بلاک چین چیست؟
بلاک چین یک سیستم ثبت اطلاعات غیرمتمرکز و ایمن است که میتواند دنیای ما را تا حد زیادی تغییر دهد. با این سیستم، ریسک سرقت اطلاعات یا هک شدن تا حد قابل توجهی کاهش مییابد. اما شاید بعضی از افراد لزوم وجود چنین سیستمی را درک نکنند. بههمین علت بیایید کمی به عقب بازگردیم.
در زمانهای دور، ثبت اطلاعات بر روی کاغذ انجام میگرفت. افراد اطلاعات مختلف را روی کاغذ مینوشتند و آنها را در مکانهایی که تصور میکردند امنیت بیشتری دارد نگهداری میکردند. برای نمونه زیر زمین، گنجه و کمد از مکانهایی بود که افراد کاغذهای مهم را آنجا پنهان میکردند.
با ورود کامپیوتر و سیستمهای الکترونیکی به زندگی بشر، ذخیره و نگهداری اطلاعات سادهتر شد. افراد دیگر نیازی نبود اطلاعات خود را بهصورت فیزیکی نگه دارند. زیرا با گذاشتن یک پسورد سخت بر روی رایانه میتوانستند از اطلاعات مهم حفاظت کنند. با این وجود سرقت و تغییر اطلاعات و دادههای مهم متوقف نشد. در دنیای امروز تقریبا هیچ سرور، شرکت یا سازمانی مصون از هک نیست. هکرها در یک دهه گذشته بارها ثابت کردهاند که بهراحتی میتوانند سیستمهای امنیتی کمپانیهای عظیم را بهسادگی از میان بردارند و حتی آنها را به سخره بگیرند. برای مثال گروه هکری Lapsus$ در سال ۲۰۲۲ سه کمپانی عظیم انویدیا، مایکروسافت و سامسونگ را هک کرد.
تمامی این اتفاقات باعث شده است که دانشمندان و محققین بهدنبال ایجاد سیستمی غیرمتمرکز و کاملا ایمن باشند. این سیستم بلاک چین نام گرفت. در سیستم بلاک چین اطلاعات در هزاران یا حتی میلیونها دستگاه مختلف نگهداری میشود. اما نکته جالب این است که این اطلاعات در این سیستمها تقسیم نشده است که در صورت از بین رفتن یا هک شدن یکی از آنها، بخشی از اطلاعات از بین برود. در بلاک چین یک نسخه کامل و مشابه از اطلاعات در تمام سیستمها کپی میشود. بههمین علت اگر فردی بخواهد اطلاعات موجود در یک دستگاه را تغییر دهد بقیه افراد بهراحتی متوجه این تغییر خواهند شد.
بگذارید یک مثال ساده بزنیم. به یک تسبیح تک رنگ نگاه کنید. دانههای تسبیح بهصورت یک رنگ و منظم در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. اگر در یک تسبیح یک یا دو دانه با رنگ متفاوت وجود داشته باشد، خیلی سریع به چشم میآید و همه متوجه آن میشوند. در بلاک چین هم اگر تعداد کمی از دستگاهها هک شوند یا اطلاعات آنها توسط افراد خاصی تغییر کند، کل شبکه متوجه این موضوع میشود و حق را به اکثریت دستگاهها میدهد.
پیشنهاد مطالعه: اگر درباره اولین تراکنشی که در شبکه بلاک چین ثبت میشود کنجکاو هستید، پیشنهاد میکنیم که مقاله بلاک اولیه را مطاله کنید.
تاریخچه بلاک چین
ایده بلاک چین به سال ۱۹۹۱ بازمیگردد. سالی که استوارت هابر و دبلیو اسکات استورنتا ایده ساخت فناوری بلاک چین را مطرح کردند. آنها سپس در سال بعد به کمک درخت مرکل ایده خود را بسط و گسترش دادند.
سال ۱۹۹۸، دانشمند علوم کامپیوتر و یکی از پیشگامان فناوری بلاک چین، نیک سابو، مقالهای با عنوان بیت گلد منتشر کرد. این مقاله یکی از اولین تلاشها برای ایجاد یک ارز مجازی غیرمتمرکز بود که توسط نیک سابو منتشر شد. اگرچه پروژه بیت گلد هرگز اجرا نشد، تلاش سابو بهطور گسترده بهعنوان الگوی پروتکل بیت کوین ساتوشی ناکاموتو در نظر گرفته میشود. درواقع، پروتکلهای بیت کوین و بیت گلد آنقدر شباهتهای نزدیک داشتند که مردم حدس میزنند سابو همان ساتوشی ناکاموتو است (اگرچه سابو این ادعا را رد کرده است).
فناوری بلاک چین چگونه کار می کند؟
کلمه Blockchain از دو واژه جداگانه Block به معنای بلوک و Chain بهمعنای زنجیره تشکیل شده است. درواقع بلاک چین را میتوان زنجیرهای از بلوکها دانست. این بلوکها همانند دانههای تسبیح هستند که در کنار یکدیگر قرار دارند تا یک زنجیره را بهوجود بیاورند. اطلاعات و دیتاهای مختلف درون این بلاکها قرار میگیرد. این اطلاعات میتواند هرچیزی باشد. از اسامی کشتهشدههای هواپیمای اوکراینی تا نام غذاهای هندی یا اطلاعات تراکنشهای یک ارز دیچیتال.
نکته مهم در رابطه با بلاکها، رمزنگاری شدن آنها است. اطلاعات پس از ورود به بلاک چین توسط الگوریتمهای سخت و پیچیدهای رمزگذاری میشوند که حل آنها با تکنولوژی امروزی غیرممکن است. این الگوریتمهای سخت و پیچیده تابع هش نامگذاری شدهاند و به عملیات رمزنگاری اطلاعات نیز هشینگ گفته میشود.
بگذارید هشینگ اطلاعات را با یک مثال ساده توضیح دهیم. در همه خانههای ایرانی یک چرخ گوشت قرار دارد که با آن گوشت را چرخ میکنیم. زمانی که گوشت از چرخ گوشت خارج میشود دیگر محال است که به حالت اولیه خود بازگردد. در واقع چرخ گوشت مانند یک تابع ریاضی یک طرفه است. در بلاک چین نیز کسی نمیتواند اطلاعات رمزنگاری شده در یک بلاک را به حالت اولیه خود بازگرداند. در بلاک چین علاوهبر اینکه هر بلاک خود بهصورت مجزا دارای یک هش اختصاصی است، حاوی تابع هش بلاکهای قبلی نیز میباشد. این یکی از ویژگیهای منحصر به فرد فناوری بلاک چین است.
زمانی که شما یک تراکنش بیت کوین انجام میدهید، اطلاعات این تراکنش رمزگذاری شده و وارد شبکه بلاک چین میشوند. هر بلاک در بلاک چین بیت کوین، حاوی ۱ مگابایت از اطلاعات تراکنشها است که با استفاده از الگوریتم SHA-256 هش شدهاند. ماینرها، تلاش میکنند تا از عبارت هش شده، به عبارت اصلی برسند. اگرچه پیشتر گفته شد که عبارت رمزنگاری شده قال بازیابی نیست، اما ماینرها تلاش میکنند با حدس زدن الگوریتم هش را حل کنند. آنها آن قدر عبارتهای مختلف را حدس میزنند تا با تقریب خوبی به عبارت اصلی دست پیدا کنند. هر ماینری که موفق شود پیش از دیگر ماینرها به جواب درست برسد، میتواند اطلاعات موجود داخل بلاک را خوانده و آنها را صحتسنجی کند. پس از این کار، بلاک تایید شده به مجموعه بلاکهای بلاک چین افزوده خواهد شد.
شبکه بیت کوین، به ازای افزودن هر بلاک به بلاک چین، ۶.۵ بیت کوین تولید میکند و آن را به ماینر برنده پاداش میدهد. به این ترتیب، اطلاعات تراکنشها برای همیشه در حافظه ی کامپیوترها ذخیره میشوند. با توجه به اینکه تعداد کل بیت کوینهای تولید شده موجود است و جای هر بیت کوین نیز در حافظه نودها ثبت شده، امکان کلاهبرداری و تولید بیت کوینهای تقلبی وجود ندارد. به این ترتیب، شبکهای امن و با ثبات به وجود میاید که میتواند بهعنوان یک سیستم مالی دیجیتالی فعالیت کند.
پیشنهاد مطالعه: پیشنهاد میکنیم که پس از مطالعه این مقاله، مقاله تست نت را نیز مطالعه کنید.
الگوریتم اجماع در بلاک چین
تا اینجا با نحوه کارکرد بلاک چین آشنا شدیم. همانطور که گفتیم در شبکه بلاک چین اطلاعات در تعداد بسیار زیادی سیستم مختلف ذخیره میشود. این دستگاهها که به آنها ماینر گفته میشود توسط افرادی خریداری شده و با هدف کسب درآمد، قدرت پردازش خود را در اختیار شبکه بیت کوین قرار میدهند. زمانی که شما با خرید یک دستگاه ماینر شروع به فعالیت در شبکه ارزی مانند بیت کوین میکنید، اصطلاحا تبدیل به نود بلاک چین بیت کوین شدهاید. درواقع شما نیز بهعنوان یک فرد کوچک در اداره این شبکه دخیل هستید.
در بلاک چین زمانی که قرار باشد یک بلاک جدید به بلاک چین اضافه شود، باید اکثریت نودها با آن موافقت کنند. به فرآیندی که نودها با یکدیگر بر سر مسائل مختلف به تفاهم میرسند الگوریتم اجماع گفته میشود. ممکن است الگوریتم اجماع یک ارز دیجیتال با یک ارز دیجیتال دیگر متفاوت باشد. مثلا الگوریتم اجماع ریپل با بیت کوین کاملا متفاوت است و اصلیترین دلیل سرعت بالای شبکه ریپل نیز الگوریتم اجماع آن است.
ویژگی های بلاک چین
- افزایش امنیت اطلاعات
همانطور که اشاره کردیم نوع نگهداری اطلاعات در شبکه بلاک چین باعث میشود که تغییر اطلاعات ناممکن یا حداقل بسیار سخت باشد. زیرا در این سیستم، اطلاعات بهصورت غیرمتمرکز نگهداری میشوند. در این فناوری، دیگر اطلاعات در یک یا ده رایانه قرار ندارد که شما با نابود کردن آنها بتوانید سیستم یا تمامی اطلاعات را از بین ببرید.
- حفظ حریم خصوصی
در شبکه بلاک چین افراد میتوانند بدون اینکه حریم خصوصی خود را زیرپا بگذارند از این شبکه استفاده کنند. تراکنشهای انجام شده در شبکه بیت کوین به صورت نیمهناشناس انجام میشوند. امروزه بسیاری از بلاک چینها، هویت کاربران خود را بهطور کامل پنهان نگه میدارند.
- غیرمتمرکز شدن انتقال پول
اولین و شاید بارزترین تغییری که به کمک بلاک چین ایجاد شده، جابهجایی پول است. تا سالها قبل اگر فردی تصمیم به جابهجایی مبلغی به حساب یکی از اقوام خود در خارج از کشور داشت باید با مشکلات زیادی دستوپنجه نرم میکرد. زیرا برای انتقال پول به خارج از کشور باید از چندین بانک بهعنوان واسطه استفاده کنید. همچنین این بانکها هر کدام از شما مبلغی را بهعنوان کارمزد کسر میکنند. در نهایت نیز این فرآیند چند روز زمان میبرد.
با ورود فناوری بلاک چین به امور مالی، این جابهجایی با کارمزدی اندک و در کمتر از چند ساعت یا حتی چند دقیقه انجام میشود. دیگر نیازی نیست شما به بانک یا هیچ واسطهای مراجعه کنید. زیرا تمامی این فرآیند توسط شبکه بلاک چین انجام شده و هیچ سازمان خاص یا نهادی توانایی دخالت یا نفوذ به آن را ندارد. این اتفاق یعنی غیرمتمرکز شدن انتقال پول.
هدف بلاک چین چیست؟
به طور کلی میتوان هدف بلاک چین را غیرمتمرکز ساختن امور مالی دانست. این فناوری؛ در ابتدا با هدف خارج کردن قدرت کنترل امور مالی از دست دولتها ایجاد شد اما بعدتر، اهداف بیشتری از جمله ایجاد اپلیکیشنها، بازیها و برنامههای مالی غیرمتمرکز را در دستور کار خود قرار داد.
بهصورت خلاصه میتوان گفت بلاک چین یک دیتابیس است که میتوان با خیال راحت اطلاعات را بر روی آن ذخیره کرد. در دنیای امروز، اطلاعات حساس زیادی وجود دارد که حفظ و نگهداری آنها بسیار مهم است. برای مثال انتخابات ایران هر سال با شبهه زیادی برگذار میشود. شاید اگر این انتخابات روی بستر شفافی مانند بلاک چین انجام شود همه افراد به آن اعتماد کنند. زیرا در بلاک چین چیزی گم نمیشود یا تغییر نمیکند. در ادامه به کاربردهای مختلف این فناوری انقلابی اشاره میکنیم.
کاربرد بلاک چین چیست؟
خیلیها فکر میکنند کاربردهای عملی بلاک چین در ایجاد ارزهای دیجیتال خلاصه شده است. درست است که معروفترین مزیت بلاک چین در ایجاد بیت کوین و سایر رمز ارزها بوده است، اما کاربردهای آن روز به روز بیشتر و بیشتر میشود. مهمترین حوزههایی که برای گسترش این فناوری در قرن بیست و یکم موردتوجه دانشمندان قرارگرفته است شامل موارد زیر است:
- قراردادهای هوشمند
- اوراق بهادار
- ثبت سوابق
- اینترنت اشیا
- رای گیری و انتخابات
اما واقعیت این است که گستره پیشرفت بلاک چین، صنعت، بورس، بیمه، بانک، پزشکی و حوزههای فرهنگی و آموزشی را درنوردیده است.
امروزه، چیزی که از بلاک چین مشاهده میشود، تنها نوک قله کوه یخی است که بخش اعظم آن از چشم ما پنهان است. شبکههای خدمات رسانی، سیستم بانکداری، موسسات مالی و همه کسب و کارهایی که در آن با سوابق مختلف و مدارک گوناگون سر و کار داریم، با فناوری بلاک چین از اساس زیر و رو خواهد شد.
یک نمونه از این مشاغل که این روزها به واسطه گسترش بیماری کرونا برای همه ما اهمیت آن بیشتر محسوس است، ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و درمانی هستند. همانطور که میدانید، ایمن نگه داشتن سوابق پزشکی بیماران در جریان روند درمانی آنان بسیار مهم است. این کار بهوسیله بلاک چین ممکن بهسادگی امکانپذیر است. وقتی یک پرونده پزشکی جدید ایجاد و ثبت میشود، میتوان آن را درون بلاک چین مکتوب کرد و ازاینرو به بیماران این نوید را داد که پرونده آنها دیگر قابلتغییر نخواهد بود. سوابق مذکور میتوانند با یک کلید خصوصی بر روی بلاک چین رمزگذاری شده و صرفا توسط افراد مشخصی قابل خواندن باشند. به این ترتیب، حریم خصوصی افراد حفظ شده و اطلاعاتشان از تغییر و دستکاری مصون میماند.
برای آشنایی با کلید خصوصی و عمومی به مقاله مربوطه در مجله ارزپایا مراجعه کنید.
از طرف دیگر با استفاده از بلاک چین میتوان در هزینه و زمان بر روی طرحها و تحقیقات علمی و پزشکی صرفهجویی کرد. بارها پیش آمده است که گروههای پژوهشی مختلف، تحقیقاتی متفاوت در نقاط مختلف دنیا بر روی یک موضوع را شروع کردهاند. این گروهها در صورت اطلاع از کار یکدیگر، زمان و انرژی خود را صرف موضوعی دیگر کرده و یا با یکدیگر همکاری میکردند.
در همین راستا سازمان بهداشت جهانی در ۲۸ مارس ۲۰۲۰ پلتفرم MiPasa را راهاندازی کرد. این پلتفرم با همکاری شرکتهای بزرگ فعال در حوزه بلاک چین و تعدادی از نهادهای ملی سلامت، با هدف تشخیص زودهنگام مبتلایان به ویروس کرونا، ناقلان و کانونهای آلوده به این ویروس ایجاد شد. به کمک این پلتفرم میتوان در فضایی امن، اطلاعات خصوصی مربوط به کرونا را میان افراد، مقامات دولتی و مؤسسات درمانی به اشتراک گذاشت.
این پلتفرم به نظارت و پیشبینی روندهای محلی و جهانی شیوع این ویروس میپردازد و اطلاعات بهدست آمده در مورد مسیرهای عفونی را در اختیار موتورهای قدرتمند هوش مصنوعی قرار میدهد تا بتوان ناقلان فاقد علامت را در سراسر جهان شناسایی کرد. همچنین به این ترتیب میتوان کنترل بیشتری بر عبور و مرور افراد میان مناطق آلوده و مناطق سالم داشت.
بلاک چین را میتوان درباره ثبت اسناد رسمی، حق کپی رایت آثار فرهنگی و هنری، سئو و بازاریابی، تجارت، زنجیره تامین کالا، جلوگیری از انتشار اخبار جعلی و حتی از بین بردن امکان تقلب در انتخابات به کار گرفت. این کار در انتخابات میان دوره ای نوامبر ۲۰۱۸ در غرب ویرجینیا آزمایش شد. هر رأی، بهعنوان یک بلاک در بلاک چین ذخیره و با این کار آرا مردم، غیرقابل دستکاری یا تغییر شد.
کاربرد بلاک چین در ارز دیجیتال
همانطور که در ابتدا گفتیم، مهمترین کاربرد فعلی بلاک چین در رمز ارزها است. بلاک چین اصولا با تولد و گسترش استفاده از ارزهای دیجیتال موردتوجه عموم مردم قرار گرفت. بلاک چین و ارز دیجیتال به یکدیگر وابسته هستند. تراکنشهای ارزهای دیجیتال در بلاک چین اعتبارسنجی و ثبت میشوند. در مقابل، ماینرهایی که بلاک چین را ایجاد میکنند با استفاده از ارز دیجیتال پاداش میگیرند. این همکاری دوجانبه، باعث ایجاد یک سیستم مالی غیرمتمرکز، سریع و امن میشود.
تفاوت بلاک چین و بیت کوین
بلاک چین، زنجیرهای به هم پیوسته از اطلاعات است. این زنجیره توسط نودها یا اعتبارسنجان ایجاد شده و در حافظه ماینرها ثبت میشود. یک رمز ارز، ارزی است که با استفاده از فناوری بلاک چین ایجاد شده و برای پاداش دادن به نودها یا اعتبارسنجان استفاده میشود. ارزهای دیجیتال در صرافیهای آنلاین معامله شده و در کیف پولها ذخیره میشوند. درحالیکه یک شبکه بلاک چین، فناوری است که نقل و انتقال و ذخیره ارزهای دیجیتال را ممکن میسازد. سایر شبکههای ارزهای دیجیتال نیز از فناوری بلاک چین استفاده میکنند؛ بنابراین اگرچه بیت کوین از فناوری بلاک چین برای تجارت ارز دیجیتال استفاده میکند اما بلاک چین چیزی فراتر از بیت کوین است.
برای آشنایی با بهترین کیف پولهای ارز دیجیتال بر روی لینک کلیک کنید.
انواع شبکه های بلاک چین
شبکههای بلاک چین بهصورت کلی به دو نوع زیر تقسیم میشود:
- شبکه بلاک چین عمومی (Public Blockchain)
ماهیت بلاک چینهای عمومی بدون مجوز بودن آنها است. بهعبارتی افراد مختلف برای فعالیت در این بلاک چین، نیازی به هیچ مجوزی ندارند و این بلاک چینها بهصورت کاملا غیرمتمرکز اداره میشوند. در بلاک چینهای عمومی تمامی نودها (گرهها) این امکان را دارند که از حقوق برابر برای دسترسی به بلاک چین، ایجاد بلوکهای جدید از دادهها و اعتبارسنجی بلوکهای حاوی اطلاعات برخوردار شوند.
تا به امروز، بلاک چین های عمومی در درجه اول برای تبادل و استخراج ارزهای دیجیتال استفاده میشوند. بلاک چینهای بیت کوین، اتریوم و بسیاری از رمز ارزهای معروف جزو بلاک چینهای عمومی دستهبندی میشوند. در این بلاک چینهای عمومی، نودها با ایجاد بلوکهایی برای تراکنشهای درخواستی در شبکه با حل معادلات رمزنگاری، ارز دیجیتال را استخراج میکنند.
- شبکه بلاک چین خصوصی (Private Blockchain)
بلاک چین های خصوصی که ممکن است بهعنوان بلاک چین مدیریت شده نیز شناخته شوند به بلاک چین هایی گفته میشوند که برخلاف بلاک چین عمومی در دسترس همه افراد قرار ندارند و توسط یک سازمان خاص کنترل میشوند. در یک بلاک چین خصوصی، مرجع مرکزی تعیین میکند که چه کسی میتواند یک نود باشد. مقام مرکزی همچنین لزوما به هر نود حقوق برابر برای انجام کارها را نمیدهد. بلاک چینهای خصوصی فقط تا حدی غیرمتمرکز هستند زیرا دسترسی عمومی به این بلاک چینها محدود شده است. یکی از معروفترین بلاک چینهای خصوصی ریپل است که تا حد زیادی توسط بنیاد خود کنترل میشود.
مقیاس پذیری در بلاک چین چیست؟
منظور از مقیاسپذیری بلاک چین، سرعت آن بلاک چین است. برای مثال مقیاسپذیری بلاک چین بیت کوین پایین است زیرا شبکه این ارز میتواند حدود ۷ تراکنش را در ثانیه مدیریت کند (البته این موضوع با آپدیتهای اخیر شبکه این ارز، در حال رفع شدن است). در حالی که بلاک چین ارزی مانند ریپل میتواند هزاران تراکنش را در چند ثانیه مدیریت کند. بههمین علت میتوانیم با قاطعیت بگوییم که ریپل از مقیاسپذیری بیشتری نسبت به بیت کوین برخوردار است. اما همه چیز به این سادگی نیست.
بلاک چینها ۳ ویژگی اساسی دارند که نمیتوانند همزمان هر ۳ ویژگی را بهصورت کامل در خود ایجاد کنند. این ۳ ویژگی عبارتاند از مقیاسپذیری، امنیت و غیرمتمرکز بودن. اینکه صرفا یک بلاک چین مقیاسپذیری بالایی داشته باشد دلیل بر خوب بودن آن نیست. برای مثال شبکه بیت کوین کاملا غیرمتمرکز است و امنیت بالایی دارد. ریپل بهخاطر مقیاسپذیری بالای خود، غیرمتمرکز بودن خود را تا حدی قربانی کرده است.
امنیت بلاک چین چگونه تامین میشود؟
مهمترین دلیلی که امنیت بلاک چین را تا حد فوقالعادهای افزایش میدهد، ذخیره و نگهداری غیرمتمرکز اطلاعات است. اینکه اطلاعات را در ۱۰۰ سرور مختلف نگهداری کنید یا ۱۰۰ هزار سرور، قطعا متفاوت است. از همه مهمتر، رمزنگاری فوقالعاده سخت و پیچیده اطلاعات در بلاک چین موضوع دیگری است که تا حد زیادی امنیت بلاک چین را تضمین میکند.
البته اینکه در یک بلاک چین چه تعداد اعتبار سنج فعال است میتواند در امنیت شبکه تاثیرگذار باشد. تعداد بالای اعتبارسنج باعث میشود که احتمال خطا در شبکه کاهش پیدا کند، اما متاسفانه سرعت شبکه نیز همراه با آن کاهش مییابد. پروژههای جدید ارز دیجیتال در تلاش هستند تا هر ۳ ویژگی اصلی بلاک چین را تا حد زیادی با هم داشته باشند.
مزایا و معایب بلاک چین
در این نوشتار از کاربردهای فراوان این فناوری در نظام اقتصادی، سیستمهای نگهداری اطلاعات، امنیت دادهها و اطلاعات گفتیم و تاکید کردیم که تاثیرات خارقالعاده این فناوری، هم در حوزه ارزهای دیجیتال و هم در عرصههای دیگر دانش و فن، هنوز خود را نشان نداده است.
اگر بخواهیم مروری بر فواید و محاسن بلاک چین داشته باشیم، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- تمرکززدایی و دشوار کردن تغییرات و دستکاریها
- بهبود دقت با کنار گذاشتن دخالت انسانی در فرآیند تایید
- ایجاد بستری مناسب برای انجام معاملات امن و کارآمد
- فناوری شفاف و قابل پیگیری توسط همه کسانی که در فرآیندها دخالت دارند
فناوری بلاک چین با وجود مزایای فراوان، معایبی هم دارد. گرچه این فناوری میتواند باعث صرفهجویی در هزینههای معاملات شود اما این فناوری از جهاتی دیگر هزینهزا است. طبق بعضی از تحقیقات درصورتیکه قیمت بیت کوین زیر ۳۰ هزار دلار بیاید، برای بسیاری از ماینرها استخراج بیت کوین صرفه اقتصادی ندارد.
به این دلیل استخراج رمزارزها باعث مصرف بالای انرژی و از بین رفتن منابع و آسیبهای زیست محیطی میشود. از طرف دیگر بلاک چین هنوز بهسرعت قابل قبولی دست نیافته است. الگوریتم اجماع بیت کوین حدود ده دقیقه طول میکشد تا یک بلوک جدید را به بلاک چین اضافه کند. با این سرعت، تخمین زده میشود که شبکه بلاک چین این ارز، تنها هفت تراکنش را در هر ثانیه تایید کند.
نکته بسیار مهم دیگر این است که این فناوری ممکن است در فعالیتهای غیرقانونی به کار گرفته شود. پیشتر اشاره کردیم که امنیت بالای شبکه بلاک چین، کاربران را از هک و تجاوز به حریم خصوصی محافظت میکند. اما این ویژگی، امکان فعالیتهای غیرقانونی را هم فراهم میسازد. قوانین ایالات متحده از ناشناس ماندن کامل کاربرانی که مبادلات برخط، مانند مبادلات در فضای بلاک چین انجام میدهند تا حدودی جلوگیری میکند. در ایالات متحده، مبادلات برخط باید حاوی اطلاعات مشتریان هنگام باز کردن حساب و احراز هویت هر مشتری باشد و همچنان اطمینان حاصل کند که مشتریان در لیست سازمانهای مشکوک حضور ندارند.
نکته دیگری که در امنیت بعضی از شبکههای بلاک چین قدیمی وجود دارد، احتمال حمله ۵۱ درصدی است. اگرچه اجرای این حملات تقریبا غیرممکن است اما بازهم نمیتوان آن را رد کرد.
آینده بلاک چین
با وجود اینکه فناوری بلاک چین پتانسیل بالایی برای تغییر زندگی ما دارد اما از این فناوری همچنان بسیار محدود استفاده میشود. شاید بتوان گفت استفاده ما از فناوری بلاک چین همانند استفاده بشر از برق در اواخر قرن ۱۹ است. در آن سالها از برق تنها برای مصارفی مانند روشنایی استفاده میشد در حالی که امروزه بدون الکتریسیته حتی نمیتوان زندگی کرد. در این مقاله بهصورت کامل با بلاک چین و کاربردهای آن آشنا شدیم. اما شاید تاکنون تنها ارزهای دیجیتال توانسته باشند از پتانسیلهای این فناوری استفاده کنند. در آینده قطعا شاهد گسترش استفاده از بلاک چین در زندگیهای مردم خواهیم بود.
سوالات متداول
بلاک چین چیست؟
بلاک چین یک سیستم ثبت اطلاعات غیرمتمرکز و ایمن است که میتواند دنیای ما را تا حد زیادی تغییر دهد. با این سیستم، ریسک سرقت اطلاعات یا هک شدن تا حد قابل توجهی کاهش مییابد.
تفاوت بیت کوین و بلاک چین در چیست؟
یک رمز ارز، ارزی است که با استفاده از فناوری بلاک چین ایجاد شده و برای پاداش دادن به نودها یا اعتبارسنجان استفاده میشود. ارزهای دیجیتال در صرافیهای آنلاین معامله شده و در کیف پولها ذخیره میشوند. درحالیکه یک شبکه بلاک چین، فناوری است که نقل و انتقال و ذخیره ارزهای دیجیتال را ممکن میسازد. سایر شبکههای ارزهای دیجیتال نیز از فناوری بلاک چین استفاده میکنند؛ بنابراین اگرچه بیت کوین از فناوری بلاک چین برای تجارت ارز دیجیتال استفاده میکند اما بلاک چین چیزی فراتر از بیت کوین است.