بسیاری از فعالان بازار ارزهای دیجیتال به کار ترید یا معاملهگری مشغولاند. در این مقاله میخواهیم زوایای پیدا و پنهان این فعالیت را واکاوی کنیم و بدانیم که چگونه میتوان با انجام این کار به سودی پایدار دست پیدا کرد.
برای ترید کردن یکی از مهمترین کارها، پیدا کردن یک صرافی مطمئن با کارمزد معاملاتی کم است که سرعت بالایی در تایید تراکنشها نیز داشته باشد. اگر به دنبال یک صرافی ایرانی با این مشخصات هستید، صرافی ارزپایا با سابقه درخشان و کارمزد معاملاتی ۰.۰۰۲ بهترین گزینه برای شما است. در صرافی ارزپایا شما میتوانید با سرعت و امنیت بسیار بالا، دهها ارز دیجیتال را خرید و فروش کنید و یا آنها را به آدرس مورد نظر خود منتقل کنید. برای ثبت نام در صرافی ارزپایا روی این لینک کلیک کنید.
ترید یا معاملهگری ارز دیجیتال چیست؟
ترید یا معاملهگری بهمعنای عام کلمه، یکی از مفاهیم پایه و اساسی اقتصادی و توصیفگر فرایند خرید یا فروش دارایی است. این دارایی، دربرگیرنده طیفی وسیعی از کالاها یا خدماتی است که فروشندگان در ازای دریافت هزینه به خریداران واگذار میکند. در حوزه بازارهای مالی، معاملهگری شامل دادوستد داراییهایی است که به آنها ابزارهای مالی میگویند. این ابزارها میتوانند سهام، اوراق قرضه، قراردادهای آتی، قراردادهای اختیار معامله، جفتارزها و ارزهای دیجیتال باشند. در ادبیات مالی، معاملهگری بهطور معمول به فعالیتهای زودبازده مالی اشاره دارد. کسانی که به این فعالیتها مشغولاند، در بازههای زمانی کوتاه، دست به خرید و فروش داراییها میزنند تا از این رهگذر، سود خود را بیشینه کنند.
تریدر یا معاملهگر کیست؟
در بازارهای مالی، تریدر،عاملهگر و یا Trader کسی است که با هدف کسب سود، بهطور پیوسته در حال خرید و فروش ابزارهای مالی از جمله ارزهای دیجیتال است. معاملهگران، پرتعدادترین اعضای بازارهای سرمایه و بورسهای اوراق بهادار هستند. معاملهگران علاوه بر کمک به افزایش نقدینگی بازارها، کشف قیمت واقعی داراییها را با سازوکار عرضه و تقاضا تسهیل میکنند. به این ترتیب، در بازارهایی که میزبان انبوهی از معاملهگران است، فروش یک دارایی به قیمت گزاف و فراتر از ارزش واقعی آن بهشدت دشوار است.
انواع استراتژی ترید ارز دیجیتال
کسب سود از بازار پرتلاطم ارزهای دیجیتال به روشهای مختلفی امکانپذیر است. در این میان، استراتژیها و راهبردهای معاملاتی به شما کمک میکنند تا با تدوین تکنیکها و چارچوبهای عملیاتی مناسب و پایبندی به آن، از زیانهای احتمالی در امان بمانید و بتوانید به سود بیشتری دست پیدا کنید.
پیش از آنکه انواع استراتژیهای معاملاتی را نام ببریم، بهتر است ابتدا با تعریف آن آشنا شویم.
استراتژی معاملاتی چیست؟
استراتژی معاملاتی، چیزی نیست جز یک برنامه دقیق، مدون و فراگیر برای تکتک فعالیتهای یک معاملهگر. تریدر به کمک این برنامه میتواند هیجانها، ترسها و طمع خود را کنترل کند، زیانهای احتمالی را کمینه و سود خود را بیشینه سازد. علاوهبراین، استراتژی معاملاتی میتواند به کاهش ریسکهای مالی بینجامد و تصمیمهای غیرضروری را حذف کند. گرچه برخی از معاملهگران، اعتقادی به تدوین استراتژی ندارند؛ اما بهتجربه ثابت شده که بهرهمندی از یک استراتژی میتواند معاملهگر را در زمان بروز تلاطمات ناخواسته در بازار از ورطه نابودی نجات دهد.
اگر اتفاق نابهنگامی در بازار مالی رخ بدهد که بهکرات اتفاق میافتد، برنامه و استراتژی معاملاتی است که میتواند به داد شما برسد؛ زیرا استراتژی، شما را برای نتایج زیانبار یا سودبخش احتمالی آماده میکند و مانع از اتخاذ تصمیمهای عجولانه میشود. یک استراتژی معاملاتی قرص و محکم، مشتمل بر مؤلفههای بسیاری است؛ از جمله:
- تعیین نوع کلاس یا طبقه دارایی
- ابزارها و اندیکاتورهای مورد استفاده
- محل ورود به موقعیتهای معاملاتی یا خروج از آنها
- محل قرارگیری حد ضرر یا استاپ لاس
- حجم و ارزش موقعیتهای معاملاتی
- چگونگی مستندسازی و نگارش گزارشهای عملکردی
علاوه بر اینها میتوان موارد جزئیتر را هم در استراتژی معاملاتی گنجاند. برای مثال، میتوانید در استراتژی خود بگنجانید که هرگز روزهای تعطیل یا جمعهها دست به معامله نخواهید زد یا وقتی خوابآلوده هستید، پای نمودار نخواهید نشست. یا اینکه میتوانید یک برنامه هفتگی برای خود تنظیم کنید و تنها در ساعات و روزهای خاصی، به معاملهگری مشغول شوید. تمام این موارد باید با جزئیات کامل در استراتژی معاملاتی گنجانده شوند.
در نهایت، پس از تدوین و نگارش استراتژی معاملاتی، باید با تمام دقت به بندبند آن پایبند باشید و بهطور مرتب، قوانین آن را متناسب با اهداف خود بهروز کنید.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با رباتهای تریدر، مقاله ربات ترید را مطالعه کنید.
انواع استراتژی معاملهگری
استراتژیهای معاملهگری به دو دسته «فعال» و «غیرفعال» تقسیم میشوند که در ادامه، هر یک را به تفصیل معرفی خواهیم کرد. ناگفته نماند که میان تعاریف انواع مختلف استراتژی، همپوشانی وجود دارد و حتی میتوان با ترکیب آنها یک استراتژی جدید ابداع کرد.
استراتژیهای معاملاتی فعال
به این دسته از استراتژیهای معاملاتی، «فعال» میگویند؛ چون به فعالیت و صرف زمان و انرژی بیشتری نیاز دارند. در این استراتژیها معاملهگر بهطور پیوسته، سبد داراییها و نمودارهای قیمتی را وارسی میکند تا دچار زیان نشود.
استراتژیهای معاملاتی فعال، خود انواع و اقسام مختلفی دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
معاملهگری روزانه (Day trading)
«معاملهگری روزانه»، شناختهشدهترین گونه استراتژی معاملاتی فعال است. در این روش، معاملهگر روزانه دست به اتخاذ موقعیتهای معاملاتی میزند و در پایان روز از تمامی آنها خارج میشود. هدف معاملهگران روزانه، استفاده از حرکات و نوسانهای قیمتی طی یک بازه زمانی ۲۴ ساعته برای کسب سود است. ناگفته نماند که اصطلاح «روزانه» از بازارهای مالی سنتی وام گرفته شده که در آنها بازار تنها در ساعات مشخصی از روز فعال است. بااینحال، بازار ارزهای دیجیتال، شبانهروز و طی ۷ روز هفته باز و پذیرای معاملهگران است؛ بنابراین استراتژی روزانه در این بازار به یک بازه زمانی ۲۴ ساعته اشاره دارد.
معاملهگری نوسانی (Swing Trading)
«معاملهگری نوسانی» یا نوسان گیری در ارز دیجیتال از دیگر استراتژیهای معاملاتی فعال است که در آن معاملهگر، موقعیت معاملاتی خود را بیش از یک روز و حتی تا چند هفته باز نگه میدارد. معاملهگران نوسانی تلاش میکنند تا از موجهای نوسانی پدیدار شده طی بازههای زمانی چندروزه در نمودارهای قیمتی استفاده کنند. این معاملهگران هم از ابزارهای تکنیکال و هم بنیادی برای ورود به موقعیتهای معاملاتی و خروج از آنها بهره میبرند. معاملهگری نوسانی را میتوان سادهترین استراتژی معاملاتی برای تازهکارها دانست؛ زیرا در بازه زمانی طولانیتری انجام میشود و معاملهگر نوپا فرصت بیشتری در مورد باز کردن یا بستن موقعیت معاملاتی خود در اختیار دارد. در معاملهگری نوسانی میتوان با عقلانیت بیشتری تصمیم گرفت؛ حال آنکه معاملهگری روزانه، مستلزم اتخاذ تصمیمهای فوری است که کمتر از عهده تازهکارها برمیآید.
معاملهگری روند (Trend trading)
«معاملهگری روند» یا «معاملهگری موقعیت»، گونه دیگری از استراتژیهای معاملاتی فعال است که در آن موقعیتهای معاملاتی برای مدتی طولانی و حتی تا چند ماه حفظ میشوند. همانطور که از نام این استراتژی پیداست، معاملهگران روند بیش از هر چیز از روندها یا همان ترندها برای کسب سود از بازار استفاده میکنند. در معاملهگری روند، تریدرها بیش از هر ابزاری از تحلیل بنیادی برای پیشبینی سمتوسوی آتی قیمتها استفاده میکنند؛ اما گاهی اوقات هم برای تعیین نقاط ورود و خروج از موقعیتهای معاملاتی، سراغ ابزارهای تکنیکال میروند.
در trend trading معاملهگر در گام نخست باید روند اصلی حاکم بر قیمت یک دارایی را مشخص کند و بر اساس آن استراتژی معاملاتی خود را بچیند. علاوه بر این، او باید احتمال معکوس شدن روند مفروض را بدهد و متناسب با آن، اقدامات لازم را پیشبینی کند. معاملهگری روند هم به دلیل بازه زمانی درازمدت خود میتواند روش مناسبی برای آغاز به کار معاملهگران تازهکار باشد.
اسکالپینگ
«اسکالپینگ» یا «خردهخواری»، یکی از سریعترین استراتژیهای معاملاتی است که در بازههای زمانی بسیار کوتاه اجرا میشود. به معاملهگرانی که از این روش برای دادوستد داراییهای استفاده میکنند، اسکالپر میگویند. اسکالپرها بهدنبال شناسایی روندهای طولانی یا جهشهای قیمتی بزرگ نیستند و تنها بر حرکات جزئی رخداده در نمودارهای قیمتی متمرکزند. این دسته از معاملهگران تمام توان خود را بهکار میبرند تا از سودهای کوچک ناشی از اختلافات سفارشهای خرید و فروش یا شکافهای نقدینگی بهرهمند شوند.
برخی از اسکالپرها از معاملات پربسامد یا HFT استفاده میکنند. این معاملات در عرض چند ثانیه یا حتی کسری از ثانیه انجام میشوند. بازارهایی که مملو از آربیتراژ و فرصتهای رایگان کسب سود هستند، بهشت اسکالپرها به حساب میآیند. در این میان، نباید از نظر دور داشت که روش اسکالپینگ، تنها در بازارهایی کاربردی است که از نقدینگی کافی برخوردارند و ورود به موقعیتهای معاملاتی و خروج از آنها بهسادگی انجام میشود.
نکته: برای استفاده از این استراتژیها باید از روند بازار مطلع باشید. پیشنهاد میکنیم که با مطالعه مقاله تحلیل تکنیکال بیت کوین از روند بازار و چارت بیت کوین آگاه شوید تا بتوانید بهترین استفاده را از این استراتژیها بکنید.
استراتژیهای معاملاتی غیرفعال
استراتژیهای معاملاتی غیرفعال، همانطور که از نامشان پیداست، به فعالیت و صرف زمان و انرژی کمتری نیاز دارند. این استراتژیها پا را از حوزه معاملهگری فراتر گذاشته و به حوزه سرمایهگذاری نزدیک شدهاند.
استراتژیهای معاملاتی غیرفعال نیز انواع و اقسام مختلفی دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
خرید و نگهداری درازمدت
«بخر و نگهدار»، از نامآشناترین استراتژیهای معاملاتی غیرفعال است. در این روش، معاملهگران دست به خرید یک دارایی میزنند و سپس به مدتی طولانی به امید رشد قیمت، آن را در سبد سرمایهگذاری خود نگهداری میکنند. فلسفه محوری این استراتژی این است که در افق زمانی درازمدت، زمان یا موقعیت ورود به یک معامله، اهمیت خود را از دست میدهد. استراتژی خرید و نگهداری، میانهای با تحلیل تکنیکال ندارد و بهطور عمده بر روشهای تحلیل بنیادی استوار است. در دنیای ارزهای دیجیتال از این استراتژی با نام هولد ارز دیجیتال (HOLD) یاد میشود. از یاد نبرید که گرچه بهکار بستن این استراتژی برای خرید بیت کوین و ذخیره آن در بلندمدت به خلق سودهای هنگفت انجامیده؛ اما هرگز از این روش برای سرمایهگذاری در رمز ارزهای بینام و نشان استفاده نکنید.
دنبال کردن شاخصهای کل
در این استراتژی، معاملهگر به جای ورود به موقعیتهای معاملاتی یک یا چند دارایی، در یک صندوق قابل معامله (ETF) و صندوقهای شاخصی سرمایهگذاری میکند. در بازار ارزهای دیجیتال نیز همچون بازارهای سهام، صندوقهایی وجود دارند که امکان اینگونه سرمایهگذاری را در اختیار کاربران قرار میدهند. در صندوقهای شاخصی، سبدی از رمز ارزهای مختلف گنجانده میشود. این سبد میتواند شامل رمز ارزهای دیفای، ارزهای رهگیریگریز یا هرگونه دیگر از ارزهای دیجیتال و حتی ترکیبی از همه آنها باشد.
سرمایهگذاران و معاملهگران میتوانند به جای خرید و نگهداری بلندمدت یک رمز ارز خاص، واحدهای یک صندوق شاخصی را خریداری کنند و به این ترتیب، ریسک خود را کاهش دهند. دادهها نشان میدهد که مشتریان اینگونه از صندوقها روزبهروز در حال افزایش است؛ زیرا این ابزارهای مالی، سرمایهگذاری در ارز دیجیتال را برای کاربران نوپا و مردم عادی سادهتر و کمریسکتر میکنند.
مزایا و معایب تریدری
معاملهگری همچون بسیاری دیگر از فعالیتهای مرتبط با حوزه مالی دارای مزایا و معایبی است که در ادامه به طور جداگانه به هر یک اشاره میکنیم.
مزایا
دسترسپذیری و شروع آسان
با گسترش فناوریهای پرداخت و تجارت الکترونیک، بهسادگی میتوان وارد صرافیها و پلتفرمهای معاملاتی آنلاین شد و فعالیت معاملهگری را آغاز کرد.
بازده مناسب
کسانی که قدم به وادی معاملهگری میگذارند، با کسب دانش تحلیل روندهای بازار میتوانند بازدهی فراتر از سودهای متعارف بانکی به دست آورند. ناگفته نماند که بازده، رابطه مستقیمی با ریسک دارد. هرچه انتظار بازده بیشتری داشته باشید، باید متحمل ریسک بیشتری شوید.
استفاده از اهرم در معاملات مشتقه
ابزارهای مشتقه، قراردادهای مالی هستند که بر پایه یک دارایی اصلی بنا میشوند. در بسیاری از صرافیها از دو تا حتی صد برابر سرمایه اصلی را میتوان در بازار ابزارهای مشتقه در قالب اهرم دریافت کرد و با رعایت قواعد معاملهگری سود مناسبی به جیب زد.
معایب
از دست رفتن دارایی
گرچه معاملهگری میتواند بازده بیشتری را در مقایسه با سرمایهگذاری بانکی نصیب شما کند، اما به همان اندازه میتواند یکشبه هم سرمایه شما را به باد دهد.
به خطر افتادن سلامتی
معاملهگری، فعالیتی است که بیش از همه مستلزم ذهنی آرام است. اگر از نظر روانشناختی، مستعد گرفتار شدن در هیجانها هستید، بهتر است سراغ فعالیت دیگری بروید.
اشتباههای رایج در ترید
امروزه ورود به بازار ارزهای دیجیتال با دسترسی آسان به دهها صرافی ایرانی و خارجی بسیار راحت و سرراست شده است؛ بنابراین بسیاری از کاربران بدون رعایت نکات پایه و با کمترین آموزش، وارد این بازار میشوند. اما مهمتر از ورود، بقا در این بازار پرتلاطم است. برای اینکه بتوانید در این بازار، دوام بیاورید، از افتادن در دام اشتباههای زیر پرهیز کنید.
۱- شروع معاملهگری با پول واقعی
اگر تازهکار هستید، میتوانید با پول مجازی و غیرواقعی، کار معاملهگری را آغاز کنید. هیچگاه در نقطه صفر یادگیری مفاهیم ترید، از دارایی ارزشمند خود برای ورود به موقعیتهای معاملاتی استفاده نکنید.
۲- استفاده نکردن از حد ضرر
معاملهگران مبتدی بهدلیل اعتمادبهنفس بیش از اندازه، هیچگاه از استاپ لاس یا حد ضرر استفاده نمیکنند. این در حالی است که کارکشتهترین معاملهگران هم همیشه از حد ضرر برای کمینهکردن زیانهای احتمالی خود بهره میبرند؛ زیرا میدانند اوضاع بازار همواره بر وفق مراد آنها پیش نمیرود.
۳- عدم پایبندی به اصل تنوعبخشی
از دیرباز گفتهاند که هیچگاه همه تخممرغهای خود را در یک سبد نگذارید. معاملهگران موفق همواره به اصل تنوعبخشی پایبندند و هیچوقت تمام سبد سرمایهگذاری خود را به یک دارایی اختصاص نمیدهند.
۴- عدم نگارش ژورنال معاملاتی
معاملهگران موفق، تمامی معاملههای خود را به تفکیک در یک دفترچه یادداشت میکنند. به این کار در ادبیات ترید، ژورنالنویسی میگویند. نگارش و ثبت اتفاقات، سودها و زیانهای روزانه، بهترین راه برای جلوگیری از تکرار اشتباههای معاملاتی است.
۵- تعصب روی یک موقعیت معاملاتی
معاملهگر موفق، هیچگاه روی موقعیتهای معاملاتی خود تعصب ندارد و با تغییر شرایط بازار بهسادگی از آن خارج میشود.
۶- ریسک فراتر از توان
هیچگاه بیش از آنچه توان از دست دادنش را دارید، ریسک نکنید. بازار ارزهای دیجیتال، بلیت بختآزمایی نیست. اگر به دنبال کسب ثروت هستید، بدانید که راه و رسم معاملهگری بر کسب سودهای اندک اما پیوسته استوار است.
ترید یا هولد
در بازار ارزهای دیجیتال، معاملهگری و نگهداری (هولد)، دو روش رایج برای کسب سود است. هولد در مقایسه با ترید، سادهتر است و تنها به صبر و بردباری نیاز دارد؛ در مقابل اما یادگیری ترید، بسیار سخت و زمانبر است و سودآوری با آن کار هر کسی نیست. بااینحال، بهتجربه اثبات شده که هولدرهای رمز ارزهایی همچون بیت کوین، در افق زمانی درازمدت، سودهای بسیار کلانتری در مقایسه با معاملهگران این رمز ارز به دست آوردهاند. اما ممکن است این گزاره در مورد آلتکوینهای ضعیف صادق نباشد و هولدرهای آنها در بلندمدت، بخش بزرگی از داراییهای خود را از دست دادهاند؛ بنابراین اگر بهدنبال هولد هستید، سعی کنید دارایی دستودرمانی را برای نگهداری انتخاب کنید.
آیا ترید یک شغل است؟
پاسخ این سوال مثبت است. معاملهگری از جمله مشاغلی است که بسیاری از کسبوکارهای حوزه مالی از جمله کارگزاریها و شرکتهای مدیریت سرمایه به آن نیاز دارند. بااینحال، نشستن روی صندلی معاملهگر در این شرکتها مستلزم کسب دانش و تبحر در ابزارهای تحلیلی و گاه دریافت مدارجی است که به سالها آموزش و تمرین نیاز دارد؛ بنابراین هیچگاه تا زمانی که کاملا حرفهای نشدهاید، به سودای کسب سود در بازارهای مالی، شغل کنونی خود را ترک نکنید. در بازارهای مالی، در همیشه روی یک پاشنه نمیچرخد و گرچه ممکن است در برههای سود هنگفتی به جیب بزنید؛ اما با نزولیشدن بازار، هر آنچه از سود بافتهاید، پنبه خواهد شد.
برای ترید ارزهای دیجیتال از کجا شروع کنیم؟
نقطه شروع مسیر معاملهگری از یادگیری شروع میشود. پیش از هرگونه اقدام برای معاملهگری، به آموختههای خود بیفزایید و سرمایهای را که به زحمت به چنگ آوردهاید، بهسادگی در معرض نابودی قرار ندهید. پس از کسب آموزشهای اولیه، با پول غیرواقعی و معاملات مجازی، کار را آغاز کنید. در ادامه میتوانید بخش بسیار اندکی از سرمایه خود را با اخذ موقعیتهای معاملاتی وارد بازار کنید. انتخاب یک صرافی معتبر با امکانات خوب نیز میتواند به شما در تسریع روند شروع معاملهگری کمک کند.
چگونه ترید را شروع کنیم؟
برای آغاز ترید به سرمایه نیاز دارید. اگر پسانداز ندارید و با فروش خودرو یا منزل مسکونی خود میخواهید وارد بازار مکاره معاملهگری شوید، بدانید که تصمیم مهلکی گرفتهاید. تنها و تنها پولی را وارد بازار کنید که تاب و توان از دست دادنش را دارید. نکته دوم، تدوین یک استراتژی معاملاتی و پایبندی سفت و سخت به آن است. هیچگاه فرصتها برای کسب سود در بازارهای مالی تمام نمیشوند؛ بنابراین هول نشوید و با صبر و بردباری، راهبرد معاملاتی خود را بچینید.
نکته سوم هم این است که سعی کنید به چشم منبع درآمد اصلی به معاملهگری نگاه نکنید. بهتجربه اثبات شده که معاملهگرانی که این کار را بهعنوان شغل دوم خود برگزیدهاند، به نتایج بهتری دست یافتهاند. راز اصلی موفقیت در سرمایهگذاری، کنترل عواطف و هیجانات است. اگر میدانید که در این زمینه ضعف دارید، سراغ فعالیت دیگری بروید.
کجا ارز دیجیتال ترید کنیم؟
آن دسته از معامله گرانی که تمایل به استفاده از ابزارهایی مانند اهرم در ارز دیجیتال دارند بهتر است از صرافیهای خارجی مانند کوکوین برای ترید استفاده کنند. در نظر داشته باشید که استفاده از اهرم فقط به تریدران با تجربه توصیه میشود و به هیج وجه مناسب افراد تازهکار نیست. از آنجا که یک تریدر بسیار بیشتر از یک هولدر ارزهای دیجیتال را خرید و فروش میکند، انتخاب یک صرافی با کارمزد خرید و فروش کم اهمیت زیادی دارد. علاوه بر این، صرافی مورد نظر باید از امنیت و اعتبار بالایی برخوردار باشد. برای ترید بدون استفاده از اهرم، صرافی ارزپایا امکانات مناسبی را فراهم کرده است. این صرافی با کارمزد معاملاتی ۰.۲ درصد از میزان کل حجم معامله، پلتفرم ایدهآلی برای ترید اسپات ارزهای دیجیتال به وجود آورده است.
سوالات متداول
ترید چیست؟
ترید به معنای خرید و فروش یک دارایی به منظور کسب سود است.
مزایای ترید چیست؟
یکی از مهمترین مزایا این است که اگر شما تجربه و دانش کافی را داشته باشید، میتوانید سود بسیار خوبی را از این طریق بدست آورید.
معایب Trade چیست؟
بزرگترین ایراد این موضوع این است که افراد کم تجربه ممکن است تمام سرمایه خود را از دست بدهند.
صرافی ارزپایا از کدام کوینها پشتیبانی میکند؟
در صرافی ارزپایا امکان خرید بیت کوین، اتریوم، بایننس کوین، شیبا و دهها ارز دیگر فراهم شده است.
کامزد صرافی ارزپایا چقدر است؟
کارمزد در نظر گرفته شده برای معاملات ارزپایا ۰.۰۰۲ است.