معاملات آتی یا فیوچر، معاملات محبوب بسیاری از معاملهگران ارزهای دیجیتال هستند. در این نوع معاملات، تریدرها میتوانند از معاملات اهرمی استفاده کرده و سود خود را چندین برابر کنند. اما اکثر کارشناسان، استفاده از معاملات فیوچر را برای افراد تازهکار و کمتجربه توصیه نمیکنند. ریسک این نوع معاملات بسیار بالاتر از سایر انواع معاملات است. در این مقاله، معامله فیوچر ارز دیجیتال بررسی و نکات مثبت و منفی آن بیان شده است.
یکی از روشهای سرمایهگذاری که به سرمایهگذاران کمک میکند تا سود خود را به حداکثر برسانند، Futures Trading است. معامله فیوچر به شما این امکان را میدهد تا با بهکارگیری استراتژیهای معاملاتی، در موقعیتهای لحظهای بازار آمادگی داشته باشید و با چابکی عمل کنید. در معاملات فیوچرز دو طرف توافق میکنند تا یکی از آنها در تاریخی معین شده در آینده و به قیمتی که توافق کردهاند، دارایی پایه را از طرف دیگر، خریداری کند. خریدار یا فروشنده باید بدون توجه به قیمت فعلی بازار در تاریخ مشخص شده، آن دارایی را به قیمت تعیین شده خریداری کند یا بهفروش برساند.
قراردادهای آتی در بازار ارزهای دیجیتال، اوراق قرضه و سهام استفاده میشوند. این نوع معاملات، نیاز به خرید و فروش مستقیم یا نگهداری داراییها را از بین میبرند و به سرمایهگذاران اجازه میدهند تا درمورد ارزش یک ارز دیجیتال در آینده حدس و گمان داشته باشند. درواقع، سیستم اصلی این قراردادها برپایه شرطبندی است. معاملهگران افزایش یا کاهش قیمت ارز دیجیتال در آینده را پیشبینی میکنند و سپس مشخص میکنند که در تاریخی معین با قیمتی که پیشبینی کردهاند، به خرید و فروش بپردازند.
معامله فیوچرز ریسک بسیار زیادی دارد و به هیچ عنوان انجام آن برای افراد مبتدی توصیه نمیشود. بهترین راه سرمایه گذاری برای افراد مبتدی، استفاده از معاملات فیوچرز است که از ریسک بسیار کمتری نسبت به معاملات فیوچرز برخوردار است. صرافی ارزپایا یکی از بهترین و قدیمیترین صرافیهای ایرانی است که شما میتوانید در آن خرید و فروش خود را با کارمزد ۰.۰۰۲ انجام دهید. برای ثبت نام در صرافی ارزپایا روی این لینک کلیک کنید.
هدف از قرارداد آتی یا فیوچرز چیست؟
قرارداد آتی میتواند فرصتهای بیشتری برای رشد داراییهای شما ایجاد کرده و بهراحتی ارزش آنها را چند برابر کند. همچنین این قراردادها، امکان انجام معاملات دوطرفه را ایجاد میکنند. معامله دوطرفه به این معنا است که شما میتوانید دارایی که ندارید را به فروش رسانده و در آینده، با قیمتی که حدس زدهاید ان را خریداری کنید. برای مثال، اگر پیش بینی میکنید طی چند ساعت آینده قیمت بیت کوین کاهش پیدا خواهد کرد؛ میتوانید یک معامله شورت یا فروش روی بیت کوین باز کنید. طی این معامله، شما مقداری از اعتبار خود را در قالب ارز تتر در اختیار صرافی قرار میدهید. اگر قیمت بیت کوین مطابق انتظار شما پیش رفت، صرافی سود شما را پرداخت خواهد کرد. در غیر این صورت از اعتبارتان کسر خواهد شد.
برخلاف معاملات نقدی که فقط در هنگام روند صعودی قیمت، به نفع سرمایه گذاران هستند، معاملهگران آتی میتوانند حتی زمانی که قیمت در حال کاهش است نیز سود ببرند.
آیا کاربران ایرانی میتوانند از معاملات فیوچرز استفاده کنند؟
کاربران ایرانی میتوانند با ثبت نام در صرافی های خارجی و معتبر مانند کوکوین و بایننس، از معاملات فیوچرز استفاده کنند. تقریبا در اکثر صرافی های خارجی بخشی مجزا باعنوان فیوچرز یا Perpetual قرار داده شده که کاربران در آن یک ارز دیجیتال را تحت عنوان یک قرارداد آتی معامله میکنند. متاسفانه در حال حاضر هیچ صرافی ارز دیجیتال ایرانی وجود ندارد که از معاملات فیوچرز پشتیبانی کند و این موضوع به یکی از بزرگترین تفاوتهای اکسچنجهای خارجی نسبت به اکسچنجهای ایرانی تبدیل شده است. این موضوع زمانی به چشم میآید که کاربران ایرانی برای معامله در صرافی های معتبر دنیا با انواع و اقسام مشکلات از جمله تحریمهای جهانی دست و پنجه نرم میکنند. متاسفانه اکثر اکسچنجهای معتبر دنیا ایران را در لیست تحریمهای خود قرار دادهاند و در صورتی که به هویت کاربران ایرانی پی ببرند، سریعا حساب آنها را بلوکه و مسدود میکنند (البته امکان برداشت از حساب بهمدت محدود وجود دارد.)
با این وجود در سالهای اخیر کاربران ایرانی راههایی برای دور زدن تحریمها پیدا کردهاند که مهمترین آن استفاده از برنامههای تغییردهنده IP است. اقدامی که تا به امروز از افشا شدن هویت کاربران ایرانی در این صرافی ها بهخوبی جلوگیری کرده است. اما درصورتی که کاربران ایرانی سهوا یا عمدا دچار اشتباه شوند و برنامه تغییر دهنده IP را قبل از ورود به صرافی فعال نکنند، احتمال مسدود شدن حساب آنها بسیار زیاد است.
معاملات فیوچرز ارز دیجیتال چگونه کار میکنند؟
Futures Trading نوعی تعهد است که خریدار و فروشنده را برای رعایت و تکمیل توافق معامله ملزم میکند. در قراردادهای آتی ارز دیجیتال، زمان از پیش تعیین شده معاملات آتی را تاریخ تحویل و قیمت ثابت را قیمت آتی مینامند. در معاملات فیوچر ارزهای دیجیتال، معمولا میزان اعتبار یا مارجین شما در صرافی، مشخص میکند که تا چه زمانی میتوانید معامله خود را باز نگه دارید.
با استفاده از یک قرارداد آتی، بدون خرید یک ارز میتوانید از افزایش یا کاهش قیمت آن سود ببرید. برای این کار، ابتدا باید مقداری از سرمایه خود را به قسمت فیوچر منتقل کنید. این سرمایه، بهنوعی اعتبار شما برای معامله ارزهایی است که آن ها را در کیف پول خود ندارید. برای درک سازوکار معالات اتی، به مثال زیر توجه کنید.
مژگان پیش بینی میکند که قیمت بیت کوین در ساعات آینده کاهش دارد اما پیش بینی اشکان، دقیقا برعکس مژگان است. مژگان یک قرارداد آتی با اشکان میبندد. از آنجا که مژگان منتظر ریزش بیت کوین است، ۱ واحد بیت کوین از صرافی قرض گرفته و با قیمت بازار به اشکان میفروشد. اگر پیش بینی او درست از آب دربیاید، او میتواند با پولی که از فروش بیت کوینش به دست آورده یک بیت کوین با قیمت پایینتر خریداری کرده و قرض خود را پس دهد. او از تفاوت قیمت فروش بیت کوین با قیمت بالا و خرید آن با قیمت پایینتر سود به دست میاورد. اشکان که چشم انتظار افزایش قیمت است، بیت کوین را از مژگان خریده و منتظر میماند تا پس از افزایش قیمت آن را با سود بفروشد.
پس از چند ساعت، قیمت بیت کوین طبق پیش بینی مژگان کاهش میابد. حالا اشکان، یک بیت کوین را با قیمت بالا خریده اما قیمت آن کاهش یافته و متضرر شده است. در مقابل، مژگان دقیقا به اندازه ضرر اشکان سود کرده است. صرافی، سود مژگان را از اعتبار اشکان کسر کرده و به حساب مژگان میریزد و کارمزد خود را نیز از حساب هر دو کسر میکند.
مزایا و معایب قراردادهای آتی چیست؟
قراردادهای آتی ارز دیجیتال چندین مزیت دارند که در قسمت پایین میتوانید مهمترین مزایای معاملات فیوچرز را ببینید:
پوشش ریسک قیمت
سرمایهگذارانی که داراییهای دیجیتالی دارند میتوانند با تهیه یک قرارداد آتی، ریسک کاهش قیمت را از میان ببرند. این استراتژی، در زمانی که بازار نزولی است بسیار پرکاربرد است. بسیاری از شرکتها، زمانی که یک ارز دیجیتال میخرند، یک قرارداد آتی در جهت فروش آن باز میکنند. در این صورت اگر قیمت کاهش پیدا کند، آنها از کاهش قیمت سود کرده و اگر افزایش پیدا کند، از سرمایهگذاری خود سود خواهند کرد.
روند بازار را حدس بزنید
معاملات آتی ارزهای دیجیتال فرصتی برای حدس و گمان بهوجود میآورند، بهطوریکه معاملهگران میتوانند نظرات خود را با این قرادادها ابراز کنند. اگر فکر میکنید قیمت یک ارز دیجیتال افزایش پیدا میکند، یک قرارداد آتی طولانی مدت تهیه کنید و بازده خود را چند برابر کنید.
نقدینگی بالا
بیشتر بازارهای آتی نقدینگی بالایی دارند و این موضوع درمورد ارزها و شاخصها بیشتر صدق میکند. این ویژگی به معاملهگران اجازه میدهد تا هر زمان که میخواهند وارد بازار شده یا از آن خارج شوند.
تنوع زیاد
به کمک معامله فیوچرز، سرمایه گذاران برای سود کردن محدود به داراییهای موجود در کیف پولشان نیستند و میتوانند از میان هزاران جفت ارز موجود، جفت ارز مورد نظر خود را انتخاب کنند.
معایب و ریسکهای قرارداد آتی
- بسیاری از سرمایهگذاران برای شرکت در بازار آتی، مقدار قابل توجهی پول قرض میکنند. درصورتی که شرایط بازار با پیشبینیهای انجامشده مخالف باشد، معاملهگر لیکویید میشود و تمام سرمایه خود را از دست خواهد داد.
- قوانین اهرم و مارجین در معامله فیوچرز نسبت به دنیای معاملات اوراق بهادار آزادتر هستند. هر چه اهرم بیشتر باشد، سود بیشتر است، اما ریسک ضرر کردن نیز بیشتر خواهد بود.
- یکی از ایرادهای رایج سرمایه گذاری در ارز دیجیتال به وسیله معاملات آتی این است که شما بهعنوان سرمایهگذار هیچ کنترلی بر رویدادهای آتی ندارید. مسائل سیاسی، اقتصادی و بسیاری از موارد دیگر، میتوانند تقاضا و عرضه در بازارهای آتی را تغییر دهند.
معامله فیوچرز ارز دیجیتال برای چه کسانی مناسب است؟
در صورت استفاده از اهرمها این نوع معاملات بسیار پرریسک میشوند. به همین علت معاملات فیوچر معمولا مناسب افراد تازه وارد نیستند. توجه داشته باشید که با ورود به بازار آتی، شما تا حد بسیار بیشتری نسبت به معادلات عادی ارز دیجیتال، درگیر میشوید. برای بسیاری از سرمایهگذاران، این روش کسب سود جذابتر از خرید و فروش توکن ارز دیجیتال است.
اگر شخصیت ریسک پذیری داشته و با تحلیل تکنیکال و فاندامنتال ارزهای دیجیتال آشنایی دارید، میتوانید این معاملات را برای رسیدن به سود بیشتر امتحان کنید.
مفاهیم اساسی معاملات فیوچرز کریپتو
اصلیترین مفاهیم در معامله فیوچرز شامل موارد زیر میشوند:
مارجین اولیه
مارجین اولیه درصدی از ارزش فرضی موقعیت آتی است که هنگام استفاده از حساب معاملات آتی باید توسط وجه نقد یا وثیقه پوشش داده شود. از سوی دیگر، مارجین یا حاشیه نگهداری به حداقل مقداری که سرمایه گذاران برای باز نگه داشتن موقعیت معاملاتی نیاز دارند، اشاره دارد.
اهرم (Leverage)
در بازارهای قراردادهای فیوچرز، اهرم یا لوریج ارائه میشود. بهکمک اهرمها، میتوان برای تامین مالی قراردادها، سرمایه قرض گرفت. بهعبارت دیگر، با این استراتژی سرمایهگذاران میتوانند بدون نیاز به تامین مالی از پیش تعیین شده، از فرصتهای جدید سود ببرند. استفاده از اهرم علاوهبر بازده، خطرات احتمالی معاملات آتی را هم افزایش میدهد، درنتیجه، سرمایهگذاران همیشه باید در انتخاب مقدار اهرم محتاطانه عمل کنند. برای مثال، اگر در مبادله ارزهای دیجیتال تازهکار هستید، یک اهرم ۵ یا ۲ برابری مناسب است.
تاریخ انقضا (Expiration Date)
هر قرارداد آتی، شامل یک تاریخ انقضا است که زمان دریافت پول نقد یا استیبل کوین معادل آن را نشان میدهد. البته، این قراردادها را میتوان تا قبل از رسیدن به تاریخ انقضا فسخ کرد، اما باید توجه داشته باشید که تاریخ تعیین شده نگذرد و قرارداد مورد نظر بیارزش نشود.
مانند هر ابزار مالی دیگر، معاملهگرانی که میخواهند بهتازگی به بازار قراداد آتی وارد شوند، باید بهخوبی تحقیقات خود را انجام داده و در این زمینه مطالعه داشته باشند. اکثر کارگزاریهای آنلاین، دارای بخشی هستند که خدمات مربوط به معامله فیوچرز را ارائه میدهد. بهخاطر داشته باشید که قبل از اقدام برای خرید، با قوانین و الزامات پلتفرم مورد نظر بهخوبی آشنا شوید. سوالات یا دیدگاههای خود درباره قراردادهای آتی را در قسمت نظرات برای ما بنویسید.
معاملات فیوچرز با روش لیمیت
معامله لیمیت یا محدود یک از سادهترین و پراستفادهترین روشهای خرید و فروش توسط معاملهگران است. بهزبان ساده، در روش لیمیت معاملهگر یک دارایی را روی قیمتی مشخص که از قبل تعیین کرده معامله میکند. برای مثال فرض کنید که قصد خرید بیت کوین روی قیمت ۲۰ هزار دلار را دارید. در این حالت کافی است سفارش خرید خود را بهصورت لیمیت روی قیمت ۲۰ هزار دلار ثبت کنید. بعد از ثبت سفارش، بهمحض رسیدن قیمت بیت کوین به ۲۰ هزار دلار، سفارش خرید شما تکمیل میشود. این موضوع برای سفارش فروش نیز صادق است. برای مثال اگر قصد فروش اتریوم روی قیمت ۱۵۰۰ دلار را داشته باشید، میتوانید یک سفارش فروش روی این قیمت ثبت کنید. به محض اینکه قیمت اتریوم به ۱۵۰۰ دلار برسد، سفارش فروش شما تکمیل میشود.
یک سفارش خرید بهصورت لیمیت با قیمتی کمتر از قیمت فعلی بازار انجام میشود زیرا معاملهگر امیدوار است که قیمت فعلی بازار کاهش یابد و سفارش خرید او را فعال میکند. اما در نقطه مقابل هنگام ثبت یک سفارش فروش بهصورت لیمیت، قیمتی بالاتر از قیمت فعلی بازار در نظر گرفته میشود زیرا معاملهگر انتظار دارد که قیمت فعلی بازار افزایش یابد تا سفارش فروش او فعال شود.
تفاوت معاملات اسپات و فیوچرز
معاملات اسپات و فیوچرز کاملا با یکدیگر متفاوتند که در قسمت پایین درباره مهمترین تفاوتهای این دو معامله با یکدیگر توضیح میدهیم.
- اهرم یا Leverage
بزرگترین دلیل جذب معاملهگران به بازار آتی یا فیوچرز، استفاده از اهرم است. اهرمها اعتبار معاملهگر را برای خرید یا فروش یک دارایی افزایش میدهند. برای مثال شما برای خرید یک واحد بیت کوین باید ۲۰ هزار دلار سرمایه داشته باشید، درحالی که در بازار فیوچرز میتوانید تنها با ۲ هزار دلار و استفاده از اهرم ۱۰، اعتبار خود را تا ۲۰ هزار دلار افزایش دهید.
- باز کردن معاملات sell یا short
بازار فیوچرز بهشت معاملهگرانی است که حرفهای ترید میکنند. این افراد تمایل دارند که در زمان نزولی بودن بازار نیز با باز کردن معامله فروش یا short، همچنان به ترید خود ادامه دهند و سود کنند. بازار اثپات به دلیل یک طرفه بودن برای این افراد اصلا جذاب نیست.
- لیکویید شدن
لیکویید شدن بهمعنای از دست رفتن تمام سرمایه معاملهگر در یک معامله است و تنها در بازار فیوچرز کاربرد دارد. این اتفاق زمانی رخ میدهد که میزان ضرر یک معامله معادل میزان سرمایه معاملهگر شود و پول قرض گرفته شده از صرافی بهخطر بیفتد. بههمین دلیل معاملهگران هنگام معامله در بازار فیوچرز باید محتاطانه از اهرمها استفاده کنند. لیکویید شدن بزرگترین ریسک معامله در بازار فیوچرز است که در بازار اسپات وجود ندارد.
کارمزد معاملات فیوچرز
در معاملات فیوچرز بهدلیل اینکه کاربران از صرافی اعتبار دریافت میکنند، باید مقدار ناچیزی کارمزد پرداخت کنند. میزان کارمزد پرداختی هنگام معامله در قسمت فیوچرز معمولا بیشتر از اسپات است. در معاملات فیوچرز تا زمانی که معامله شما باز باشد، مقدار کارمزد پرداختی شما پیوسته افزایش مییابد. درحالی که در معاملات اسپات، مدت زمان باز بودن پوزیشن خرید یا فروش هیچ تاثیری روی کارمزد معامله شما ندارد. بههمین علت اکثر افرادی که قصد خرید و نگهداری بلند مدت یک ارز دیجیتال را دارند در قسمت اسپات، خرید خود را انجام میدهند تا از کارمزدهای فیوچرز در امان بمانند.
انواع معامله فیوچرز
معاملات فیوچرز را از نظر زمان سررسید میتوان در دو نوع مختلف تقسیمبندی کرد:
- معاملات آتی دارای سررسید
- معاملات آتی بدون سررسید
معاملات آتی دارای سررسید
معاملات فیوچرز همانطور که پیشتر اشاره کردیم به معاملاتی گفته میشوند که خریدار و فروشنده متعهد میشوند که یک دارایی را در تاریخ مشخصی با قیمتی که از قبل تعیین شده مبادله کنند. زمانی که تاریخ سررسید قرارداد فرا میرسد، فارغ از نوسانات قیمتی ایجاد شده، دو طرف معامله باید به تعهدات قبلی خود عمل کنند.
معاملات آتی بدون سررسید
نوع دوم معاملات آتی معاملات بدون تاریخ انقضا هستند. این معاملات که از آن بهعنوان Prepetual Contracts نیز یاد میشود، در میان معاملهگران محبوبیت بیشتری دارد. اکثر افرادی که در بازار ارز دیجیتال درحال فعالیت هستند، بیشتر از معاملات آتی بدون سررسید استفاده میکنند. در این مدل، یک دارایی با قیمتی مشخص میان خریدار و فروشنده معامله میشود اما تحویل دارایی تا مدت زمان نامعلومی به تعویق میافتد.
البته انواع بسیار زیادی سفارش در قسمت سفارشات آتی ارزهای دیجیتال وجود دارد. اگر مایل به آشنایی با آنها هستید میتوانید مقاله انواع سفارش در ارز دیجیتال و مزایای آنها را مطالعه کنید.
بهترین صرافی ها برای معاملات فیوچرز
با توجه به افزایش تعداد اکسچنجها در سالهای اخیر، انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال برای معاملات فیوچرز کار نسبتا سختی است. همچنین با توجه به اجباری بودن احراز هویت کاربران در تعدادی از صرافی های خارجی مانند بایننس، عملا دست کاربران ایرانی برای معامله در این صرافی ها کوتاه شده است. با این حساب میتوان گفت که حجم معامله و رتبه صرافی میتواند در انتخاب آن توسط معاملهگران تاثیرگذار باشد.
سایت Coinmarketcap بهعنوان یکی از معتبرترین سایتهای مرتبط با ارز دیجیتال، صرافی های دنیا را بر اساس معیارهایی از جمله ترافیک وب، متوسط نقدینگی، حجم معاملات و صحت حجم گزارش شده توسط آنها رتبهبندی میکند. با ورود به مقایسه صرافی های خارجی در کوین مارکت کپ میتوانید امتیاز و رتبه هر صرافی را مشاهده کنید. در حال حاضر صرافی کوکوین، کوینکس و بای بیت، ۳ صرافی محبوب در میان کاربران ایرانی هستند که از معاملات فیوچرز نیز پشتیبانی میکنند. این سه صرافی، در بعضی موارد با یکدیگر متفاوتاند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
فیوچرز در کوینکس
در زمان نگارش این مقاله با کسب امتیاز ۴.۵ از ۱۰ در رتبه ۶۱ سایت کوین مارکت کپ قرار دارد. همچنین حجم معامله این صرافی حدود ۶۲ میلیون دلار است که حجم نسبتا پایینی محسوب میشود. مهمترین تفاوت Coinex با دیگر صرافی های خارجی، عدم تحریم کاربران ایرانی است. درواقع کاربران ایرانی در صرافی کوینکس میتوانند بدون هیچ محدودیتی در بازار فیوچرز و اسپات بهمعامله بپردازند.
فیوچرز در بای بیت
در مقایسه با صرافی کوینکس در رتبهبندی سایت کوین مارکت کپ با کسب امتیاز ۵.۴ از ۱۰ در رتبه ۳۷ این سایت قرار گرفته است. حجم معاملات در بای بیت حدود ۵۷۰ میلون دلار است که از برتری این صرافی نسبت به کوینکس حکایت دارد. اما بزرگترین وجه تمایز بای بیت نسبت به صرافی کوینکس و حتی کوکوین، نرخ کارمزد بسیار کم معاملات فیوچرز در این صرافی است.
فیوچرز در کوکوین
در مقایسه با دو صرافی کوینکس و بای بیت وضعیت بسیار بهتری دارد. Kucoin در رتبهبندی سایت کوین مارکت کپ با کسب امتیاز ۷.۵ از ۱۰ در رتبه ۵ این سایت قرار گرفته و با حجم معاملاتی در حدود ۱.۷ میلیارد دلار در روز، یکی از بهترین صرافی های دنیا محسوب میشود. بازار فیوچرز این صرافی تا حد زیادی امکانات بیشتری نسبت به صرافی کوینکس دارد و دست کاربران حرفهای را برای انجام معاملات باز میگذارد.
سوالات متداول
معامله فیوچرز در ارز دیجیتال چیست؟
با استفاده از معاملات فیوچرز شما میتوانید ارز دیجیتال از صرافی قرض بگیرید و آن را طبق پیش بینی خود، در قیمت مناسب به فروش برسانید. پس از فروش باید ارزهای قرض گرفته را به صرافی برگردانید و سود آن را برای خود نگه دارید.
مزایای معاملات فیوچرز چیست؟
اگر شما دانش تحلیلی بسیار بالایی داشته باشید، میتوانید با استفاده از معاملات فیوچرز در مدت زمان کمی سود بسیار زیادی را بدست آورید.
معایب قراردادهای آتی چیست؟
یکی از مهمترین معایب این نوع از معاملات این است که اگر پیش بینی شما اشتباه باشد، تمام سرمایه شما از دست میرود. به همین خاطر است که به افراد مبتدی پیشنهاد میشود که از معاملات اسپات استفاده کنند.
بهترین صرافی ایرانی برای انجام معاملات اسپات کدام است؟
کارمزد معاملات یکی از مهمترین معیارها در انتخاب صرافی ارز دیجیتال است. از آنجایی که کارمزد معاملات صرافی ارزپایا ۰.۰۰۲ است، میتوان صرافی ارزپایا را به عنوان بهترین صرافی برای انجام معاملات اسپات دانست.