IEO یا عرضه اولیه صرافی چیست؟
ارزهای دیجیتال و بازار کریپتوکارنسی در سالهای اخیر مورد توجه غالب مردم دنیا و حتی شرکتهای بزرگی از جمله Meta و پی پل (PayPal) قرار گرفته است. این اتفاق باعث شکلگیری تعداد زیادی رمز ارز ناشناخته و نوظهور شده که با اهداف گوناگونی ایجاد شدهاند. طبق اطلاعات سایت کوین مارکت کپ، در حال حاضر حدود ۲۰ هزار رمز ارز در دنیا وجود دارد که تعداد بسیاری از آنها برای ما ناشناخته هستند. اینکه از این میان کدام پروژه شکست میخورد و کدام پروژه به اهداف اصلی خود میرسد به عوامل مختلفی بستگی دارد که یکی از این عوامل، میزان سرمایه و قدرت مالی است. شرکتها و موسسات مالی در تمام دنیا برای اینکه برنامههای خود را پیش ببرند، به منابع مالی قابل توجه نیاز دارند. در این میان، پروژههای نوپا و کوچک برای جذب سرمایه اقدام به عرضه سهام یا توکن میکنند. آنها ابتدا نقشه راه و برنامه خود را به مردم ارائه میدهند تا افراد در صورت تمایل، سهام یا ارز دیجیتال آنها را خریداری کنند. این جذب سرمایه از طریق راههای مختلفی صورت میگیرد که عرضه اولیه صرافی و ICO از مهمترین آنها است. در ادامه با تمامی این مفاهیم آشنا میشویم و به مزایا و معایب هر یک اشاره میکنیم.
IEO به عرضه اولیه یک ارز دیجیتال گفته میشود که به واسطه یک صرافی و تحت نظارت آن صورت میگیرد. بهزبان ساده توسعهدهندگان یک ارز، نقشه راه و وایت پیپر پروژه خود را به صرافی عرضه میکنند و در صورت استقبال صرافی از پروژه، مجوز برگزاری IEO در پلتفرم صرافی داده میشود. پس از آن کاربران اکسچنج (صرافی) در یک بازه زمانی مشخص اجازه شرکت در IEO صرافی را پیدا میکنند. اساسا IEO ها یک راه مهم برای جمع آوری سرمایه استارتاپ های مختلف ارز دیجیتال از طریق صرافیها است. این کار یک معامله برد برد برای صرافی، کاربران و استارتآپهای مختلف است. اکسچنجها باعث میشوند که پروژهها به طور قابل توجهی در معرض دید، علاقه و اعتبار بیشتری قرار بگیرند و کاربران هم میتوانند با اطمینان بیشتری روی یک رمز ارز سرمایهگذاری کنند.
سرمایه گذاران با خرید IEO شانس دستیابی به یک ارز دیجیتال را قبل از اینکه در بازار در دسترس قرار بگیرد دارند. در بیشتر موارد، IEO ها به شدت توسط صرافی بررسی میشوند زیرا یک صرافی بهعنوان میزبان این رویداد، شهرت خود را تا حدی بهخطر میاندازد. تا سالها قبل مردم در ICO ها شرکت میکردند اما با شکلگیری اولین IEO ها توسط صرافیهایی مثل بایننس، مردم اشتیاق بیشتری برای شرکت در عرضههای اولیه صرافی پیدا کردند. دلیل اشتیاق آنها نظارتی بود که صرافیها بر روی پروژهها انجام میدادند. معمولا این پروژهها از طریق یک فرآیند جامع مورد بررسی قرار میگیرند تا خطر کلاهبرداری به حداقل برسد. در این فرآیند وایت پیپر پروژه، نقشه راه، تیم توسعهدهنده، توکنمیکس و سایر فاکتورهای اساسی توسط صرافی بررسی شده و در نهایت اگر پروژه مورد تایید صرافی قرار بگیرد اجازه برگذاری IEO داده میشود. معمولا هر شخصی که تصمیم به شرکت در IEO بگیرد باید مراحل احراز هویت kyc خود را تکمیل کند. این کار با هدف جلوگیری از پولشویی انجام میشود.
اگر علاقهای به شرکت در عرضه اولیه صرافی ندارید و میخواهید سرمایه گذاری خود را روی کوینها معتبر فعلی انجام دهید، اولین قدم پیدا کردن یک صرافی معتبر است. صرافی ارزپایا یکی از معتبرترین و بهترین صرافیهای ایرانی است که امکان خرید و فروش دهها ارز معتبر با کارمزد ۰.۰۰۲ را برای کاربران فراهم کرده است. برای ثبت نام در صرافی ارزپایا روی این لینک کلیک کنید.
تفاوت IDO و IEO چیست؟
ارزهای دیجیتال در بعضی از کشورهای دنیا به راهی جدید برای فرار مالیاتی تبدیل شدهاند. درواقع شما میتوانید پول خود را برای افراد مختلف ارسال کنید بدون اینکه کسی متوجه آن شود. این اتفاق باعث شد که دولتها و بانکها به صرافیها برای اجباری کردن احراز هویت فشار بیاورند. با اجباری شدن احراز هویت در صرافیها دیگر تمامی مبادلات مالی کاربران قابل ردیابی میشود. در این میان، بعضی از کاربران به صرافی غیرمتمرکز (DEX) روی آوردند زیرا این صرافیها توسط نهاد خاصی کنترل نمیشوند و به تبع در آنها چیزی بهنام احراز هویت وجود ندارد. این تقابل میان صرافیهای متمرکز و غیر متمرکز، IEO ها را نیز تحت تاثیر قرار داد. بهطوری که بعضی از ارزهای دیجیتال نوپا ترجیح میدهند فرآیند عرضه اولیه خود را بهجای صرافیهای متمرکز در DEX ها انجام دهند. به عرضه اولیه در صرافیهای غیرمتمرکز IDO گفته میشود.
پیشنهاد مطالعه: اگر درباره تقاوت بین کوین و توکن اطلاعات کافی ندارید، پیشنهاد میکنیم که مقاله تفاوت کوین و توکن را مطالعه کنید.
تفاوت ICO و IEO چیست؟
ICO ها اولین روشی بودند که توسط شرکت های ارز دیجیتال برای جمع آوری پول مورد استفاده قرار گرفتند. بر اساس گزارش فوربس، اولین ICO توسط شرکتی به نام Mastercoin در سال ۲۰۱۳ راه اندازی شد. پیش از لیست شدن اتریوم در صرافیها و فراهم شدن امکان خرید اتریوم این ارز دیجیتال از همین طریق تواسنت در سال ۲۰۱۴ حدود ۱۸.۳ میلیون دلار جمع آوری کند. بسیاری از افراد، IEO را گام بعدی در تکامل ICOها میدانند. از آنجایی که در سال ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ اغلب ICO ها کلاهبردای از آب درآمدند، روش STO (عرضه اولیه اوراق بهادار) بهعنوان جایگزین معرفی شد. با این حال، اکثر STOها به دلیل فرآیندهای کند و گران قیمت و مقررات سفت و سخت مورد استقبال واقع نشدند. بههمین دلیل ایده IEO بهعنوان روشی امن و مناسب مطرح شد.
اولین IEO در مقیاس بزرگ BitTorrent بود که توسط TRON از طریق بایننس لانچ پد در ژانویه ۲۰۱۹ راه اندازی شد. تقریبا ۶۰ میلیارد توکن BTT در عرض چند دقیقه فروخته شد و حدود ۷.۲ میلیون دلار طی این IEO جمعآوری شد. IEO و عرضه اولیه ارز دیجیتال (ICO) دارای ویژگی های مشابهی با یکدیگر هستند با این حال دو تفاوت عمده میان این دو روش وجود دارد:
- بزرگترین تفاوت ICO و IEO میزان ریسکی است که سرمایهگذارن متحمل میشوند. معمولا سرمایه گذاری در ارز دیجیتال به وسیله IEO بهدلیل نظارت و بررسیهایی که صرافی روی پروژهها انجام میدهد، ریسک کمتری دارد. در حالی که در ICO ها اغلب پروژهها توسط هیچ نهاد قانونی و معتبری مورد بررسی قرار نمیگیرند. بهعبارتی مردم تا حد زیادی به اطلاعات منتشر شده توسط اعضای تیم پروژه اعتماد میکنند.
- در ICO ها معمولا همه افراد میتوانند شرکت کنند در حالی که برای شرکت در IEO باید یکسری از شروط را پذیرفت. یکی از بزرگترین شرایط شرکت در IEO انجام مراحل احراز هویت (KYC) در صرافی است. امکان انجام احراز هویت برای کاربران ایرانی در اکثر صرافیهای بین المللی وجود ندارد زیرا کشور ایران در حال حاضر تحت سنگینترین تحریمهای بین المللی قرار دارد.
کدام صرافیها عرضه اولیه یا IEO انجام میدهند؟
پس از موفقیت لانچپد بایننس صرافیهای دیگر نیز شروع به ارائه IEO در پلتفرم خود کردند. از معروفترین صرافیهایی که پس از عرضه اولیه صرافی بایننس، بخش مجزایی برای ارائه IEO ایجاد کردند میتوان به صرافی Bittrex، Bitmax، Huobi، KuCoin و Okex اشاره کرد. اما سوال اصلی این است که ایرانیها آیا میتوانند در IEO این صرافیها شرکت کنند یا نه؟
همانطور که قبلا اشاره کردیم کاربران ایرانی بهدلیل تحریمهای بینالمللی حق فعالیت در صرافیهای معتبر دنیا را ندارند. بههمین علت انجام مراحل احراز هویت که لازمه شرکت در IEO است برای معاملهگران ایرانی وجود ندارد. با این حال برخی از صرافیهای خارجی کمتر شناخته شده مثل Coinex ایران را در لیست تحریمهای خود قرار ندادهاند.
عرضه اولیه در کوینکس
صرافی کوینکس در سالهای گذشته به محلی مناسب برای معاملهگران ایرانی تبدیل شده است. مهمترین دلیل این اتفاق عدم تحریم کاربران ایرانی در این صرافی است. اگر سری به سایت COINEX بزنید هیچ اخباری مبنی بر برگزاری IEO پیدا نمیکنید. البته امکان اینکه چنین بخشی در آینده به این صرافی اضافه شود وجود دارد.
مزایای IEO چیست؟
- احساس اطمینان بیشتر برای سرمایهگذاران: مشاهده عرضه یک توکن در یک صرافی معتبر مانند بایننس باعث بالا رفتن مشروعیت پروژه میشود.
- لیست شدن در صرافی: زمانی که یک ارز دیجیتال فرآیند IEO را در یک صرافی طی میکند، پس از مدتی در آن اکسچنج لیست میشود. این اتفاق میتواند برای تیم پروژه خوشایند باشد زیرا آنها با برگزاری یک IEO علاوهبر فروش توکنهای خود، در صرافی هم لیست میشوند. در حالی که سایر ارزهای دیجیتال در حالت عادی برای لیست شدن در صرافی باید مبلغ چشمگیری را به صرافی پرداخت کنند.
- IEO برای صرافیها نیز سودآور است. آنها میتوانند با برگزاری یک IEO کاربران جدید جذب کنند و سودآوری خود را افزایش دهند.
معایب IEO چیست؟
- بعضی از صرافیهای صاحب نام با علم به اینکه پروژههای نوپا به لیست شدن در صرافی و دیده شدن توسط مردم نیازمند هستند، از آنها درخواست کمیسونهای گزاف میکنند. بعضا پیش میآید که یک پروژه بخش قابل توجهی از توکنهای خود را به صرافی میدهد تا بتواند هزینه کمیسیون را بپردازد.
- بعضی افراد بدون کسب شناخت کافی و صرفا بهدلیل حضور یک ارز دیجیتال در IEO آن را خریداری میکنند. این طرز تفکر کاملا غلط است زیرا در گذشته ما شاهد شکست ارزهای دیجیتال زیادی بودهایم که در IEO صرافیهای بزرگی شرکت داشتهاند. در IEO معمولا تیم پروژه و صرافی بخش بزرگی از توکن ها را برای خود نگه میدارند که این کار ممکن است بعدا منجر به دخالت در قیمت ها شود. پس همیشه خودتان بهصورت جداگانه یک پروژه را مورد بررسی قرار دهید و در صورت داشتن شرایط لازم آن را خریداری کنید.
- برخلاف ICO ها احراز هویت برای شرکت در IEO الزامی است. این اجبار باعث میشود که برخی افراد امکان شرکت در یک IEO را پیدا نکنند.
چگونه در IEO شرکت کنیم؟
قطعا شرکت در IEO میتواند یک راه کم ریسک برای سرمایهگذاری در حوزه کریپتوکارنسی باشد، زیرا قیمت ارزهای دیجیتالی که برای اولین بار در صرافی عرضه میشوند معمولا بهصورت ناگهانی افزایش قیمت زیادی را تجربه میکنند. البته در سالهای اخیر IEO دیگر آن تب و تاب گذشته را ندارد و کمتر شاهد عرضههای هیجانانگیز در صرافیها هستیم. با این وجود اگر بخواهید در یک IEO شرکت کنید، اولین قدم پیدا کردن یک پروژه جذاب است. قدم بعدی پیدا کردن یک صرافی معتبر است که از IEO آن ارز دیجیتال پشتیبانی کند. در نهایت نیز باید مراحل احراز هویت را در صرافی منتخب طی کنید و پس از ورود به صرافی نسبت به خرید ارز دیجیتال مورد نظرتان اقدام کنید.
سوالات متداول
عرضه اولیه صرافی یا IEO چیست؟
هنگامی که عرضه اولیه یک ارز دیجیتال در یک صرافی متمرکز و زیر نظر یک صرافی انجام میشود، میگوییم که عرضه اولیه از نوع IEO است.
انجام عرضه اولیه به روش IEO چه مزایایی دارد؟
اعتبار بیشتر و لیست شدن در صرافی را میتوان به عنوان اصلیترین مزایای عرضه اولیه صرافی نام برد.
عرضه اولیه IEO چه معایبی دارد؟
الزامی بودن احراز هویت برای شرکت در این نوع عرضه اولیه را میتوان به عنوان یکی از معایب عرضه اولیه صرافی در نظر گرفت.
کارمزد معاملات در صرافی ارزپایا چقدر است؟
کارمزد خرید و فروش ارز دیجیتال در صرافی ارزپایا ۰.۰۰۲ است که بسیار کمتر از صرافیهای دیگر است.
آیا امکان خرید ارز دیجیتال بدون احراز هویت در ارزپایا وجود دارد؟
در صورتی که از بازار تتری برای خرید ارز دیجیتال استفاده کنید، نیازی به احراز هویت برای خرید ارز دیجیتال نیست.