توکن‌سازی دارایی‌های واقعی یا RWAs: اخبار جعلی یا واقعیت؟

  • 14 بهمن 1402
  • بروزرسانی:
  • بدون نظر
  • 6 دقیقه
  • 359 نفر
1/5 - (1 امتیاز)
۱/۵ - (۱ امتیاز)

توکن‌سازی دارایی‌های واقعی یا RWAs به تازگی به عنوان آینده‌ای باشکوه در حوزه ارزهای دیجیتال مطرح شده است. این مفهوم به تازگی به عنوان یک روند نوظهور در حوزه کریپتوارز شناخته می‌شود، اما آیا این اظهارات واقعیت دارند یا صرفاً یک شعار بازاریابی است؟

RWAsarzpaya

مقدمه

توکن سازی دارایی‌های واقعی (RWAs) یک فاز جدید از نقل و انتقال در حوزهٔ مالی دیجیتال، و توسعهٔ تکنولوژی بلاکچین  شده است. اکوسیستم بلاکچینی که مختص دارایی‌های تخصصی و واقعی، با ویژگی‌هایی چون امنیت بالا، کاهش هزینه‌ها، شفافیت، تطابق با مقررات، نوآوری، و لیکوئیدیتی بالا در دنیای مالی متمایز است. دیو هندریکس، هم‌موسس و مدیرعامل شرکت Vertalo، در یک مقاله‌ی تحلیلی به این موضوع پرداخته و نقدهای جالبی به این روند ارائه کرده است. همراه با او به بررسی چالش‌ها و فرصت‌های این ادعاها خواهیم پرداخت.

توکن سازی دارایی های واقعی(RWA ) چیست؟

RWA مخفف عبارت “Real World Assets” یا “دارایی‌های واقعی” است. این اصطلاح به دارایی‌هایی اشاره دارد که واقعیت فیزیکی دارند، مانند املاک و مستغلات، مالیات، زمین‌ها، یا سایر دارایی‌های مشاهده‌پذیر در دنیای واقعی. در زمینه فینانس دیجیتال و بلاک‌چین.

توکنیزاسیون RWA:

توکن سازی دارایی های واقعی یا همان توکنیزاسیون RWA به معنای نمایش این دارایی‌های واقعی در قالب توکن‌های دیجیتالی است که بر بستر بلاک‌چین قابل معامله و انتقال هستند.

دارایی‌های واقعی (RWAs)  مزایای متعددی ارائه می‌دهند

۱- کارآیی

    • یک نقطه ورود به داده‌های تراکنش بهتر از قبل به معنای ایجاد اعتماد بیشتر و منبع قابل اعتمادی برای اطلاعات مالکیت است. لجر ایمیوتیبل به عنوان منبع طلایی حقیقت و به عنوان یک مکانیسم برای تصفیه مطلب بعد از معامله،  و تحویل همزمان با پرداخت کمک می‌کند

۲- کاهش هزینه

      • پروتکل‌های خوداجرایی خودکار بخش زیادی از فرآیند معامله را اتوماتیک کرده و وابستگی به واسطه‌گران را کاهش می‌دهند، منجر به حذف منابع خطاهای انسانی می‌شوند. با کمترین دخالت دستی، معاملات سریعتر، کم‌ریسک‌تر، و هزینه‌های قابل توجهی کمتر می‌شوند.

۳- شفافیت

    • بلوک‌های عمومی  به صورت زمان‌ واقع قابل بررسی هستند و فعالیت‌ها و داده‌ها به صورت عمومی در هر زمان قابل دسترسی هستند. شفافیت شبکه توانایی شرکت‌کنندگان را در تایید کیفیت، تضمین سپرده و انحراف ریسک سیستمی افزایش می‌دهد و امکان حل سریع اختلافات درباره نگهداری رکوردها را فراهم می‌کند.

۴- اطمینان از تطابق

  •  قوانین پیچیده تطابق را می‌توان به صورت مستقیم در توکن‌های دارایی واقعی در لایه پروتکل برنامه‌ریزی کرد تا در برنامه‌ها دیده شوند. این تطابق به همراه یک سیستم هویت منحصربه‌فرد و ویژگی‌های حفظ حریم شخصی KYC، حفظ حریم شخصی کاربران را حفظ کرده و همزمان به تطابق با مقررات کمک می‌کند.

۵- نقدینگی

    • فناوری بلاکچین امکان تجزیه به اقساط دارایی‌های معمولاً غیرنقدی یا دشوار به دسترس مانند املاک و مستغلات، سرمایه‌گذاری‌های اعتباری خصوصی، سهام‌های قبل از عرضه،  را فراهم می‌کند. این موجب ایجاد مدل‌های مالکیت و محصولات مالی جدید می‌شود و به نقدینگی برای هزاران میلیارد دلار ارزش دارایی واقعی واصل می‌شود.

۶- نوآوری

    • دارایی‌های دیجیتال  در لایه پروتکل وجود دارند که نیازی به قراردادهای هوشمند یا محیط‌ های چندگانه ندارد. با قابلیت استفاده از توکن‌های قابل تبدیل و غیر قابل تبدیل، بلاکچین می‌تواند برای ایجاد محصولات مالی جدید، از صندوق‌های سرمایه‌گذاری املاک تجزیه به اقساط گرفته تا توافق‌نامه‌های تقسیم سود، استفاده شود.

   ۷- لیکوئیدیتی

  •   توکنیزاسیون دارایی‌های سنتی که قبلاً نامتحرک یا دسترسی به آنها دشوار بود، این امکان را فراهم می‌کند که افراد به اشتراک گذاری و معامله دارایی‌هایی چون املاک و مستغلات، سهام  داشته باشند.

لیکوئیدیتی در دارایی‌های واقعی:

لیکوئیدیتی به میزان قابلیت تبدیل یک دارایی به وجه نقد یا دارایی‌های نقدی در بازار مالی اشاره دارد. در دارایی‌های واقعی، لیکوئیدیتی یکی از جنبه‌های اساسی است که تأثیر بسزایی در ارزش و معاملات دارایی‌ها دارد. افزایش لیکوئیدیتی به معنای افزایش قابلیت تبدیل دارایی‌های واقعی به نقدینگی سریعتر و با هزینه کمتر است.

چگونگی افزایش لیکوئیدیتی در دارایی‌های واقعی:

  1. توکن‌های فراهم‌شده با ضمانت دارایی‌های واقعی: ایجاد توکن‌های معتبر و قابل اعتماد، که به طور کامل با دارایی‌های واقعی معادل شوند. این توکن‌ها باید از لحاظ قانونی و فیزیکی با دارایی‌های مبنا همخوانی داشته باشند.
  2. ارتباط با بازارهای مالی: برقراری ارتباط فعال با بازارهای مالی و ایجاد قابلیت معامله در این بازارها. این اقدام باعث افزایش تقاضا برای دارایی‌های واقعی و در نتیجه افزایش لیکوئیدیتی می‌شود.
  3. فراهم کردن بازار ثانویه: ایجاد بازارهای ثانویه برای دارایی‌های واقعی که به معامله گذاشته می‌شوند. این امکان بازارهای بیشتری برای خرید و فروش دارایی‌های واقعی فراهم می‌کند.
  4. استفاده از تکنولوژی بلوکچین: استفاده از تکنولوژی بلوکچین به عنوان یک زیرساخت فنی برای ثبت و انتقال دارایی‌ها. بلوکچین از شفافیت و امنیت بالا برخوردار است که افزایش اعتماد و لیکوئیدیتی را تسهیل می‌کند.
  5. اطلاع‌رسانی مناسب: فرآیند اطلاع‌رسانی صحیح و کافی در مورد دارایی‌های واقعی و شرایط بازار به اطلاع عموم کمک می‌کند و باعث افزایش اعتماد و تقاضا می‌شود.

 توکن‌سازی: از چه زمانی آغاز شد؟

توکن‌سازی دارایی‌های واقعی، به‌طور عمده از سال ۲۰۱۷ آغاز شده و به تدریج در حال توسعه بوده است. این تکنولوژی با امکان استفاده از دفاتر رکورد توزیع شده، امکاناتی مانند ایمنی، قابلیت ممیزی و قابل اعتمادی ارائه می‌دهد که پایه‌ای برای مالکیت قابل اثبات فراهم می‌کند. این تغییرات به معنای تسهیل در خرید و فروش دارایی‌های خصوصی و افزایش فعالیت در بازارهای مالی است.

توکن‌سازی واقعی چه مزیت‌هایی دارد؟

بیشتر پروژه‌های توکن‌سازی دارایی‌های واقعی ادعا می‌کنند که این فرآیند باعث حل مشکلات تجارت و انتقال دارایی‌ها می‌شود. این مزیت اساساً در شفاف‌سازی فرآیند خرید و فروش، حذف ایرادات انسانی و افزایش بهره‌وری مالی به‌دست می‌آید.

 آیا توکن‌سازی واقعاً جلوی مشکلات را می‌گیرد؟

در تحلیل هندریکس، او اشاره کرده است که توکن‌سازی تنها بخش کوچکی از فرآیند است و این فرآیند نیاز به دفاتر رکورد موثر دارد. او بر این باور است که توکن‌سازی به تنهایی مشکلات حقوقی و نوسانات قیمت را حل نمی‌کند و تا حدی حتی چالش‌های جدیدی را ایجاد می کند.

 توکن‌سازی واقعی چالش‌های خود را دارد

پروژه‌های توکن‌سازی دارایی‌های واقعی در واقعیت، از یک فرایند قدیمی به نام “rehypothecation”(فرضیه سازی مجدد) استفاده می‌کنند. در این فرایند، تعهدات به شکل ارزهای رمزنگاری شده بازار تعیین می‌شود و محصول نهایی یک نوع وام است. این پروژه‌ها اغلب باعث معرفی بهره نرخ‌بازار  می‌شوند، اما کیفیت تضمینی برای تامین اعتبار این پروژه‌ها معمولاً در نظر گرفته نمی‌شود.

 چشم‌انداز توکن‌سازی:

اگرچه توکن‌سازی به عنوان یک فرآیند نوآورانه به نظر می‌آید، اما هنوز مسیر طولانی‌ای برای طی کردن دارد. هندریکس اشاره کرده است که توکن‌سازی تنها یک بخش کوچک از فرآیند است و باید با چالش‌های مهمتری مانند :

۱- ایجاد یک دفتر رکورد موثر مواجه شود.

۲- توکن‌سازی به تنهایی کسب و کار پرسودی نیست و با بیشتر شرکایی که همانند خودشان همین خدمات را ارائه می‌دهند، به رقابت سریع در موضوع هزینه های مناسب تبدیل شده است.

 نقشه راه برای آینده:

برخی از فعالان بازار معتقدند که در آینده نزدیک توکن‌سازی دارایی‌های واقعی نقش مهمی در بازار مالی خواهد داشت. اما برخی همچنان بر این باورند که باید به دقت به چالش‌ها و مزیت‌های این فرآیند نگاه کرد و نه به صورت جملات کلیدی و تبلیغاتی.

بنر ثبت نام در ارزپایا

نتیجه

توکن‌سازی دارایی‌های واقعی ممکن است به نظر آینده‌ای درخشان در حوزه ارزهای دیجیتال داشته باشد، اما نیاز به رویکردهای جامع و دقیق برای حل چالش‌ها دارد. آینده این تکنولوژی با چشمانی دقیق‌تر و با بررسی دقیق‌تری از موقعیت فعلی می‌تواند مشخص شود.

می توانید مطلب را به اشتراک بگذارید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *