
قرارداد آتی میتواند فرصتهای بیشتری برای رشد داراییهای شما ایجاد کرده و بهراحتی ارزش آنها را چند برابر کند. همچنین این قراردادها، امکان انجام معاملات دوطرفه را ایجاد میکنند. معامله دوطرفه به این معنا است که شما میتوانید دارایی که ندارید را به فروش رسانده و در آینده، با قیمتی که حدس زدهاید ان را خریداری کنید. برای مثال، اگر پیش بینی میکنید طی چند ساعت آینده قیمت بیت کوین کاهش پیدا خواهد کرد؛ میتوانید یک معامله شورت یا فروش روی بیت کوین باز کنید. طی این معامله، شما مقداری از اعتبار خود را در قالب تتر، در اختیار صرافی قرار میدهید. اگر قیمت بیت کوین مطابق انتظار شما پیش رفت، صرافی سود شما را پرداخت خواهد کرد. در غیر این صورت از اعتبارتان کسر خواهد شد.
برخلاف معاملات نقدی که فقط در هنگام روند صعودی قیمت، به نفع سرمایه گذاران هستند، معاملهگران آتی میتوانند حتی زمانی که قیمت در حال کاهش است نیز سود ببرند.
معاملات آتی ارز دیجیتال چگونه کار میکنند؟
Futures Trading، نوعی تعهد است که خریدار و فروشنده را برای رعایت و تکمیل توافق معامله ملزم میکند. در قراردادهای آتی ارز دیجیتال، زمان از پیش تعیین شده معاملات آتی را تاریخ تحویل و قیمت ثابت را قیمت آتی مینامند. در معاملات فیوچر ارزهای دیجیتال، معمولا میزان اعتبار یا مارجین شما در صرافی، مشخص میکند که تا چه زمانی میتوانید معامله خود را باز نگه دارید.
با استفاده از یک قرارداد آتی، بدون خرید یک ارز میتوانید از افزایش یا کاهش قیمت آن سود ببرید. برای این کار، ابتدا باید مقداری از سرمایه خود را به قسمت فیوچر منتقل کنید. این سرمایه، بهنوعی اعتبار شما برای معامله ارزهایی است که آن ها را در کیف پول خود ندارید. برای درک سازوکار معالات اتی، به مثال زیر توجه کنید.
مژگان پیش بینی میکند که قیمت بیت کوین در ساعات آینده کاهش دارد اما پیش بینی اشکان، دقیقا برعکس مژگان است. مژگان یک قرارداد آتی با اشکان میبندد. از آنجا که مژگان منتظر ریزش بیت کوین است، ۱ واحد بیت کوین از صرافی قرض گرفته و با قیمت بازار به اشکان میفروشد. اگر پیش بینی او درست از آب دربیاید، او میتواند با پولی که ازفروش بیت کوینش به دست آورده یک بیت کوین با قیمت پایینتر خریداری کرده و قرض خود را پس دهد. او از تفاوت قیمت فروش بیت کوین با قیمت بالا و خرید آن با قیمت پایینتر سود به دست میاورد. اشکان که چشم انتظار افزایش قیمت است، بیت کوین را از مژگان خریده و منتظر میماند تا پس از افزایش قیمت آن را با سود بفروشد.
پس از چند ساعت، قیمت بیت کوین طبق پیش بینی مژگان کاهش میابد. حالا اشکان، یک بیت کوین را با قیمت بالا خریده اما قیمت آن کاهش یافته و متضرر شده است. در مقابل، مژگان دقیقا به اندازه ضرر اشکان سود کرده است. صرافی، سود مژگان را از اعتبار اشکان کسر کرده و به حساب مژگان میریزد و کارمزد خود را نیز از حساب هر دو کسر میکند.
مزایا و معایب قراردادهای آتی چیست؟
قراردادهای آتی ارز دیجیتال چندین مزیت دارند که درادامه آنها را بررسی میکنیم:
پوشش ریسک قیمت
سرمایهگذارانی که داراییهای دیجیتالی دارند میتوانند با تهیه یک قرارداد آتی، ریسک کاهش قیمت را از میان ببرند. این استراتژی، در زمانی که بازار نزولی است بسیار پرکاربرد است. بسیاری از شرکتها، زمانی که یک ارز دیجیتال میخرند، یک قرارداد آتی در جهت فروش آن باز میکنند. در این صورت اگر قیمت کاهش پیدا کند، آنها از کاهش قیمت سود کرده و اگر افزایش پیدا کند، از سرمایهگذاری خود سود خواهند کرد.
روند بازار را حدس بزنید
معاملات آتی ارزهای دیجیتال فرصتی برای حدس و گمان بهوجود میآورند، بهطوریکه معاملهگران میتوانند نظرات خود را با این قرادادها ابراز کنند. اگر فکر میکنید قیمت یک ارز دیجیتال افزایش پیدا میکند، یک قرارداد آتی طولانی مدت تهیه کنید و بازده خود را چند برابر کنید.
نقدینگی بالا
بیشتر بازارهای آتی نقدینگی بالایی دارند و این موضوع درمورد ارزها و شاخصها بیشتر صدق میکند. این ویژگی به معاملهگران اجازه میدهد تا هر زمان که میخواهند وارد بازار شده یا از آن خارج شوند.
تنوع زیاد
به کمک معامله فیوچرز، سرمایه گذاران برای سود کردن محدود به داراییهای موجود در کیف پولشان نیستند و میتوانند از میان هزاران جفت ارز موجود، جفت ارز مورد نظر خود را انتخاب کنند.
معایب و ریسکهای قرارداد آتی
- بسیاری از سرمایهگذاران برای شرکت در بازار آتی، مقدار قابل توجهی پول قرض میکنند. درصورتی که شرایط بازار با پیشبینیهای انجامشده مخالف باشد، معاملهگر تمام سرمایه خود را از دست خواهد داد.
- قوانین اهرم و مارجین در معامله فیوچرز نسبت به دنیای معاملات اوراق بهادار آزادتر هستند. هر چه اهرم بیشتر باشد، سود بیشتر است، اما ریسک ضرر کردن نیز بیشتر خواهد بود.
- یکی از ایرادهای رایج سرمایه گذاری در معاملات آتی این است که شما بهعنوان سرمایهگذار هیچ کنترلی بر رویدادهای آتی ندارید. مسائل سیاسی، اقتصادی و بسیاری از موارد دیگر، میتوانند تقاضا و عرضه در بازارهای آتی را تغییر دهند.
معامله فیوچرز ارز دیجیتال برای چه کسانی مناسب است؟
در صورت استفاده از اهرمها این نوع معاملات بسیار پرریسک میشوند. به همین علت معاملات فیوچر معمولا مناسب افراد تازه وارد نیستند. توجه داشته باشید که با ورود به بازار آتی، شما تا حد بسیار بیشتری نسبت به معادلات عادی ارز دیجیتال، درگیر میشوید. برای بسیاری از سرمایهگذاران، این روش کسب سود جذابتر از خرید و فروش توکن ارز دیجیتال است.
اگر شخصیت ریسک پذیری داشته و با تحلیل تکنیکال و فاندامنتال ارزهای دیجیتال آشنایی دارید، میتوانید این معاملات را برای رسیدن به سود بیشتر امتحان کنید.
مفاهیم اساسی معاملات فیوچرز کریپتو
اصلیترین مفاهیم در معامله فیوچرز شامل موارد زیر میشوند:
مارجین اولیه
مارجین اولیه درصدی از ارزش فرضی موقعیت آتی است که هنگام استفاده از حساب معاملات آتی باید توسط وجه نقد یا وثیقه پوشش داده شود. از سوی دیگر، مارجین یا حاشیه نگهداری به حداقل مقداری که سرمایه گذاران برای باز نگه داشتن موقعیت معاملاتی نیاز دارند، اشاره دارد.
اهرم (Leverage)
در بازارهای قراردادهای فیوچرز، اهرم یا لوریج ارائه میشود. بهکمک اهرمها، میتوان برای تامین مالی قراردادها، سرمایه قرض گرفت. بهعبارت دیگر، با این استراتژی سرمایهگذاران میتوانند بدون نیاز به تامین مالی از پیش تعیین شده، از فرصتهای جدید سود ببرند. استفاده از اهرم علاوهبر بازده، خطرات احتمالی معاملات آتی را هم افزایش میدهد، درنتیجه، سرمایهگذاران همیشه باید در انتخاب مقدار اهرم محتاطانه عمل کنند. برای مثال، اگر در مبادله ارزهای دیجیتال تازهکار هستید، یک اهرم ۵ یا ۲ برابری مناسب است.
تاریخ انقضا ( (Expiration Date
هر قرارداد آتی، شامل یک تاریخ انقضا است که زمان دریافت پول نقد یا استیبل کوین معادل آن را نشان میدهد. البته، این قراردادها را میتوان تا قبل از رسیدن به تاریخ انقضا فسخ کرد، اما باید توجه داشته باشید که تاریخ تعیین شده نگذرد و قرارداد مورد نظر بیارزش نشود.
مانند هر ابزار مالی دیگر، معاملهگرانی که میخواهند بهتازگی به بازار قراداد آتی وارد شوند، باید بهخوبی تحقیقات خود را انجام داده و در این زمینه مطالعه داشته باشند. اکثر کارگزاریهای آنلاین، دارای بخشی هستند که خدمات مربوط به معامله فیوچرز را ارائه میدهد. بهخاطر داشته باشید که قبل از اقدام برای خرید، با قوانین و الزامات پلتفرم مورد نظر بهخوبی آشنا شوید. سوالات یا دیدگاههای خود درباره قراردادهای آتی را در قسمت نظرات برای ما بنویسید.