در تمام بازارهای مالی مانند بازار ارز، بازار سهام و مخصوصا بازار ارزهای دیجیتال باید مکانیزمی برای تأمین نقدینگی وجود داشته باشد تا خرید و فروش دارایی به آسانی انجام شود. وقتی راجع به نقدینگی در بازارهای ارزهای دیجیتال صحبت میکنیم، اساسا به سهولت مبادله توکنها با توکنهای دیگر و یا خرید ارز دیجیتال با ارزهای فیات (مانند ریال، دلار، یورو و غیره) که توسط دولتها صادر میشوند، اشاره داریم. این مفهوم در بازارهای دیگر نیز کاربرد دارد. برای مثال، وقتی گفته میشود طلا نقدینگی بالایی دارد، به این معناست که هر زمان بخواهید میتوانید طلا را به پول نقد تبدیل کنید.
یکی از راههایی که بازار به نقدینگی دست پیدا میکند، استفاده از دفاتر سفارش یا همان Order Book است. برای مثال در بازار سهام خریداران و فروشندگان یک دارایی خاص، سفارش موردنظرشان را مطرح کرده و قیمت و مقدار داراییای که میخواهند بخرند یا بفروشند را بر حسب مورد مشخص میکنند. اگر مدتی در بازار ارز دیجیتال و یا در بازار سهام فعالیت کرده باشید، ممکن است با اصطلاحات بازارسازان میکر و تیکر آشنا باشید. در ادامه شما را با تعاریف مربوط به میکر و تیکر آشنا کرده و علاوه بر بیان تفاوتها و نقش هر کدام در بازار، نحوه معامله و کارمزدهای مربوط به هر کدام را به طور کامل توضیح خواهیم داد.
اگر قصد فعالیت به عنوان میکر و تیکر در بازار ارزهای دیجیتال را دارید و نمیخواهید کارمزد زیادی برای خرید و فروشهای خود بپردازید، صرافی ارزپایا یکی از بهترین انتخابها برای شماست. شما میتوانید خرید و فروشهای خود را در بستری امن و با کارمزد تنها ۰.۰۰۲ انجام دهید. برای ثبت نلم در صرافی ارزپایا روی این لینک کلیک کنید.
Market Maker یا قیمت گذار به چه کسی گفته میشود؟
قیمت گذاران افرادی هستند که با ثبت سفارشهای خود، باعث ایجاد دفاتر سفارش میشوند. یک سفارش میتواند مانند مثال زیر باشد:
«۱ واحد اتریوم را در قیمت ۱۵۰۰ دلار بفروش»
این سفارش در دفتر سفارشات ثبت میشود و هر زمان که خریداری حاضر به خرید اتریوم به قیمت ۱۵۰۰ دلار شد، سفارش انجام میشود. بعد از این معامله و تا زمانی که معامله بعدی با قیمت دیگری انجام شود، قیمت اتریوم در آن صرافی ۱۵۰۰ دلار خواهد بود. این مثال نمونهای از یک سفارش محدود (Limit Order) است. سفارشهای محدود، به سفارشهایی گفته میشود که شرایط خاصی مانند قیمت برای تحقق آنها قید میشود، دقیقا مانند مثال بالا.
معمولا معاملهگران و مؤسسات بزرگ، نقش میکر را بر عهده میگیرند اما معاملهگران کوچک هم میتوانند به آسانی با ثبت سفارشهای محدود، نقش میکر را داشته باشند.
Market Taker یا گیرنده قیمت به چه کسی گفته میشود؟
به شخصی که یکی از سفارشهای بازار را با پذیرفتن آن تکمیل میکند، گیرنده قیمت یا Market Taker میگویند. به عبارت دیگر، تیکرهای بازار از دفتر سفارش موجود نقدینگی برمیدارند. گیرندگان قیمت، افراد معمولی هستند که در بازار معامله میکنند و داراییها را به قیمت درخواست شده میخرند. این سرمایهگذاران امیدوارند که قیمت دارایی جدید خریداری شدهشان در کوتاه مدت یا بلند مدت افزایش پیدا کند تا از این طریق بتوانند سود کسب کنند. به عنوان مثال اگر شخصی سفارش فروش یک بیت کوین به قیمت ۲۵ هزار دلار را ثبت کند، شخصی که حاضر به خرید بیت کوین در قیمت ۲۵ هزار دلار باشد، به عنوان تیکر شناخته میشود.
میکرها چگونه ترید میکنند؟
میکرها نیز مانند معاملهگران دیگر، با استفاده از تحلیل فاندامنتال و تکنیکال ارزهای دیجیتال، نقاط مناسب برای خرید یا فروش داراییهایشان را پیدا کرده و در آن نقاط سفارش خود را ثبت میکنند. آنها میدانند که ممکن است هرگز خریداری برای قیمت پیشنهادیشان پیدا نشود اما درصورتی که بازار به سمت سفارش آنها حرکت کند؛ میکرها فرصت معامله در بهترین قیمت ها را پیدا خواهند کرد. بسیاری از موسسات بزرگ یا نهنگ بیت کوین میتوانند با ثبت سفارشات سنگین، سطوح حمایت و مقاومت در بازار ایجاد کرده و بر روی قیمت تاثیر بگذارند.
کارمزد میکر و تیکر چقدر است؟
میکرها و تیکرها هر دو به دلیل فعالیت در یک پلتفرم معاملاتی هزینه پرداخت میکنند. با این حال، میکرها به دلیل تأمین نقدینگی برای معاملات، هزینه کمتری پرداخت میکنند و برعکس، تیکرهای موجود در بازار به دلیل این که نقدینگی را از بین میبرند، مجبور به پرداخت هزینه بیشتری هستند. با این حال، به خاطر داشته باشید که این شرایط ممکن است در صرافی های مختلف متفاوت باشد. برخی از صرافی ها حتی برای تشویق به تأمین نقدینگی، میکرها را از پرداخت کارمزد معاف میکنند، زیرا اقدامات آنها برای بهبود عملکرد صرافی ضروری است. در صرافی ارزپایا تفاوتی بین کارمزد میکر و تیکر وجود ندارد.
نکات تکمیلی در مورد میکر و تیکر
همانطور که اشاره شد، قیمت گذاران و گیرندگان قیمت نقش عمدهای در حفظ نقدینگی داراییها دارند. این برای ثابت و یا حداقل تحت کنترل نگهداشتن قیمت دارایی بسیار حیاتی است. اگر نقدینگی وجود نداشته باشد، هیچ راهی برای خرید یا فروش دارایی وجود ندارد و این موضوع برای ارزش دارایی خوب نیست. میکرها و تیکرها همچنین تا حدی از دستکاری شدن قیمت دارایی جلوگیری میکنند.
هیچ رقابتی بین قیمت گذاران و گیرندگان قیمت وجود ندارد. هر دوی آنها برای فعالیت در یک سیستم به همزیستی با یکدیگر نیاز دارند. آنها در سیستم نقشهای خاص خود را ایفا میکنند و بدون یکی از این دو، چرخه سیستم از کار میافتد. همانطور که گفتیم، تبدیل به میکر شدن کار چندان سختی نیست. اگر یک سفارش محدود در یک صرافی متمرکز ثبت کنید، شما طبق تعریف، یکی از میکرهای بازار محسوب میشوید. همچنین باید به این موضوع اشاره کرد که جدیدا در بازار ارزهای دیجیتال، میکرهای خودکار (AMM) شروع به کار کردهاند که بیشتر در بازارهای مالی غیر متمرکز یا همان دیفای به شکل صرافی غیر متمرکز (DEX) دیده میشوند.
بازارساز خودکار (AMM) نوعی پروتکل صرافی غیر متمرکز بوده که برای قیمت گذاری داراییها به یک فرمول ریاضی متکی است. داراییها به جای استفاده از دفتر سفارش مانند صرافی های سنتی و متمرکز، بر اساس یک الگوریتم قیمت گذاری میشوند. به عنوان مثال صرافی Uniswap یکی از مدلهای AMM شناخته شدهای است که معاملات را بین افراد انجام داده و قیمت یک دارایی را از طریق یک فرمول ریاضی در بازه خاصی نگه میدارد.
پروتکلهایی که از بازارساز خودکار استفاده میکنند، بدون نیاز به مجوز هستند و کاربران مجبور به ایجاد حسابهای مشخص یا گذراندن احراز هویتهای سختگیرانه نیستند. تنها نکته مورد نیاز برای تعامل با این پروتکلها، یک آدرس کیف پول است. البته بازارسازهای خودکار خطرات خاص خودشان را دارند. باگها، قیمت گذاری نامناسب و خطر از دست رفتن سرمایه، مواردی هستند که کاربران هنگام کار با بازارسازهای خودکار ممکن است با آنها مواجه شوند.
سوالات متداول
میکر و تیکر چه کسانی هستند؟
میکرها افرادی هستند که سفارش فروش خود را ثبت میکنند تا دفاتر سفارش ایجاد شوند؛ اما تیکرها کسانی هستند که سفارشات گذاشته شده توسط میکرها را میپذیرند.
کارمزد میکر و تیکر چقدر است؟
معمولا در بسیاری از صرافیهای جهان، تیکرها باید هزینه بیشتری را نسبت به میکرها پرداخت کنند. با این حال در صرافی ارزپایا کارمزد میکر و تیکر تفاوتی ندارد و هردو کارمزد یکسانی را پرداخت میکنند.
کارمزد صرافی ارزپایا چقدر است؟
کارمزد در نظر گرفته شده برای انجام معاملات در صرافی ارزپایا، ۰.۲ درصد است که در مقایسه با سایر صرافیهای ایرانی بسیار کمتر است.
برداشت ارز از صرافی ارزپایا چقدر زمان میبرد؟
سفارشات برداشت ارزی از صرافی ارزپایا بلافاصله تایید و به آدرس مورد نظر شما ارسال میشود.