نماد سایت وبلاگ صرافی ارزپایا

قانونی شدن فعالیت صرافی های ارز دیجیتال در ایران

قانونی شدن رمز ارز ها
۴/۵ - (۴ امتیاز)

نگرانی درباره آینده و قانون ارز های دیجیتال فعالیت در حوزه رمز ارزها چندین ماه است که بر سر فعالان این حوزه سایه انداخته است. این درحالی است که تأثیر مهم فعالیت در تجارت با رمز ارزها در سایه تحریم‌های غیرقانونی علیه  کشور، این امیدواری را به وجود آورده است که مسؤولان شرایط قانونی برای فعالیت در این حوزه را با رعایت مسائل لازم برای جلوگیری از فعالیت‌های مخرب اقتصادی فراهم کنند.

یکی دو روز پیش خبری منتشر شد که براساس آن مجلس در حال بررسی طرح «ممنوعیت تجارت رمز ارزهای خارجی» برای ممنوع شدن داد و ستد با همه انواع رمزارزها به جز رمزارز ملی است. خبری که نگرانی فعالان بازار را موجب شد و این احتمال را به وجود آورد که ایران قصد دارد مدل چین را در ممنوعیت فعالیت صرافی‌های آنلاین و رسمی‌کردن یوآن دیجیتال پیش گیرد.

امروز اما رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس این خبر را رد و تصریح کرد: مجلس هیچ طرحی درباره «رمز ارزها» تدوین نکرده است و کمیسیون اقتصادی گزارشی نظارتی در مورد وضعیت رمز ارزها تهیه کرده که در نوبت قرائت صحن علنی قرار دارد.

بلاتکلیفی قانون ارزهای دیجیتال تقصیر کیست؟

محمدرضا پورابراهیمی‌ رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با مهر، به تاریخچه فعالیت نهاد قانون گذاری در کشور برای ساماندهی رمز ارز ها اشاره کرد و گفت: موضوع ساماندهی رمزارزها در مجلس دهم در دستور کار کمیسیون اقتصادی قرار گرفت. متأسفانه به دلیل عدم اشراف و همکاری وزارت اقتصاد و بانک مرکزی نتوانستیم درباره این موضوع تصمیم‌گیری کنیم و این موضوع بلاتکلیف رها شد.

پور ابراهیمی‌در صحبت‌های خود این وضعیت بلاتکلیف را باعث آشفتگی در نظام مالی و فناوری کشور در خصوص قانون ارزهای دیجیتال دانسته است و به عملکردهای متناقض دستگاه‌های اجرایی که سیگنال‌های متضاد و متفاوتی به بازار ارسال می‌کنند، اشاره کرده است. او گفته است: به دلیل عدم وجود چارچوب قانونی در کشور برای تصمیم‌گیری در این خصوص، وزارتخانه‌های مرتبط با رمزارزها بدون سیاست گذاری دقیق و شبکه‌ای در راستای تحقق منافع ملی، تصمیمات داخلی برای برخورد با این پدیده اتخاذ کردند. برای مثال وزارت ارتباطات بستر فضای مجازی را برای فعالیت‌های رمزارز فراهم کرد، وزارت صمت مجوزهای لازم برای قانونی شدن ارزهای دیجیتال  را صادر نمود و وزارت اقتصاد نیز برای مبارزه با پولشویی اقداماتی را در چارچوب وظایف خود انجام داد.

امیدواری به قانونی شدن تجارت با ارزهای دیجیتال

در صحبت‌های این نماینده مجلس، درک درستی از بازار ارز های دیجیتال و ظرفیت‌های آن برای اقتصاد کشور دیده می‌شود. پور ابراهیمی‌ بازار خرید و فروش ارز دیجیتال را « فرصتی برای دور زدن تحریم‌ها و حل مشکلات کشور» دانسته است و تأکید کرده که مجلس در این خصوص پیشنهادهایی دارد که در هنگام ارائه گزارش نظارتی کمیسیون اقتصادی در صحن علنی در راستای قانون مند کردن ارزهای دیجیتال  ارائه خواهد شد.

به گفته رئیس کمیسیون اقتصادی پس از قرائت این گزارش، کمیسیون اقتصادی وارد اقدامات مقدماتی برای تدوین طرح برای ساماندهی این بازار خواهد شد که تدوین طرح ساماندهی رمزارزها حدود دو ماه به طول خواهد انجامید.

نکته امیدوارکننده این که پورابراهیمی‌در صحبت‌های خود، حرکت به سمت مدل چینی را تلویحاً رد کرده و گفته است: جمهوری اسلامی‌تنها کشوری است که در منطقه می‌خواهد این موضوع را با رویکرد علمی‌و تخصصی قانونمند کند. بسیاری از کشورها ورود به این موضوع را منتفی کرده‌اند و اساساً چنین بازاری را قبول ندارند.

به این ترتیب امیدواری برای قانونی شدن  ارز های دیجیتال و ساماندهی فعالیت در بازار رمزارزها در ماه‌های آینده تقویت شده است و احتمال می‌رود نگاه کمیسیون اقتصادی به این حوزه، مثبت باشد.

خروج از نسخه موبایل